Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

Proslava blagdana bl. Mihaela Sopoćka u crkvi Majke Božje od Milosrđa

Blagdan bl. Mihaela Sopoćka, ispovjednika sv. Faustine Kowalske, u srijedu, 15. veljače 2023. svečano je proslavljen u pulskoj crkvi Misericordiae, Majke Božje od Milosrđa. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. Od ove godine crkva Misericordiae, koja je filijalna crkva pulske katedralne župe, ima i relikvije bl. Sopoćka.

Na početku homilije, propovjednik je kratko predstavio životni i svećenički put bl. Mihaela. Posebno je ukazao na riječi koje je za njega u Dnevniku zapisala sv. Faustina, a koje joj je rekao Isus, kako je Mihael Sopoćko svećenik po Srcu Isusovu.

IMG 6140

 Vidimo kroz cijeli njegov život da je bio Kristov svećenik. Zaljubljen u BDM bio je Marijin svećenik, sa željom vršiti volju Božju, ono što Bog traži od njega. Ono što je promijenilo njegov život zbilo se nakon što je 17. siječnja 1933. imenovan ispovjednikom Sestara Majke Božje od Milosrđa, te susret sa s. Faustinom što daje nešto novo u njegovom svećeničkom životu. Tako središte njegova života postaje širenje kulta Božjega milosrđa, te radi na tome da Crkva prepozna da je to Božje djelo, rekao je propovjednik, te podsjetio, kako se to i ispunilo, te je Crkva drugu nedjelju nakon Uskrsa proglasila Nedjeljom Božjega milosrđa.

Mi kao kršćani, svaki od nas je pozvan da se otvorimo Božjoj ljubavi, Božjem milosrđu. Onaj kršćanin koji je otvoren Božjoj ljubavi, Kristovoj ljubavi, Božjemu milosrđu postaje slika Milosrdnog Isusa, postaje širitelj Božjega milosrđa, rekao je, te upozorio kako postoji opasnost da svakodnevna pobožnost, molitva krunice u 15 sati postane samo molitva koju izgovaramo. Stoga moramo biti svjesni, da je svaka molitva, svaka pobožnost je milosni trenutak kada Bog mijenja naše srce, kada mijenja naš mentalitet.  To je trenutak kada se Bog želi proslaviti u životu svakoga od nas. Zato i štovanje Milosrdnog Isusa je trenutak da svatko od nas postane onaj koji žive Božje milosrđe, ali ujedno i da postaje širitelj štovanja Milosnog Isusa poput bl. Mihaela koji je cijelim svojim životom to činio i živio.

Ukazujući na misno evanđelje i prispodobu i ozdravljenju slijepca, propovjednik je naglasio, kako je slijepac progledao nakon Kristova dodira. „Tako Gospodin želi i danas dotaknuti naša srca, želi danas i nas ozdraviti, želi i nama vratiti vid, želi nas ozdraviti od naše duhovne sljepoće koja je najveći problem današnjega vremena“ rekao je, te nastavio „kršćani su postali duhovno slijepi, potrebno je ozdraviti da vidimo Boga koji je prisutan u našim životima, da vidimo Božje djelovanje, da vidimo Krista koji je prisutan u Crkvi, da je prisutan u našim pastirima koji vode Crkvu“. Posvijestio je, kako duhovna sljepoća čovjeka vodi u propast i smrt, jer onaj koji je duhovno slijep živi u grijehu, u nezadovoljstvu, i zato Krist dolazi po slavlju sakramenta euharistije i svete ispovijedi. „Krist je onaj koji želi dotaknuti svakoga čovjek, koji nas želi dotaknuti i ozdraviti da možemo otkriti ljepotu življenja kršćanskoga života, te živjeti Kristovu ljubav i Božje milosrđe. Poput ovih iz evanđeoskog odlomka koji su Isusu donijeli slijepca, i mi, zahvaćeni Božjim milosrđem pozvani smo druge dovesti Kristu, druge dovesti onom koji može čovjeka ozdraviti“. U tom je kontekstu propovjednik podsjetio, kako je bl. Mihael djelovao i u drugim narodima, pa je tako i mnoge Ruse doveo Kristu, mnogi su doživjeli obraćenje, jer su u njemu prepoznati Krista koji liječi od duhovne od sljepoće.

IMG 6127

Da bi mogli druge dovesti Kristu trebamo mi sami progledati, trebamo gledati Kristovim očima, a Krist gleda s puno ljubavi. On ne odbacuje, na kritizira, ne kleveće, već ljubi. On za nas daje život. Molimo po zagovoru bl. Mihaela da nam Gospodin da ustrajnost da svaki dan živimo ozbiljan kršćanski život da živimo u zajedništvu s Kristom, da svakodnevno vršimo ne našu, već Božju volju, riječi su kojima je propovjednik zaključio homiliju.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali Radnici Milosrdnog Isusa.

Nakon mise, vjernici su imali priliku za osobno štovanje relikvije bl. Mihaela Sopoćka koja je nedavno stigla iz Poljske, te će biti izložena u crkvi Majke Božje od Milosrđa.

Spomendani bl. Sopoćka i sv. Faustine u toj su se crkvi započeli slaviti tijekom dva desetljeća koliko su u Puli djelovale sestre Milosrdnog Isusa, a koje su sada u Sisačkoj biskupiji. Slijedom njihova prisustva i djelovanja u Puli Vodnjanu i dalje djeluju dvije filijale Udruge Radnici Milosrdnog Isusa koji su glazbeno animirali to misno slavlje.  

G. Krizman

Najave