Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Duhovna zvanja

Proslava 60. obljetnice svećeničke službe mons. Marijana Bartolića

U župnoj crkvi Svih Svetih u Karojbi u nedjelju, 21. kolovoza 2011. u 11 sati, proslavljena je obljetnica svećeničke službe mons. Marijana Bartolića, koji je prije šezdeset godina, točnije 12. kolovoza 1951. u Puli bio zaređen za svećenika. Euharistijsko slavlje, u rodnoj Karojbi, predslavio je slavljenik mons. Marijan Bartolić, a suslavili su mons. Ivan Bartolić, rodom iz Karojbe, a župnik Lindara, zatim generalni vikar mons. Marijan Kancijanić, domaći župnik vlč. Atilije Krajcar i vlč. Lino Rakar, župnik u Zrenju, uz nazočnost umirovljenog biskupa, mons. Antuna Bogetića.

U homiliji koju je, po želji slavljenika održao generalni vikar Marijan Kancijanić, istaknuto je kako je Isus pozivao na suradnju svoje učenike „žetva je velika, a radnika malo…”, te kako taj poziv djeluje kroz povijest Crkve sve do danas. Marijan Bartolić je još kao mladić čuo taj poziv i odazvao se. Postao je nakon klasične gimnazije i teološkog studija revan svećenik, a službovao je kao župnik u Kanfanaru, Baratu, Svetvinčentu, Juršićima, Kašteliru, Labincima, Umagu i Petroviji. Od 1984. godine, sve do njegovog umirovljenja 2004. bio je generalni vikar biskupu mons. Antunu Bogetiću i mons. Ivanu Milovanu, te ostavio primjer uzornog svećenika. Godine 1994. Imenovan je i kapelanom Njegove Svetosti Ivana Pavla II. Župljane Karojbe i sve nazočne, posebno mlade obitelji i mladež, propovjednik je potaknuo da ozbiljno poslušaju Isusov glas „žetva je velika…” jer on upravo njih poziva na suradnju. Na kraju propovijedi zahvalio je slavljeniku mons. Marijanu Bartoliću za sve što je učinio na njivi Gospodnjoj i zamolio ga da nastavi i dalje djelovati jer je njegova pomoć itekako dragocjena.

Pročitana je i čestitka biskupa mons. Ivana Milovana u kojoj se slavljeniku zahvaljuje na njegovom plodnom pastoralnom radu. Na kraju euharistijskog slavlja, kojeg je svojim skladnim pjevanjem uveličao župni zbor, uslijedilo je ljubljenje slavljenikovog križa i dijeljenje spomen sličica.

Za brojne je uzvanike priređen svečani ručak u restoranu u Motovunu.

Najave