Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Primopredaja Zbirke isprava Biskupijskog arhiva u Poreču

U utorak, 20. kolovoza 2014. godine, u Biskupijskom ordinarijatu u Poreču izvršena je primopredaja Zbirke isprava Biskupijskog arhiva u Poreču koja se nalazila na restauraciji u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kao dio projekta koji se odvijao u razdoblju od 2010. do 2014. godine.

Projekt je obuhvaćao konzervaciju, restauraciju i izradu zaštitne ambalaže 165 isprava nastalih u razdoblju od 1053. do 1907. godine, koje po svojoj provenijenciji obuhvaćaju većim dijelom područje Motovunskog kaptola i župe Roč, a zbog važne duhovne i svjetovne uloge koju Crkva ima kroz povijest, predstavljaju prvorazredni povijesni izvor.

Projekt se odvijao uz financijsku potporu Regije Veneto u sklopu programa “Očuvanja, konzervacije i vrednovanja kulturne baštine mletačkog porijekla u Istri i Dalmaciji (Interventi per il recupero, la conservazione e la valorizzazione del patrimonio culturale di origine veneta nell’Istria e nella Dalmazia)” te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Primopredaji su nazočili predstavnici Porečke i Pulske biskupije, preuzvišeni biskup mons. dr. Dražen Kutleša i kancelar, vlč. Sergije Jelenić sa suradnicima te predstavnici Hrvatskog državnog arhiva, ravnateljica dr. sc. Vlatka Lemić sa suradnicima.

Tom je prigodom održan i sastanak o budućoj suradnji na polju arhivskog gradiva kojem je nazočio i ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, dr. sc. Elvis Orbanić sa suradnicima.

Najave