Utorak, 25 lipnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Preminuo vlč. Ante Močibob

mocibob Copy

Javljamo svim vjernicima Porečke i Pulske biskupije, prijateljima i
znancima da je

vlč. Ante Močibob,
umirovljeni svećenik

osnažen sakramentima, blago u Gospodinu preminuo u nedjelju, 29. siječnja
2023. godine, u Svećeničkom domu u Puli, u 86. godini života i 58. godini
svećeništva.
Misa za pokojnika bit će u srijedu, 1. veljače 2023. godine u 13,30 sati u
župnoj crkvi u Medulinu, a nakon toga sprovod na mjesnom groblju.

Poštovanog pokojnika preporučamo u spomen i molitve.

Počivao u miru Božjem!

Vlč. Ante Močibob, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, preminuo je u jutarnjim satima u nedjelju, 29. siječnja 2023. godine, u 86. godini života i 58. godini svećeništva u Svećeničkom domu Betanija u Puli.

Vlč. Ante Močibob rođen je 14. lipnja 1937. godine u Karojbi gdje je pohađao i osnovnu školu. Nakon gimnazije u Biskupskom sjemeništu u Pazinu bogosloviju je pohađao u Pazinu, Zagrebu i Rimu.  Za svećenika je zaređen u Rimu 10. listopada 1965. godine. Mladu misu proslavio je dan kasnije, 11. listopada u Rimu, a u rodnoj Karojbi u srpnju 1966. Svećeničku službu u Porečkoj i Pulskoj biskupiji započeo je iste godine kao župni vikar porečke župe. Godine 1968. postaje župni vikar pulske katedralne župe. U rujnu 1971. premješten je u župu sv. Agneze u Medulin, od kuda je do 1989. upravljao i župom Pomer. 2006. i 2007., za bolesti tadašnjeg župnika mons. Graha, upravljao je i župama Ližnjan i Šišan. Umirovljen je 2018. godine, u 53 godini svećeništva, a nakon 47 godina obnašanja službe medulinskog župnika, te je po umirovljenju živio u Svećeničkom domu Betanija u Puli.

Za njegove župničke službe u Medulinu, župi koja ima pet crkava, dvaput su popravljeni zvonici, temeljito je obnovljena crkva Svetog Petra na Barbolanu, crkva Majke Božje na placi osposobljena je za redovitu upotrebu, a župna crkva i crkva Majke Božje obogaćene su umjetničkim djelima.

Bio je više godina urednik Vjerskog informativnog lista Ladonja, a sve do konca života bio je urednik Kalendara Istarska Danica. Ranije je sudjelovao i u izdavanju časopisa za svećenike „Naše zajedništvo : list pulskih župa / Zajednica svećenika grada Pule“. Zastupljeni je kao autor u knjizi “Kako je lijepo biti svećenik: svjedočanstva radosti i nade…” Od stranih jezika aktivno se služio njemačkim, francuskim i talijanskim jezikom. S njemačkog na hrvatski jezik preveo je i priredio hrvatsko izdanje djela „Put u radost: životne mudrosti iz životne predaje“. Nakon tragične smrti prijašnjeg predsjednika mons. Antuna Heka 2002. godine, vlč. Močibob postao je predsjednik Istarskog književnog društva “Juraj Dobrila.

Svoj zlatomisnički jubilej, 50. godina svećeništva, proslavio je 11. listopada 2015. u rodnoj Karojbi. Posebnost toga slavlja bila je svakako da je vlč. Močibob bio prvi zlatomisnik Porečke i Pulske biskupije, a vjerojatno i nešto šire, čija je zlatna misa bila prenošena streamingom on line na župnoj stranici medulinske župe (video zapis je dostupan na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=uGJkRZrYQuM&ab_channel=zupamedulin ). Naime, širokih interesa i znatiželjnog duha rano je shvatio važnost i snagu elektroničkih medija te je tako medulinska župa još davne 2007. godine, među prvima u Istri, imala svoju internetsku stranicu koju je on pokrenuo i više godina osobno uređivao.

U prosincu 2011., uz 40. obljetnicu svećeništva vlč. Močiboba, u Glasniku Općine Medulin objavljen je intervju pod naslovom „ Lako je krstiti, teško je učiniti kršćanina“. u kojem je progovorio o župi i svojoj svećeničkoj službi, razgovor je dostupan na poveznici: https://web.archive.org/web/20160304224038/http://www.medulin.hr/site_media/media/cms_page_media/30/medinfo_28_web.pdf

(G. Krizman)

Najave