Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Kultura i tradicija

Premijera filma „Kristu vjeran“

U subotu, 8. travnja, pred ispunjenim gledalištem pulskog kina Valli održana premijera filma „Kristu vjeran“. Film je priča o generaciji devetero braće i sestara obitelji Krajcar, a središnji lik je vlč. Atilije Krajcar koji priča o djetinjstvu i odrastanju, o svojem svećeničkom pozivu te o teškom vremenu za Crkvu sredinom prošlog stoljeća kada je i sam robijao u Kazneno popravnom zavodu Niš i u zloglasnom zatvoru Stara Gradiška.

Glavni motivi filma su pjesma, optimizam i vjera uz koju je obitelj prevladala sve nedaće. Autori filma su novinari Ana i Marko Percan, brat i sestra, pranečaci vlč. Krajcara, unuci njegovog brata.

U 45 minuta, koliko film traje, autori su kroz razgovor sa vlč. Krajcarom prikazali povijest te obitelji koja je dala 2 svećenika i jednu časnu sestru. Prisjećanja vlč. Krajcara popraćena su kadrovima starih obiteljskih fotografija i dokumenta. Vlč. Krajcar je robijao od 1955. do 1958. godine. U filmu govori o svome djetinjstvu, odabiru svećeničkog poziva, kratkom vremenu u bogosloviji, odsluženju vojnog roka te uhićenju odmah potom, sa optužbom da je „širio neprijateljsku propagandu protiv državnog i društvenog uređenja“. Iz svojih uzničkih dana jedino čega se rado sjeća su 2 posjete brata svećenika, vlč. Ivana Krajcara, te braće Josipa i Maria, koji su ga došli posjetiti svaki sa svojom suprugom odmah po vjenčanju, posjet bratu svećeniku u zatvoru bilo im je svadbeno putovanje.

Unatoč proživljenoj nepravdi vlč. Krajcar vlč. Krajcar naglašava oprost te ističe kako mu je najveća snaga u proživljavanju svih tih strahota bila upravo vjera i molitva. Vlč. Krajcar svoje umirovljeničke dane proživljava u Svećeničkom domu Betanija u Puli.

Osim rodbine te brojnih prijatelja obitelji Krajcar, premijeru su došli gledati i mnogi župljani iz župa gdje je vlč. Krajcar bio župnik, te brojni pulski svećenici.

Repriza filma održat će se na Cvjetnu nedjelju, 9. travnja, u kinu Valli, također u 16 sati.

 

Najave