Subota, 22 lipnja, 2024
NovostiU fokusu

Preč. mr. sc. Ilija Jakovljević dobio Priznanje Hrvatskog društva katoličkih novinara

Hrvatsko društvo katoličkih novinara je o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija, u srijedu 15. svibnja 2024., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, dodijelilo nagrade i priznanja. Nagrade je uručio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.

Preč. mr. sc. Ilija Jakovljević dobio je Priznanje HDKN za kontinuirano dugogodišnje medijsko djelovanje.

Preč. Jakovljević, svećenik Porečke i Pulske biskupije, je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, dekan Vodnjanskog dekanata, župnik Nadžupe sv. Kuzme i Damjana u Fažani, pridodani sudski vikar i sudac, policijski kapelan za Policijsku upravu istarsku, dijecezanski povjerenik za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Dvadeset godina suradnik brojnih crkvenih i svjetovnih redakcija raznih medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Gotovo desetljeće urednik je vjerske emisije „Naša zvona“ na Radio Puli. Uređuje glasila i mrežne stranice, gostuje u televizijskim i radijskim emisijama. Medijsko djelovanje započeo je kao dopisnik biskupijskog vjersko-informativnog časopisa „Ladonja“ 2004. godine. Urednik je i priređivač četrdesetak knjiga pretežno duhovne baštine Istre, a posebno valja istaknuti Duhovni dnevnik bl. Miroslava Bulešića, koji je do sada doživio 4. izdanja.

O medijskom djelovanju preč. Jakovljevića

Preč. Jakovljević medijsko je djelovanje započeo još kao student u Rimu, na Radio Vatikanu.

Od 2004. godine surađuje s biskupijskim vjersko-informativnim časopisom „Ladonja“. Niz godina pisao kolumnu s tumačenjima kanonskih odredbi te kolumnu o bl. Miroslavu Bulešiću i bl. Francescu Bonifaciu.

Bio je urednik službenog glasila Porečke i Pulske biskupije, Službenog vjesnika, od 2006. do 2011. godine, član uredničkog vijeća Ladonje od 2005. do 2020., te član uredničkog vijeća kalendara Istarska Danica do 2020.

Urednik je,  od rujna 2015. godine, tjedne radijske emisije „Naša zvona“ na HRT Radio Puli.

Bio je urednik službene web stranice Porečke i Pulske biskupije od 2006. do 2011., web stranicu Postulature bl. Miroslava Bulešića uređuje od 2015., web stranicu Župe Fažana od 2012. godine te Glasnik postulature bl. Miroslava Bulešića od 2013. godine.

Povremeno sudjeluje kao dopisnik ili gost komentatoru tiskovinama: Glas Istre, Glas Koncila i Družina (SLO); te radio postajama: Radio Centar Poreč, u emisiji „Trag vjere“, Radio Istra, o temama iz biskupijske domene, Radio Mir Međugorje,  Radio Ognjišče (SLO) te u raznim emisijama na HRT, Laudato TV te emisijama Županijske televizije Tv Nova Pula.

Urednik je nakladničke cjeline Histria Christiana historico-iuridica.

Urednik je zbornika: Narodi ostaju, režimi se mijenjaju, Pazin 2010. i Mons. Dragutin Nežić i Istarska Crkva (1947. – 1984.), Pazin, 2019.Priredio je knjige: Blaženi Francesco Bonifacio, svećenik i mučenik, Pazin, 2016., Duhovni Dnevnik bl. Miroslava Bulešića (do sada IV. izdanja), Kronika Župe Trviž i žrtve drugog svjetskog rata, Pazin 2021. i Duhovne misli bl. Miroslava Bulešića u korizmi, Fažana 2024. Urednik je monografije Kiparstvo od 4. do 13. stoljeća (Umjetnička baština Istarske Crkve).

Urednik  je knjiga: Mate Žmak – Matešić, Krvava krizma – Lanišće 1947.; Pazin 2007.;Marijan Bartolić, Mons. Ivan Pavić, Pazin 2007.; Ivan Grah, Udarit ću pastira, Pazin 2009.; Stipan Trogrlić, Odnos Katoličke crkve u Istri i jugoslavenske državne vlasti 1945. – 1954., Pazin 2008.; Stanko Josip Škunca, Histira Sacra, Pazin 2017.; Bl. Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik, Duhovno – liturgijski vodič, Pazin 2018.; Leopold Jurca, Moje uspomene u Istri pod Fašizmom – uspomene, Pazin 2021.; Budislav Vukas, Poslijeratni pravni položaj Istre i mons. Dragutin Nežić, Pazin 2022.; Božo Milanović, Hrvatski narodni preporod, knjiga 1, Pazin 2021.; Božo Milanović, Hrvatski narodni preporod u Istri (1883.-1947), knjiga 2, Pazin 2021.; Božo Milanović, Moje uspomene, Pazin 2021.; Božo Milanović, Istra u 20. stoljeću, Pazin 2021.; Stipan Trogrlić, Život za svetost, Pazin 2021.

O svečanosti dodjele priznanja

Na svečanosti dodjele priznanja, u pozdravnoj riječi, predsjednica HDKN-a doc. dr. Suzana Peran čestitala je svim dobitnicima, te im zahvalila za sve što su učinili za i u katoličkim medijima šireći kršćansku poruku. Istaknula je da se okupljanje tradicionalno održava uz obilježavanje Svjetskog dana društvenih komunikacija koji ove godine preko poruke pape Franje u središtu ima promišljanje o umjetnoj inteligenciji.

„Tehnologije se mijenjaju i razvijaju, no ostaje bit novinarstva, a to je traganje za istinom, promicanje istinskih vrijednosti, i kao što kaže naš temeljni dokument ‚ostvarivati zajedništvo i napredak‘. I ove naše nagrade i priznanja su u znaku toga zajedništva, ali i kao potpora za daljnji napredak na području kršćanskog novinarstva. Zato imamo nagrade za one koji su svoj život utkali u razvoj katoličkog novinarstva i ostavili trag za buduće generacije. Imamo i godišnje nagrade za one koji su na različite načine dali prinos katoličkim medijima i novinarstva u protekloj godini“, rekla je doc. dr. Peran.

Dodala je da se posljednjih godina dodjeljuje i nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem jer su se mediji proširili i na virtualne prostore, stoga prepoznaju vrijednost i tih sadržaja. Podsjetila je da prijedlozi za nagrade dolaze od samih novinara, čime se međusobno prepoznaje vrijednost, te je također prinos zajedništvu. Na kraju je prema Papinoj poruci, pozvala kolege da budu „novinari mira u službi Radosne vijesti“.

Biskup Gorski: Bez vas mnoge divne poruke Evanđelja ne bi daleko stigle

Okupljenima se prigodnom riječju obratio i predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski koji je dobitnicima uručio nagrade i priznanja. Zahvalio je svima koji djeluju i medijima koji svojim radom šire Riječ evanđelja jer je „najvažniji zadatak širiti evanđelje Isusa Krista. Tko god to čini na svoj način, u svome mediju, čini veliko djelo na koje nas je Isus sve pozvao. U povodu Svjetskoga dana govorimo o poteškoćama i zadaćama koje bi katolički novinari trebali imati pred sobom. No, ne smijemo zaboraviti da je najvažniji medij čovjek. Kad to stavimo u središte zbivanja, kad shvatimo da govorimo i kad ne govorimo, shvatit ćemo kolika je moć same prisutnosti“, rekao je biskup Gorski.

Nadalje je podsjetio da bi mediji trebali biti u službi zajedništva i komunikacije. „No naš problem je, da često ono što komuniciramo ne bude prihvaćeno. Naše riječi bi trebale biti one koje sabiru“, dodao je.

Biskup Gorski zahvalio je medijskim djelatnicima za sve što čine. „Bez vas mnoge riječi, mnoge divne poruke Evanđelja ne bi daleko stigle. Prevažni ste u svom djelovanju jer bez vašeg djelovanja Crkva bi danas bila nemoćna proširiti Radosnu vijest. Zahvaljujući vama, ono što želimo prenijeti drugima dopire do svakog srca, ulazi u svaki dom i ostavlja trag“, istaknuo je.

Dobitnik nagrade za životno djelo je fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, OFM, nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dodijeljena je portalu Hrvatske katoličke mreže (HKM), godišnja nagrada dodijeljena je Anđeli Jeličić Krajcar, akreditiranoj novinarki Hrvatske radio televizije pri Tiskovnom uredu Svete Stolice, Damir Borovčak dobitnik je priznanja za promicanje istine o komunističkim zločinima, s. Zdravki Grgić, članici mostarske provincije školski sestara franjevki, priznanje je dodijeljeno za 30 godina uređivanja i vođenja vjerske emisije na Radiju Herceg-Bosne. Priznanje za 30 godina postojanja dodijeljeno je Tiskovnom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije koji je osnovan 1994. godine kao jedan od prvih tiskovnih ureda u Crkvi u Hrvatskoj, Vjerska emisija na radiju Herceg-Bosne dobitnik je priznanja za 30 godina postojanja. Priznanje je dodijeljeno i Radiju Marija Bistrica koji djeluje 25 godina. Ovogodišnji dobitnik priznanja HDKN-a je i Tjedna radio-emisija „Bosna Srebrena“ Svjetla riječi o 20. godišnjici emitiranja.

Čin dodjele nagrada i priznanja pjesmom je pratio Slavko Nedić, glazbeni urednik na HKR-u i član HDKN-a, koji ove godine slavi 50 godina prisutnosti na sceni duhovne glazbe.

HDKN/ G. Krizman/ IKA

Najave