Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Duhovna zvanja

Posljednji ispraćaj mons. Marcela Krebela

U subotu, 12. siječnja dostojanstvenim ispraćajem biskupija Porečka i Pulska oprostila se od mons. Marcela Krebela, župnika župe sv. Pavla u Puli, kapelana Njegove Svetosti Ivana Pavla II. i kanonika porečkog Stolnog kaptola sv. Maura koji je nakon duge i teške bolesti preminuo u 77. godini života i 52. godini svećeništva. Mnogi vjernici okupili su se u župnoj crkvi sv. Pavla već od deset sati kada je lijes izložen na odru, kako bi se u tihoj molitvi oprostili od njega. Sprovodnu misu predvodio je biskup ordinarij mons. Ivan Milovan u suslavlju umirovljenog biskupa porečkog i pulskog mons. Antuna Bogetića, generalnog vikara mons. Marijana Kancijanića te četrdesetak svećenika.

„Početak nove godine za mons. Krebela je zapravo označio završetak njegovog zemaljskog hoda i svih zemaljskih planova, briga i patnji, ali i istinski i konačni početak onoga k čemu je cijeloga života stremio – ovo je početak bez kraja, ulazak u blaženu vječnost u domu Očevu“, istaknuo je na početku prigodne homilije mons. Milovan, nastavivši kako je „po vjeri i kršćanskoj nadi sav ovaj svećenički život bio usidren u onom budućem, u slavi Božjoj, i ta je nada buduće slave trajno obasjavala sve dane – osobito one teške, opasne i naporne dane – ovog života posve predanog služenju Bogu i narodu, življenog u teškim vremenima njegovog dječaštva i školovanja tijekom rata; u bogoslovskim godinama u vojsci i čestim obvezama „vojnih rezervi“; u prvim mladim i opasnim svećeničkim godinama u Kanfanaru, Baratu i Sošićima, u već zrelijim godinama u vrlo zahtjevnoj župi Žminj, kratko vrijeme u sjemeništu u Pazinu te u poslijednje 24 godine – upravo do posljednjeg dana – u župi sv. Pavla u Puli gdje je djelovao kao posebno ugledan, pastoralno razborit i zauzet svećenik u ovom gradu.“ Njegov je život, upravo po uzoru sv. Pavla koji je sve napore svog apostolskog života činio „radi izabranih da i oni postignu spasenje“, bio posve ispunjen zauzetim pastoralnim svećeničkim radom u razboritosti, posvećenog dobru svih koji su mu bili povjereni, ali nikada kao „slobodni strijelac“ već uvijek u skladnoj suradnji s biskupom i subraćom svećenicima ostvarujući Isusovu zapovijed ljubavi i čuvajući jedinstvo i zajedništvo u Crkvi. Biskup je nadalje izrazio uvjerenje da je mons. Krebel svoje veliko trpljenje koje je podnosio uslijed teške bolesti, iz bezgranične ljubavi prema svećeničkom pozivu i povjerenom mu narodu prikazao upravo za župljane, za biskupiju i za nova duhovna zvanja. Bio je svećenik posve zaljubljen u svoje svećeničko zvanje, naglasio je biskup, pa je stoga uvijek radio i poticao druge na rad u cilju buđenja novih duhovnih zvanja, a u župama gdje je službovao znao je mlade privući svećeničkom zvanju. Uz zahvalu Bogu za dar  plemenitog i plodnog svećeničkog života mons. Krebela biskup je na kraju homilije izrazio želju da upravo po njegovu zagovoru Gospodin dade našoj Crkvi novih i svetih svećenika.

Životopis mons. Krebela kao i mnogobrojne službe koje je obnašao pročitao je generalni vikar mons. Kancijanić. U ime župe Kanfanar od nekadašnjeg župnika oprostio se orguljaš Petar Banko, a u ime župe Žminj Bogomil Erman. Dr. Andrej Angelini riječima prepunim emocija izrazio je nadasve jednu beskrajnu zahvalnost, jedno „Hvala za sve“ mons. Krebelu u ime župljana župe sv. Pavla koji su ostali bez svog voljenog župnika. U ime svećenika, redovnica i redovnika pulskog dekanata od dragog kolege oprostio se pulski dekan preč. Sergije Jelenić. Obzirom da je pokojnik bio dugogodišnji duhovnik Pulske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva u ime svih članova poslijednji pozdrav izrekla je predsjednica podružnice dr. Ljubica Hang Raguž. Na kraju je pokojnikova nećakinja u ime rodbine zahvalila svećenicima i medicinskom osoblju na skrbi i brizi za pokojnog mons. Krebela, te riječima „Zavajka s Vama u mislima i molitvama, svi Vaši. Neka Vas dobri Bog pomiluje“ oprostila se od strica. Potom je lijes, uz pjevanje antifone „Pomozite sveci Božji“ i „U raj poveli te anđeli“, iznesen iz crkve. Veliko mnoštvo koje se okupilo na ovom ispraćaju krenulo je zatim, uz ostalo i posebno za ovu prigodu organiziranim autobusima,  u pokojnikov rodni Tinjan gdje ga je dočekala još jedna velika masa vjernika iz središnje Istre, te svećenici koji su se ovdje priključili ispraćaju. Po dolasku lijes je unesen u župnu crkvu svetog Šimuna i Jude gdje je u 15 sati započela služba riječi. Ovdje se u ime općine Tinjan od pokojnika se oprostio načelnik općine Vlado Ivetić, a potom i župnik Tinjana vlč. Ivan Macinić naglasivši kako je ova župna crkva bila mjestom svih osobnih temenljih sakramentalnih trenutaka u životu mons. Krebela, od krštenja do mlade mise, a i dalje sve do srebrnog i zlatnog svećeničkog jubileja. Nakon procesije od župne crkve do mjesnog groblja uslijedio je sam obred ukopa, a svi koji su došli odati počast ovom velikom čovjeku još su se dugo u impozantnom nizu redali zastajući u molitvi pred otvorenim grobom.

G. Krizman

Najave