Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Poreč: Započela trodnevnica uoči svetkovine sv. Maura

U petak, 18. studenog, u katedrali u Poreču započela je trodnevnica uoči svetkovine sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča. Predvoditelj trodnevnice je mr. sc. don Ante Dražina, rektor Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru. Misi je nazočio veliki broj vjernika iz porečke i okolnih župa, a koncelebrirao je katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić.

Predslavitelj se je u homiliji osvrnuo na čitanje iz Knjige otkrivenja. Pojasnio je, kako je ta Knjiga puna simbola, koji nas kršćane ponekad stavlja u situaciju da tu Knjigu preskočimo, da o njoj toliko ne razmišljamo. Govoreći o samoj Knjizi otkrivenja, istaknuo je, kako je ona pisana krajem 1. stoljeća kad su kršćani bili najviše progonjeni. Pisana je na način da prikazuje cijelo to vrijeme, a ponajprije budućnost Crkve do svršetka svijeta.

Don Dražina je upozorio, da čovjek kad uzme Knjigu, i ako je ne razumije, pojedine simbole će krivo tumačiti. „U krizama ova Knjiga ima svoj značaj, jer ona ne govori samo o propastima, o posljednjem sudu, o zvijerima, nego govori o nadi. Ova Knjiga je knjiga nade,  jer u trenucima kada je najteže ona govori da Gospodar povijesti nije čovjek. Ona govori da za ono što sada proživljavamo nije rješenje u našim snagama, jer kada bi mi kao ljudi željeli nešto mijenjati, uistinu bi sve propalo. Ali Gospodar je Isus Krist“.

U kontekstu spominjanja riječi „kriza“, propovjednik je pojasnio, kako u grčkom jeziku „kriza“ nije problem, nedaća, već nešto što nas prokušava, propituje.

Zato kršćanin nema krizu, kršćanin ima priliku pokazati što vjeruje, kršćanin uvijek ima priliku pokazati čemu se nada, i zato bez obzira što ponekad moramo preći preko trnja, to je samo prilika da pokažemo da u Boga vjerujemo da bližnjega ljubimo i da imamo vjeru u drugi svijet, da imamo vjeru u uskrsnuće, rekao je don Dražina, te ukazao na sv. Maura koji je živio u vremenu kad su kršćani bili progonjeni, kad je bila kriza, kad su svi bili suočeni s problemima kulta. No, on je odlučio živjeti vjeru u Boga i ne se klanjati bilo kome.

„On je živio u punoj vjeri i posvećenju Bogu. Možemo misliti da život dao uništa. No, zašto smo se mi danas okupili, zbog nekog čovjeka koji je ubijen, ili zbog svjedočanstva? Jedan čovjek, a koliko je nas ovdje da proslavimo jedno svjedočanstvo koje je on dao za svako kršćanina“ posvijestio je propovjednik, te podsjetio, kako „svaka odluka koju mi donesemo nije samo za nas. Kršćanin nije onaj koji donosi odluke za sebe, nego je kršćanin onaj koji donosi odluke i za zajednicu i za one koje dolaze poslije nas. Mi kao svećenici, vi kao vjernici dajemo primjer onima koji su uz nas, bilo vjernici, bilo nevjernici. Zato, nemojmo se bojati apokalipse, nemojmo se bojati smaka svijeta jer to je ispit, prilika da pokažemo što smo, ali ako smo pravedni, ako se trudimo biti Božji, onda se toga ne trebamo bojati, već se tomu radovati“ riječi su kojima je don Dražina zaključio homiliju.

Trodnevnica se u porečkoj bazilici nastavlja 19. i 20 studenog, u 17:30 započinje krunica, a u 18 sati je misa.

Na samu svetkovinu sv. Maura, u ponedjeljak, 21 studenog, jutarnje misno slavlje predvodit će katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić.

Središnje svečano misno slavlje s početkom u 10:30 predvodit će donedavni porečki župnik, sada nadbiskup koadjutor zadarski mons. Milan Zgrablić. Nakon mise uslijedit će procesija ulicama grada sa svečevim relikvijama.

Svečano večernje misno slavlje u 18 sati predvodit će splitsko makarski nadbiksup metropolita i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša. Na kraju te mise biti će dodijeljena biskupijska priznanja zaslužnim vjernicima laicima, prema prijedlozima njihovih župnika i dekana.

(txt: G. Krizman/ foto: M. Martinčević)

Najave