Subota, 13 srpnja, 2024
Duhovna zvanja

Početak Svećeničke godine u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

Na blagdan Srca Isusova, koji se slavi kao Dan posvećenja svećenika, svećenici Porečke i Pulske biskupije hodočastili su u crkvu sv. Pavla u Puli (na Vidikovcu), koja je ove godine hodočasničko mjesto u ovoj Biskupiji. Ovim hodočašćem u „Godini sv. Pavla” svećenici i redovnici predvođeni svojim biskupom mons. Ivanom Milovanom su započeli i Svećeničku godinu.

Susret je započeo s razmatranjem koje je imao o. Ljudevit Maračić s posebnim osvrtom na svećeničko poslanje koje izvire iz Kristova poslanja. O. Maračić se osvrnuo na sv. župnika Arškog, koji je zaštitnik župnika, svećenika. Naglasivši da svećeničko poslanje nadilazi svako drugo poslanje, jer on je taj preko koga Bog oprašta grijehe, preko čijih ruku i molitavi se slavi euharistija. To je ono po čemu se svećenik razliku od svih drugi, to je ono što čini svećenika Božjim znakom u ovom svijetu. Kad ne bi bilo svećenika, tad ne bi bilo Crkve. Ulogu svećenika u Crkvu nitko ne može nadomjestiti, jer je svećenik drugi Isusu Krist na zemlji. Euharistija i praštanje se događa po rukama svećenika, unatoč svim njegovim slabostima, nedostatcima. Pozvao je svećenike da budu svjesni svoga svećeničkog dostojanstva, napose ovoga koje proizlazi iz svetog reda svećeništva.

Nakon prigode za osobnu molitvu i ispovijed uslijedila je sveta misa koju je predvodio mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u zajedništvu s umirovljenim biskupom mons. Antunom Bogetićem te 60-ak svećenika. Mons. Milovan je u homiliji pozvao svećenike da u ovoj Svećeničkoj godini koju započinjemo više razmišljamo o svome svećeničkom poslanju. Promatrajući lik župnika Arškog da i mi svećenici budemo svjesni svoga poslanja te da još više radimo na osobnom posvećenju kako bi mogli druge posvećivati. Biskup je pozvao vjernike da mole za svoje svećenike kao i za nova duhovna zvanja.

Na kraju mise predstavljena je knjiga mons. Ivana Graha „Udarit ću pastira” koja donosi popis svećenika i bogoslova koji su žrtve Drugog svjetskog rata i još više poraća te progone, zatvaranja i osude svećenika, kao i nekih vjernika laika od strane bezbožnog komunističkog režima. Knjigu su predstavili mr. Ilija Jaklovljević, koji je ujedno i urednik knjige. Mr. Jakovljević je istaknuo da ova knjiga želi pokazati na progone i ubijanja svećenika, redovnika i vjernika laika od strane komunističkog režima te potaknuti povjesničare na istraživanje žrtava komunističkog režima. Autor knjige, mons. Grah istaknuo je da ova knjiga nije znanstveni rad, već popis onih koji su bili ubijeni i progonjeni zato što su svećenici ili vjernici bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Autor je naglasio da su komunisti u Istri pobili nakon drugog svjetskog rata one prave antifašiste, te su sebe danas prozvali antifašistima. Današnji antifašisti u Istri nemaju ništa s onim izvornim antifašizmom, već imaju veze sa zločinačkim komunizmom. Oni su krivi za progonstva i ubojstva mnogih svećenika, redovnika i laika.

Na kraju je biskup Milovan čestitao mons. Grahu na ovoj knjizi kojom pokušava istrgnuti iz zaborava one koji su se našli na udar bezbožnog režima. Biskup je ujedno objavio da ga je Apostolska nuncijatura RH obavijestila da su vlč. Vilim Grbac, ravnatelj Pazinskog kolegija i preč. Ivan Grah, župnik u Ližnjanu, promaknuti u kapelane njegove Svetosti s pravom naslova monsignora.

Najave