Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

„Pet angošta u Šumberu“

U utorak, 5. kolovoza 2014., kada Crkva slavi blagdan Gospe Snježne, u Šumberu, mjestu Labinskog dekanata, svečanom hodočasničkom misom proslavljena je i Majka Božja od Drena.

Osim velikog mnoštva domaćih vjernika te hodočasnika iz drugih dijelova Porečke i Pulske biskupije na ovaj se blagdan u Šumberu okupljaju i mnogi iseljenici iz Labinskog kraja koji su u velikom broju otišli u najrazličitije dijelove svijeta, ali koji gotovo redovito posjećuju rodni kraj upravo u vrijeme Pet angošta.

Crkvica pripada župi sv. Ivana i Pavla mučenika sa sjedištem u Šumberu. Predaja kaže da se 5. kolovoza 1430. godine jednoj pastirici na stablu drena ukazala Djevica Marija sa Djetetom u naručju. Stoga se blagdan  naziva Majka Božja od Drena, a nekoliko godina nakon ukazanja nedaleko tog stabla izgrađena je istoimena crkva. Ovaj blagdan, poznat i kao „Pet angošt“ („angošt“-dijalektalno-kolovoz) koji se slavi već više stoljeća u ovom je kraju jedan od rijetkih čije obilježavanje nije bilo prekinuto tijekom politički kontroverznih vremena, niti je proslava bila ikada premještana na najbližu subotu ili nedjelju nego je uvijek slavljeno upravo 5. kolovoza. Nadalje, predaja spominje da su Pićanci prije nešto više od 200 godina oteli Gospin kip iz crkve u Šumberu, no uspjeli su stići samo do mosta na rijeci Raši. Volovi koji su vukli zaprežna kola ukopali su se na mostu i nisu htjeli dalje pa su se Pićanci morali vratiti kući bez Gospinog kipa. U spomen toga Pićanci, za zadovoljštinu, svakog 5. kolovoza pješice hodočaste na misu u Šumber. Tako je bilo i ove godine, skupine hodočasnika iz raznih mjesta pićanskog kraja krenule su put Šumbera, sastali su se upravo na spomenutom mostu te nastavili zajedno do odredišta.Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je vlč. Karol Homieja, župni vikar  u Rovinju, mladomisnik, u koncelebraciji sa više svećenika te labinskim dekanom  preč. Milivojem Korenom i pićanskim dekanom preč. Antunom Kurelovićem. Misa je započela iznošenjem kipa Majke Božje sa Djetetom te se krenulo u procesiji oko crkve do pripremljenog oltara nadomak crkve.  Predvoditelj se u prigodnoj homiliji osvrnuo na ulogu Majke Božje u čovjekovom odnosu prema Bogu. Kad god se utječemo njezinu zagovoru potrebno je to činiti sa zahvalnošću za njezino ‘da’ u djelu spasenja,  a kada molimo za milosti to treba biti molitva puna povjerenja da Bog ima snage promijeniti naš život.  Bog i preko nas želi doći do svakoga čovjeka, pa stoga  treba  ljudima koji su daleko od Boga  posvjedočiti  da je Bog milosrdan, rekao je predslavitelj. Mladomisnik je iznio svoje osobno iskustvo puta vjere i svećeničkog poziva,  naglasivši  kako su njegov poziv izmolile pobožne žene iz njegovog rodnog mjesta u Poljskoj. Svjedočanstvo je to snage molitve, naglasio je vlč. Homieja.

Završnu zahvalu izrekao je vlč.  Carlos Forseca Farfan, župni vikar u Šumberu, Svetom Martinu i Svetoj Nedelji, a svečanost je zaključena blagoslovom nabožnih predmeta te posebnim mladomisničkim blagoslovom.

Osim velikog mnoštva domaćih vjernika te hodočasnika iz drugih dijelova Porečke i Pulske biskupije na ovaj se blagdan u Šumberu okupljaju i mnogi iseljenici iz Labinskog kraja koji su u velikom broju otišli u najrazličitije dijelove svijeta, ali koji gotovo redovito posjećuju rodni kraj upravo u vrijeme Pet angošta.

Misno slavlje pjevanjem je uzveličao zbor župe Presvetog Trojstva iz Sv. Nedelje pod ravnanjem Helge Vrh.

G. Krizman

Najave