Subota, 22 lipnja, 2024
Novosti

Pepelnica u Poreču

Misno slavlje o blagdanu Pepelnice, 1. 3. 2017.  porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša predvodio je u porečkoj prvostolnici.

U prigodnoj homiliji, spominjući dnevno evanđelje, biskup je istaknuo važnost težnje za nebeskom nagradom, a ne ovozemaljskom, bilo u materijalnom ili nekom drugom obliku. Tu nebesku nagradu postiže se napose na tri načina, što je ujedno i preporuka za duhovni hod kroz korizmu: milostinjom, dakle djelima milosrđa, zatim molitvom i postom. Milostinja ne mora nužno biti materijalna, veoma su važna i duhovna djela milosrđa, istaknuo je biskup. No, ako se pomaže drugima zbog osobne promocije, ili jer to jednostavno spada u opis radnog mjesta, to nisu djela milosrđa, jedino je pravo djelo milosrđa ono koje se čini iz ljubavi prema bližnjemu, rekao je biskup. Molitva je valjana samo ako je iskrena, te izrečena u poniznosti i osami, a ne javna te kao takva sredstvo eksponiranja. Mi obično volimo ponizne i samozatajne ljude, znajmo i mi biti takvi. Govoreći o postu biskup je naglasio kakao se u narodu korizma poistovjećuje s postom, no Isus ju stavlja na zadnje mjesto. Post, osim što djeluje fiziološki revitalizirajuće na organizam, napose u današnjem vremenu kada čovjek konzumira više nego što mu je potrebno, istovremeno jača našu snagu volje kada je u pitanju odricanje od nečega što predstavlja zadovoljstvo, jača našu sposobnost kontroliranja tog prirodnog nagona. Isus nas poziva, kada postimo, da znamo misliti i na druge, post okrenut samo prema sebi nije pravi post, jer molitva i post bez djela milosrđa nemaju puno koristi.

Biskup je pozvao okupljene vjernike da obilježe korizmu djelima milosrđa prema svojim bližnjima, pozvao ih je na smisleni post kojim ćemo ujedno učiniti nešto i za nekoga drugoga. Znajmo biti ponizni i pobožni ljudi i da ta naša pokora  urodi time da možemo biti bolji ljudi, ne oni koji pokazuju čega su se odrekli, već da budemo oni koji u osami svoje sobe mole i poste u tajnosti, naglasio je mons. Kutleša.

Uslijedio je blagoslov pepela te obred pepeljenja.

Homilija: 

{mp3}1731pepelnica{/mp3}

 

  

Najave