Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Pazin: Završena korizmena Mala škola molitve

Osim popularnih i veoma uspješnih e-duhovnih vježbi, još jedan, najnoviji projekt franjevačkog bratstva u Franjevačkom samostanu Marijina Pohođenja u Pazinu je i Mala škola molitve. U utorak, 27. ožujka 2018. godine, održan je posljednji ovogodišnji korizmeni susret Male škole molitve koja je kroz pet utoraka okupila pedesetak mladih koji su se odazvali na poziv fratara da na jedan zanimljiv, drugačiji, interaktivni način prodube svoja promišljanja o molitvi.

No, prema reakcijama okupljenih, i idejama za budućnost, ovaj posljednji korizmeni susret nikako neće biti i posljednji susret u sklopu toga projekta. Naime, jednodušno je prihvaćen prijedlog da se susreti nastave nakon uskrsne pauze.

Fratri su zajedno vodili sve susrete no na svakome susretu je po jedan održao prigodnu katehezu. Na prvome, uvodnome susretu fra Marinko Klaić održao je uvodno predavanje o molitvi, a u nastavku je uslijedila molitva prema modelu Taize zajednice. Na drugome susretu tema je bila Euharistija kao najuzvišenija molitva, katehezu je održao fra Josip Vlašić a zatim je slavljena i sveta misa. Na trećemu susretu o molitvi u Svetome Pismu govorio je fra Darko Tepert. Četvrti susreti imao je temu „Što molitva nije“ i o tome je govorio fra Drago Vujević. Peti, za sada zaključni susret vodio je fra Marinko Klaić. On je prvo pojasnio simboliku i povijest Križa svetog Damjana koji je bio nacrtan na platnu koje je bilo obješeno od zida do zida dijeleći dvoranu na dva dijela.

Mladi su dobili trake od platna na koje su tijekom meditacije, uz prigodne pjesme i psalme, bili pozvani napisati ono što ih priječi na putu vjere, na putu prema Isusu.

Uslijedilo je čitanje ulomka evanđelja o nevjeri sv. Tome apostola, o čemu je fra Marinko izrekao prigodno promišljanje.

Potom su okupljeni, upravo kao što je Isus rekao sv. Tomi “Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.”, stavili ruke svezane platnenom vrpcom u prorez koji je na velikom platnu otvoren kao Isusova rana. S druge strane platna je fratar svakome koji je pristupio odvezao ruke i u ruke stavio svijeću. Te su svijeće upaljene na kraju molitvenog dijela susreta tijekom obnove vjere koju je vodio fra Darko Tepert.

Potom su uslijedili dogovori za nastavak susreta. Mladi su izrazili želju da se susreti nastave te iznijeli veoma pozitivne dojmove. Napose su pohvalili interaktivnost susreta te činjenicu što su sva 4 fratra bila uključena u sve susrete. Iznesena je ideja ciklusa razmatranja o 10 Božjih zapovijedi, a bilo je riječi i o hodočašću na Trsat, u Bale za blagdan sv. Julijana, na Mljet, te mnogim drugim idejama.

Evo kako su fratri na svojoj facebook stranici pozvali mlade na te susrete: „Dragi mladi Pazina i okolice, pozivamo vas u ovoj korizmi na jedan ciklus kateheza o molitvi i na samu molitvu. Teorija bez prakse ne drži vodu (drevna vodoinstalaterska izreka). Zato vas pozivamo da nam se pridružite, utorkom u 20h, u dvorani franjevačkog samostana u Pazinu. Fratri će rado podijeliti svoja iskustva sa vama i upustiti se u neka nova.“

Franjevački samostan Marijina Pohođenja u Pazinu, ali i cijela Istra je, dolaskom ovih fratara koji pripadaju Europskom misijskom bratstvu – kontemplativnom bratstvu u misiji, i svim novim i postojećim projektima koje provode zasigurno dobila jedan veoma kvalitetan duhovni podstrek.

Najave