Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Katehetski ured

Pazin: Prvi susret tečaja za župne animatore

U subotu, 09. veljače šezdesetak župnih suradnika sa područja Porečke i pulske biskupije okupilo se u Pazinskom Kolegiju na prvi susret tečaja za župne animatore kojeg organizira biskupijski Katehetski ured.  Na susret je sa svojim suradnicima došla i nekolicina župnika te petnaestak vjeroučitelja što je pokazatelj pozornosti koja se u župama pridaje tom segmentu župnog pastorala i suradnji angažiranih vjernika laika. Nakon uvodne molitve popraćene prigodnom prezentacijom koju je pripremila jedna vjeroučiteljica, sve nazočne pozdravio je ravnatelj katehetskog ureda biskupije preč. Vilim Grbac, a potom se okupljenima obratio biskup ordinarij mons. Ivan Milovan.

On se zahvalio organizatorima iz Katehetskog ureda  i svećenicima koji su svoje župne suradnike potakli na pohađanje ovog tečaja. Biskup je nadalje istaknuo da upravo u ovoj Godini župne kateheze ova mjesna Crkva želi ljude na poseban način dovoditi do neposrednog iskustva vjere za što je veoma bitna uloga župne kateheze koja je svojim pristupom neposrednija od školskog vjeronauka. Uslijedilo je predavanje dr. Nele Gašpar na temu „Katehetska skupina za sakramente krštenja, pomirenja i pričesti“, koje je započeto sa objašnjenjem i definicijom sakramenata. Sakramenti su susret Boga i čovjeka. Prije pashalnog misterija nema sakramenata, oni započinju s Pedesetnicom i neodvojivi su od zajednice, spomenuto je između ostalog u izlaganju. U nastavku je vjeroučiteljica savjetnica Dajna Jogan Linić održala korefereat o aktualnim prilikama na području katehizacije tog uzrasta.

PazinUslijedile su tematske radionice za koje su polaznici podjeljeni u četiro skupine. Dvije radionice na temu priprema za sakramente krštenja, pomirenja i pričesti vodile su s. Janjka Mazić i vjeroučiteljica Ankica Tutiš, a radionice na temu rada s roditeljima i kumovima vodili su Dajna Jogan Linić i vlč. Sergije Jelenić. Nakon toga je održano predstavljanje rezultata rada i kratki osvrt te je najavljen susret slijedeće subote, 16. veljače, na temu  „Potvrđenička katehetska skupina“ o čemu će polaznicima tečaja predavati dr. Josip Šimunović i mr. Anton Peranić.

G. Krizman

Najave