Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Pazin: Plenum svećenika Porečke i Pulske biskupije

Godišnji plenum svećenika Porečke i Pulske biskupije održan je 17. studenoga 2014. u Pazinskom kolegiju. Svećenici su susret započeli molitvom Trećeg časa. Potom je mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski, pozdravio okupljene te se u svom obraćanju zahvalio svim svećenicima i redovnicima na svemu što čine u svome poslanju. Istaknuvši da svi imamo idealni primjer u našem bl. Miroslavu Bulešiću, biskup je zaželio da se u svim župama promiče kult bl. Miroslava, kao i drugog istarskog mučenika bl. Francesca Bonifacia. Njihovu zagovoru povjerio je cijelu Biskupiju i sva pastoralna nastojanja. Biskup je ukratko istaknuo najvažnije događaje životu Biskupije u proteklom periodu.
Potom je generalni vikar mons. Vilim Grbac predstavio biskupijski pastoralni program za naredno razdoblje, naglasivši važnost promicanja kulta bl. Bulešića i bl. Bonifacia, kao i obilježavanje spomena drugih žrtava 20. stoljeća. Među važnijim događajima istaknuo je biskupijsko hodočašće pjevača i tečaj za župne suradnike tijekom korizmenih subota u Pazinu. Preč. Milan Zgrablić dao je izviještaj o radu Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera. O obiteljskom pastoralu i pripravi na nacionalni susret obitelji na Trsatu 2015. govorio je preč. Milivoj Koren. Vlč. Dalibor Pilekić govorio je o pastoralu mladih, duhovnih zvanja i ministranata. Vlč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa, obavijestio je svećenike o aktivnostima Caritasa, te se zahvalio svima koji su se uključili u akciju Caritasa za pomoć poplavljenim područjima. Izvijestio je i o Caritasovoj kući u Majmajoli gdje trenutno boravi 9 štićenika, te o susretima članova župnih Caritasa, a najavio je i projekte Caritasa u narednom razdoblju. Rektor Biskupijskom misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ preč. Piergiorgio de Angelis dao je podatke o broju bogoslova i ređenika u ovoj godini. Dr. Alejandro Castillo Jimenez izvijestio je o stanju u Pazinskom kolegiju te između ostalog istaknuo kako su ovogodišnji maturanti postigli nadprosječne rezultate prigodom polaganja državne mature. O radu Interdijecezanskog ženidbenog suda u Rijeci za Porečku i Pulsku biskupiju govorio je mr. Ilija Jakovljević, pridodani sudski vikar.
Na razini Katoličke Crkve papa Franjo novu pastoralnu godinu posvetio je „Redovništvu“. O programu u tom smislu, na razini sveopće i partikularne Crkve, govorio je o. Đuro Hontić, biskupijsko povjerenik za redovnike i redovnice. O studentskom pastoralu, kao i pastoralu bolesnika govorio je o. Đuro Vuradin naglasivši da se za studente pripremaju tribine i drugi programi. Na kraju je o svećeničkom domu u Puli progovorio njegov ravnatelj preč. Milan Mužina, pozvavši svećenike da ne zaborave subraću koja se nalaze u domu.
Uslijedila je diskusija o izvještajima i potom zajednički ručak u Kolegiju.

Najave