Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Pazin: Održan “Rim”

Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Ove godine, zbog mogućnosti kiše, nije održana procesija perivojem samostana, i misa je, umjesto na otvorenom, kako je to uobičajeno, održana u samostanskoj crkvi.

Na početku se okupljenima, riječima dobrodošlice, obratio gvardijan, p. Alfonz Orlić.

On je podsjetio kako se ove godine navršava osam stoljeća od kada je sv. Franjo Asiški od pape Honorija III. izmolio udjeljivanje oprosta svima koji posjete Porcijunkulu. Kako bi o tom danu oprost mogli dobiti i oni koji nisu mogli pohoditi Asiz, mogućnost se proširila na mnoge franjevačke samostane diljem svijeta i hodočašćenje na blagdan Gospe od Anđela postade tradicija.

Biskup Milovan je u prigodnoj homiliji naglasio kako je naša zadaća, kao i svakog kršćanina, napose u ovoj Godini milosrđa, u Isusu Kristu tražiti Lice Očevo. Upravo nam, na poseban način, Novi Zavjet u toj potrazi pokazuje kako je to Lice sama Ljubav i Milosrđe. Naša vjera mora biti radosna jednostavno zato što imamo Oca kojem sve predajemo, naglasio je biskup. Mons. Milovan se nadalje osvrnuo na povezanost sv. Ivana Pavla II. i pojma Božjeg Milosrđa, podsjetivši kakao je on kanonizirao sv. Faustinu Kowalasku i proglasio slavljenje blagdana Božjeg Milosrđa na Mali Uskrs. I, taj se veliki Papa Ocu nebeskom vratio upravo uoči blagdana Božjeg Milosrđa 2005. godine.

Biskup je nadalje spomenuo spasonosnu praksu iz 17. stoljeća – posvećivanja Presvetom Srcu Isusovu, nakon objave redovnici mističarki Sv. Margareti Mariji Alacoque. Naglašavanje tog simbola dobrote bilo je potrebno čovječanstvu za proći kroz sve strahote i razorne patnje koje je moralo preživjeti za svjetskih ratnih sukoba i za vladavine totalitarnih režima, rekao je propovjednik.

Neka ova Godina milosrđa bude prigoda da otkrijemo to milosrdno Lice Božje, naglasio je biskup, te napomenuo kako je toga dana u toj crkvi moguće, po propisanim uvjetima, izmoliti oprost od vremenitih kazni za sebe ili jednog pokojnika.

O Porcijunkulskom oprostu

U ljeto 1216. god., sv. Franjo je boravio u kapelici sv. Marije od Anđela. Noć prije njegova puta u Perugiu, u posjetu papi Honoriju III. Imao je viziju Krista i Njegove Majke, okružene anđelima. Gospodin je rekao: “Franjo, zatraži od mene što god želiš na slavu Božju i spasenje ljudi.”

Sveti Franjo je odgovorio: “Gospodine, molim ti se po posredovanju Djevice, zagovarateljice čovječanstva i ovdje prisutne, da udijeliš oprost svima koji posjete ovu crkvu.” Blažena Djevica se poklonila pred svojim Sinom da podupre molbu. Gospodin je rekao Franji da ode k papi i dobije željenu uslugu. Premda su mnogi kardinali bili poprilično protiv ove ideje, papa se ubrzo složio s Franjinim zahtjevom. Bio je to Porciunkulski oprost od 2. kolovoza.

Više o Porcijunkuli: na https://www.bitno.net/vjera/gospa-od-andela/

Najave