Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Pazin: Obilježena 9. obljetnica smrti Chiare Lubich

U utorak, 14. veljače, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan je u župi sv. Jurja na Starom Pazinu predvodio svečano koncelebrirano misno slavlje povodom obilježavanja 9. obljetnice smrti Chiare Lubich, utemeljiteljice Djela Marijina, Pokreta fokolara. Nakon mise, u župnim prostorima održan je susret i  projekcija dokumentarnog filama „Chiara u Hrvatskoj“.

Uvodni pozdrav izrekao je vlč. Milivoj Koren, koji uz vlč. Dragutina Petrovića, posebno prati rad Pokreta fokolara u Istri. Vlč. Koren je istaknuo kako je ovo sjećanje na utemeljiteljicu prigoda da se podsjetimo na karizmu jedinstva koju je Chiara nastojala širiti svijetom, te da taj duh ponesemo u naša svakodnevna okruženja.

Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na značajnije aspekte života i djelovanja utemeljiteljice Pokreta fokolara, podsjetivši kako je njezin poziv, njezina spremnost da vrši volju Božju stasala u malom gradu Trento u sjevernoj Italiji i da je zasigurno na njezin duhovni razvoj imao utjecaj odgoj u pobožnoj obitelji i župi. Njezina velika ozbiljnost i zrelost, te širina i dubina duše dobila je jednu dodatnu dimenziju pod utjecajem ratnih strahota koje je proživjela kao mlada žena. Poznato je da teške situacije potiču na veće predanje Bogu, tako je i Chiara sa svojim prijateljicama, u ratnome vihoru odlučila podijeliti bol čovječanstva, započevši s potrebitima u svom ratom razrušenom gradiću, istaknuo je biskup.

Homilija: 

{mp3}170314focolari-h{/mp3}

Uz ovaj dan kada mislimo na Chiarinu smrt, intenzivnije se sjećamo te velike žene 20. stoljeća. Djelo Marijino je dakle to gibanje, taj pokret u svijetu čiji se članovi, prijatelji i simpatizeri trude živjeti zajedništvo, odgajaju se za to zajedništvo, ne bez poteškoća, jer mi smo ipak samo slabi ljudi. Trebamo se truditi promicati to zajedništvo na velikom planu, kako u našim malim zajednicama, u našim obiteljima, župama i našoj svakodnevici, tako i u širem  okruženju, potaknuo je biskup.

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalu je izrekao župnik staropazinske župe preč. Željko Zec. Po završetku mise susret u  župnim prostorima je započeo svjedočanstvom bračnog para Tanje i Stanislava Jačimović koji su proteklog vikenda, od 10. do 12. ožujka, sudjelovali na velikom susretu članova Pokreta fokolara u Loppianu nedaleko Firenze.

Uslijedila je projekcija filma „Chiara u Hrvatskoj“ koji je okupljene podsjetio na posjet utemeljiteljice Pokreta fokolara Hrvatskoj, na poziv HBK, u travnju 1999. godine. Tom je prigodom sudjelovala na “Susretu pokreta i crkvenih zajednica vjernika laika” u zagrebačkoj prvostolnici, kojeg je u prigodi njezina posjeta organizirala Nadbiskupija zagrebačka, te se susrela s biskupima Hrvatske biskupske konferencije.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 15.03.2017.

{mp3}170315vzc-f{/mp3}

Zajednica fokolara u Porečkoj i Pulskoj biskupiji okuplja se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u Pazinu, u župi sv. Jurja, nakon večernje mise. Ondje dolaze članovi iz svih dijelova biskupije. Zajednica ima nekoliko članova drugih konfesija što joj daje ekumenski karakter. Redovito sudjeluju u svim biskupijskim događajima i imaju niz aktivnosti na godišnjoj razini, čiji prihodi redovito idu u humanitarne i formativne svrhe. Ove godine, primjerice, prihod od maslinovih grančica koje redovito šalju u sjevernu Hrvatsku bit će poslan dijelom za pomoć Siriji a dijelom za pomoć mladima koji idu na ljetni kamp fokolara u Križevce. Pojedini članovi i simpatizeri Pokreta fokolara iz Istre pronašli su svoju domenu interesa u jednom od brojnih područja djelovanja Pokreta, te u skladu sa svojim životnim stilom i sklonostima posjećuju specifične susrete koje Pokret organizira, na nacionalnom i međunarodnom planu, za razna društvena područja. Jedan takav susret bio je primjerice, u subotu 4. veljače, kada je papa Franjo u Auli Pavla VI. primio 1200 poduzetnika, mladih i znanstvenika iz 54 države svijeta, članova Međunarodne komisije Ekonomija zajedništva, koja je dio Pokreta fokolara. Pokret primjerice ima i umjetnički tim Centar Ave koji je Chiara Lubich utemeljila  1961. godine. kao prvi timski umjetnički izraz Pokreta fokolara koji svoje nadahnuće crpi iz njegove duhovnosti. Taj je tim realizirao projekt svetišta Marije Majke Božje u Loppianu.

Iako svi žive istu duhovnost, zbog raznovrsnosti osoba koje ga sačinjavaju – mladi, odrasli, djeca, obitelji i svećenici, redovnici i redovnice raznih kongregacija, te biskupi – Pokret je podijeljen u 27 ogranaka, medu kojima je i nekoliko pokreta koji obuhvaćaju široki raspon djelovanja. Razni pokreti pokrivaju različita područja života i društva. Pokret  Novo čovječanstvo se konkretno zalaže za unošenje duha ljubavi u sve pore društva, pokret Nove obitelji svojim životom i akcijama nastoji odgovoriti na udarce i traume što pogađaju ovu temeljnu stanicu društva, pokreti Mladi za ujedinjeni svijet i Djeca za jedinstvo mladima predlažu radikalni Evanđeoski život kao odgovor na njihove duboke težnje, Svećenički pokret, Župski pokret i Redovnički pokret preko svog poziva daju doprinos jedinstvu za koje je Isus molio prije smrti: “Da svi budu jedno”.

 

 

Najave