Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Pazin: Kardinal Bozanić na obilježavanju 50. obljetnice mature

U utorak, 16. listopada 2018., 14 đaka generacije maturanta Pazinskog sjemeništa iz 1968. godine  i tri odgojitelja okupili su se u Pazinskom kolegiju kako bi obilježili 50. godina mature.

Od 36 učenika okupilo ih se 14. Toj generaciji pripada i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je na okupljanje generacije u Pazin stigao iz Rima. Osim učenika na susret su došla i tri odgojitelja: mons. Ivan Milovan, biskup u miru, vlč. Nikola Radić i vlč. Rudi Koraca.

Nakon međusobnog pozdravljanja uslijedilo je prozivanje; moderirao je preč. Milan Mužina, jedan od inicijatora i organizatora susreta. Nazočni su ukratko izložili čime se bave sada, u toj fazi svoga života, napose u odnosu na prethodni susret u prigodi 40. obljetnice mature. Među živima je 10 svećenika koji djeluju u Istri, na Krku i u Sloveniji. Svećenici su mahom još aktivni župnici, a među laicima su pretežno umirovljenici koji su svoj radni vijek posvetili različitim profesijama: školstvu, gospodarstvu, državnim službama… Prisjetili su se pokojnih kao i onih koji nisu bili u mogućnosti odazvati se pozivu. U razgovoru su često spomenuti ravnatelj mons. Božo Milanović, razrednik o. Jerko Valković, te drugi profesori.

Nakon zajedničkog fotografiranja ispred Kolegija uputili su se na Stari Pazin u župnu crkvu sv. Jurja gdje je župnik jedan član te generacije, preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa.

Nakon obraćanja domaćina, pozdrave porečkog i pulskog ordinarija mons. Dražena Kutleše prenio je biskupijski kancelar preč. Sergije Jelenić, koji je također dio te generacije.

Misno slavlje predvodio je kardinal Bozanić u suslavlju s biskupom Milovanom te ostalim nazočnim svećenicima, a na toj se misi, osim maturanata okupila i skupina vjernika staro pazinske župe.

Kardinal Bozanić je u uvodnom obraćanju istaknuo kako su posebno počašćeni što su na to okupljanje došla i 3 odgojitelja. Prisjetio se kako su u godinama sjemeništa, iz Pazina, koji se nalazi u dolini, rado dolazili na Stari Pazin, smješten na lijepoj osunčanoj uzvisini. Naše je pravo i dužnost zahvaliti Bogu za sve ove godine života od mature do danas, za sve što smo u životu učinili i postigli, rekao je kardinal. Spominjući se pokojnih kolega i profesora spomenuo je kako su možda oni, koji su se već preselili u vječnost, u prednosti.

Kardinal Bozanić je na početku homilije progovorio o vjeri temeljenoj ne na obrezanju, nego na predanju Kristu. Ne može čovjek sebe čistiti svojom snagom, djelima i obdržavanjem propisa, već je temelj čistoće gledanje i prosuđivanje Božjim očima. To je prosuđivanje koje dolazi iz srca. Kada čovjek stavi Isusa u svoje središte i želi ga slijediti, konkretno, djelima milosrđa, to je jedini put čišćenja.

Spominjemo se danas onoga što smo proživjeli ovdje u Pazinu, iako je početak u novoj nepoznatoj zajednici ne uvijek lagan, s vremenom smo uvidjeli što smo sve primili ovdje. Mi danas okupljeni možemo sigurno reći da smo mnogima nastanjeni, mnogima koji su nam govorili, koji su nas poučavali, koji su nam pokušali prenijeti nešto što se nije temeljilo na ljudskoj mudrosti, nego na Isusovoj mudrosti, na mudrosti Evanđelja. Ovdje u Pazinu s pravom trebamo zahvaliti za sve ono što je Pazinsko sjemenište u ono vrijeme učinilo ne samo za Crkvu u Istri, u Krčkoj biskupiji, u tada Riječko – senjskoj biskupiji  nego i općenito šire za Crkvu. Bio je Pazin tada jedno vjersko i kulturno središte, rekao je kardinal te istaknuo ulogu mons. Antuna Heka koji je ustrajao na tome da u zgradi sjemeništa započne s radom Pazinski kolegij koji na stanoviti način nastavlja istu misiju.

Sjećamo se danas svega onoga što se dogodilo u našem životu i životu naših kolega, ali svega što se dogodilo u svijetu i kod nas u Hrvatskoj, u Sloveniji i u općoj Crkvi, rekao je kardinal te progovorio o jednom povijesnom događaju, 16. listopada 1978. godine izabran je za papu Ivan Pavao II. i to je dar Crkve svijetu, jer da nije bilo njega tko zna kako bi i naša povijest krenula. Propovjednik se nadalje spomenuo i kanonizacije pape Pavla VI., prisjetivši kako su kao đaci Sjemeništa na tavanu pokušavali pratiti početak trećeg i četvrtog koncilskog zasjedanja na televiziji. Danas ga slavimo kao sveca, to je papa Koncila, i da nije bilo Koncila sigurno je da Crkva ne bi krenula ovim putem. Drugi Vatikanski koncil bio je velika milost za Crkvu i za svijet. Sve je to vrijeme koje smo mi proživjeli, koje smo osjećali, u kojem smo sudjelovali, zato je jedna ovakva obljetnica zahvala Bogu što ipak On vodi povijest i svijet, a mi smo samo njegovi suradnici, svaki na svome području. Neka nam pomogne da tu zahvalnost što više produbljujemo svaki u svome srcu, zaključio je kardinal Bozanić.

Po završetku misnoga slavlja uslijedilo je fotografiranje, a sudionici susreta su druženje nastavili uz zajednički objed.

Pred nepunih mjesec dana zgrada nekadašnjeg Pazinskog sjemeništa dočekala je još jednu lijepu obljetnicu mature: generacija koja je dala dva biskupa i jednog akademika, mons. Milovana, mons. Milu Bogovića i akademika Bratulića te mnoge druge istaknute uspješne ljude i istaknute ličnosti obilježila je 60. obljetnicu mature.

Ovaj zlatni jubilej koji nastavlja niz dokaz je važnosti Pazinskog sjemeništa: bilo je to jedno prevažno vjersko i kulturno središte iz kojeg su proizašli ne samo mnogi vrijedni svećenici  već i brojni drugi istaknuti članovi društva: liječnici, poduzetnici, novinari i druge aktivne javne ličnosti koje su u turbulentnim vremenima druge polovice 20. stoljeća svojim radom i zalaganjem doprinijeli boljitku i općem dobru naroda na ovim našim prostorima, ali i šire. (G. Krizman)

{mp3}181008-izjava-Bozanic-cut{/mp3}

 

 

Najave