Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Kultura i tradicijaNovosti

Otvorena izložba „Kult sv. Justa, od simbolike do zaštitnika grada“

Koncepcijska izložba „Kult sv. Justa, od simbolike do zaštitnika grada“ otvorena je u petak, 1. prosinca u Narodnom muzeju u Labinu. Izložba je dio projekta obilježavanja 400. obljetnice zvonika sv. Justa, projekta koji je u tom gradu na istoku istarskog poluotoka naišao na odjek i angažman u svim sferama javnog života, do te mjere da je uz labinsku Župu Rođenja Marijina suorganizator svih događanja Godine labinskog zvonika sv. Justa upravo Grad Labin.

Izložba je autorski koncept kustosica Stephanie Peršić i Olje Višković kao plod višemjesečnog istraživanja materije svetačkih kultova i povijesnog gradiva arhiva župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Labinu. Bogatstvo sakralnih predmeta i pisana građa u vlasništvu župe, relevantnih za čašćenje kulta sv. Justa, po prvi su put prezentirani na koncepcijskoj izložbi kojom se obrađuje kontekst svetačkih čašćenja i kult sveca, povijesni prikaz njegove recepcije u lokalnim čašćenjima na Labinštini te povijesno-umjetnička predstavljanja u primjerima nepokretne i pokretne baštine. Izložba donosi relevantnu povijesnu faktografiju o sv. Justu, o povijesti njegova kulta te o povijesnom tijeku  njegova štovanja kao zaštitnika grada.

Kustosice su pojasnile da je izložba, zbog količine pronađenog materijala tijekom arhivskog istraživanja, rezultirala mnogo veća nego što je to bilo očekivano. Izložba je podijeljena u 4 dijela: o kultovima i čašćenju svetaca, drugi dio o bratovštinama i Bratovštini sv. Justa, te o pokretnoj i nepokretnoj baštini koja se titulira sv. Justu. Naglasile su da su eksponati mahom u lošem stanju te da će biti potrebno pristupiti adekvatnim zahvatima u cilju njihova očuvanja. Riječ je o arhivskoj građi koja potiče počev od 16. stoljeća. Cilj je izložbe adekvatna valorizacija eksponata upravo u cilju njihova očuvanja, naglašeno je uz ostalo u obraćanju kustosica.

Labinski dekan i župnik preč. Mirko Vukšić je zahvalio svima koji su uložili svoj radu u realizaciju izložbe. Ujedno je zahvalio i gradonačelniku na sveukupnom angažmanu u realizaciji Godine zvonika sv. Justa te na izvanrednoj suradnji u svim segmentima. Izrazio je radost zbog brojnih otkrića koja je rasvijetlio rad u župnome arhivu te je nadodao da je za razumijevanje sadašnjosti potrebno poznavati bogatstvo povijesti, svega što je obilježilo život prethodnih generacija.

Gradonačelnik Valter Glavičić je izrazio radost što su mlade kustosice svojim predanim radom pokazale da i nove generacije hoće, znaju i mogu realizirati značajne projekte.  Istaknuo je da je Labin možda malo i previše samozatajno pristupao toj svojoj baštini te je potaknuo sve nazočne da budu „misionari“ bogate kulturne baštine Labina te da potaknu druge da posjete izložbu.  

Autor vizualnog identiteta izložbe je vizualni umjetnik i dizajner Oleg Morović.

Na otvaranju izložbe posluženo je vino s posebnom etiketom dizajniranom za ovu priliku,  sa slikom  Sv. Justa. Ideja je to vinara Larija Juričića koji je za ovu obljetnicu specijalno napravio tisuću boca malvazije i terana nazvavši ih Sv. Just.

Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Labin.

Izložba je za razgled dostupna do 1. svibnja 2024. godine, uz prethodnu najavu, a za grupne posjete uz stručno vodstvo najava je potrebna minimalno 5 dana ranije.

Txt: G. Krizman / Foto: L. Blažina

Najave