Srijeda, 19 lipnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Original Dnevnika bl. Miroslava Bulešića u pulskom sjemeništu

Zahvaljujući odluci našega biskupa mons. Dražena Kutleše, kao i susretljivosti i pomoći vicepostulatora u kauzi bl. Miroslava Bulešića vlč. Ilije Jakovljevića Sjemenište „Redemptoris Mater“ u Puli dobilo je u trajni posjed i čuvanje relikviju i originalni duhovni dnevnik bl. Miroslava Bulešića.

Na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije Relikvije i dnevnik izložene su u kapelici Sjemeništa kao trajan znak prisutnosti i zagovora našeg Blaženika.

Povijest pulskoga sjemeništa od samog početka je vezana za zagovor i snažnu duhovnu prisutnost bl. Miroslava. Kroz dvadeset i šest godina djelovanja toga sjemeništa, sedamdeset zaređenih svećenika iz raznih država svijeta, koji djeluju u Porečkoj i Pulskoj te drugim biskupijama, svoj su život i svećenički poziv stavili pod snažni zagovor našega Istarskog Blaženika. Bivši dugogodišnji rektor u vrijeme nastanka i neizvjesnosti izgradnje pulskog Sjemeništa „Redemptoris Mater“, mons. Janez Oberstar, mnogo puta se osobno uputio na grob Blaženika i osvjedočio se o snazi njegovog zagovora. Svi bogoslovi sjemeništa, zajedno sa svojim formatorima, pješice su hodočastili od Pule do Svetvinčenta te proslavivši sv. Misu stavili svoja svećenička zvanja pod njegov zagovor.

Za vrijeme postupka za proglašenje blaženim vlč. Miroslava više bogoslova toga sjemeništa rado je surađivalo s pok. mons. Vjekoslavom Milovanom u pretipkavanju i prevođenju raznih dijelova spisa koje je obrađivala Postulatura. Bogoslovi pulskog sjemeništa koji su imali čast pripomoći u pripremi beatifikacije već su se u tim spisima osvjedočili o snažnoj ljubavi prema Bogu i Crkvi koju je imao bl. Miro i to im je bilo od velike duhovne pomoći. Novim generacijama bogoslova koje su sad u sjemeništu kao i budućima koji dolaze iz Hrvatske i iz raznih nacija predstoji upoznavanje tog svetačkog lika kao i poticaj da svoje zvanje povežu s njegovim životom i svetošću.

Prisutnost relikvija i dnevnika bit će snažno svjedočanstvo i gostima sjemeništa iz cijelog svijeta koji će tako moći upoznati lik mladog svećenika Blaženika koji svojom mučeničkom smrću iz ljubavi prema Kristu i Crkvi snažno svjedoči svima koji će biti u prilici upoznati njegov život i iskusiti njegov zagovor. (J. K.)

           

 

 

Najave