Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Održano 11. Biblijsko bdijenje

U subotu, 12. svibnja, u crkvi sv. Franje Asiškog, svečanim misnim slavljem završeno je u Puli 11. Biblijsko bdijenje koje je započelo u nedjelju, 6. svibnja. I ove je godine na bdijenju sudjelovalo oko 240 osoba iz svih župa grada Pule te iz drugih župa južne Istre, koji su Sveto Pismo od korica do korica pročitali u nešto više od 5 dana.

Među čitačima su bili pripadnici raznih molitvenih zajednica te crkvenih udruga i pokreta koje su prisutne u Puli. Biblijsko bdijenje u Puli od početka ima i ekumensko obilježje pa su tako i ove godine sudjelovali pojedini pripadnici Srpske Pravoslavne Crkve  i Makedonske Pravoslavne Crkve. 

Biblijsko bdijenje započelo je nakon mise poldanice koju je na 6. vazmenu nedjelju predvodio o. Đuro Vuradin, gvardijan samostana. Svake večeri tijekom trajanja bdijenja misno su slavlje predvodili pulski župnici, a u četvrtak, na blagdan Uzašašaća predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan. U ponedjeljak je predvodio vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe Uznesenja Marijina na čijem se području nalazi samostan s. Franje, a u srijedu vlč. Joško Listeš, župnik župe Krista Spasitelja.

Svečano misno slavlje zahvale za 11. Biblijsko bdijenje, u subotu, 12. svibnja, predvodio je o. Đuro Hontić, župnik i gvardijan pulske župe sv. Ivana Krstitelja, u suslavlju s o. Đurom Vuradinom i o. Nikicom Battistom. Prije kraja misnoga slavlja okupljenim se u ime organizatora prigodnim zahvalama obratio Dino Bedrina, a Ana Bedrina je pročitala nekoliko zapisa iz knjige dojmova i svjedočanstava.

Misa je zaključena blagoslovom čitača od kojih su mnogi na blagoslov donije li i svoje Sveto Pismo, a svećenici su podjeljivali pojedinačni blagoslov riječima: „Primi riječ Božju svim srcem svojim. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“

Među čitačima su i ove godine bila prisutna školska djeca, sudjelovale su dvije skupine učenika i učenica, iz Osnovne škole Veruda i Osnovne škole Tone Peruško, predvođene svojim vjeroučiteljicama, Vedranom Burić i Jagodom Mravak. Sve su to lijepi primjer živosti i  zajedništva pulske Crkve. 

Misu je glazbeno animirala Grupa Oton iz crkve. sv. Franje sa zborovođom Anom Čuić Tanković.

Najave