Subota, 22 lipnja, 2024
Novosti

Održan koncert biskupijskog Caritasa „Istra bl. Miroslavu Bulešiću“

U petak, 10. svibnja je Porečka i Pulska biskupija velikim koncertom naslovljenim „Istra bl. Miroslavu Bulešiću“, u dvorani Pazinskog kolegija proslavila 104. obljetnicu rođenja bl. Miroslava Bulešića. Prihod je namijenjen Biskupijskoj zakladi „Blaženi Miroslav Bulešić“, za pomoć učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja.

Koncert je ove godine bio u znaku važnih obljetnica: ove se godine navršava 80. obljetnica rođenja mons. Antuna Heka, velikana ove Mjesne Crkve, jednog od ravnatelja Caritasa biskupije no, nadasve, pokretača i prvog ravnatelja Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, 30. je obljetnica od osnutka Pazinskog kolegija- klasične gimnazije, dvadeset je godina prošlo otkako je Denis Jelenković darovao sadašnju Kuću milosrđa u Majmajoli Porečkoj i Pulskoj biskupiji, 10. je obljetnica osnutka Zaklade ,,Blaženi Miroslav Bulešić”, a sve u godini kada obilježavamo 104. obljetnicu rođenja bl. Bulešića, čiji je rođendan o blagdanu Gospe Fatimske, 13. svibnja.

Nakon izvođenja državne himne okupljenima se je prigodnim pozdravom obratio ravnatelj dijecezanskog Caritasa preč. Željko Zec.

Osvrt na deset godina Zaklade

Pozdravljajući sve, zahvalio je svima na odazivu, jer ovim pokazuju da žele činiti dobro. Posebno je pozdravio biskupa Štironju, koji po prvi put nazočio koncertu. Zahvalu je izrekao i svim sudionicima, koji će svojim znanjem i umijećem obogatiti ovaj susret.

Nakon 4 godine pauze zbog pandemije tradicija ovih koncerata nastavlja se osmi put, „Caritas zahvaljuje Pazinskom kolegiju koji uvijek rado otvara svoja vrata“, rekao je ravnatelj.
Podsjetio je, kako se ove godine obilježava 80. obljetnica rođenja mons. Antuna Heka, čovjeka koji je zaslužan za osnivanje Pazinskog kolegija i kojemu će Istarska Crkva uvijek biti jako zahvalna. „U ovom svečanom trenutku našeg koncerta u ime svih karitativaca naše biskupije i Caritasa biskupije svima čestitamo 30 godina ove zgrade i uspješnoga rada s mladima, i želimo im obilan blagoslov u budućnosti“, rekao je.

Nadalje, spomenuo je kako je, prije 10 godina, tadašnji biskup Dražen Kutleša osnovao Zakladu “Blaženi Miroslav Bulešić” s ciljem da zaklada brine o potrebitim učenicima i studentima koji nemaju dostatna financijska sredstva za školovanje. „Bit ćemo skromni, ali moramo opet ponoviti činjenicu da smo mi za 10 godina podijelili 2610 stipendija, neki su dobili i više puta. Tijekom 10 godina Biskupija je izdvojila gotovo 1.1000.000 eura za potrebe kako studenata, tako i učenika. Po tome se vidi, da naša Biskupija ima osjećaj za život u biskupiji, a život nose djeca, mladi, oni koji se trebaju obrazovati i njih treba itekako pomoći. Prošle godine smo pomogli 161 učenika s 45.000 eura. Nadamo se da ćemo i ove godine slično učiniti, i ovaj doprinos s ovog koncerta će također ići za tu svrhu“, rekao je ravnatelj, te podsjetio kako su prihodi ranijih koncerata išli za socijalne, gospodarske i druge projekte.

Ravnatelj Caritasa zahvalio je nagrađenim učenicima koji su kupili kartu i došli na koncert, kao i krizmanicima. “Neka im zaštitnik krizme bl. Miroslav Bulešić, heroj vjere i heroj života uvijek bude putokaz”.

Na kraju je zahvalio i karitativnim djelatnicima koji zajedno sa župnicima čine okosnicu djelovanja Caritasa i rado se odazivaju na sve akcije, kao i na duhovne obnove koje se odvijaju dva puta godišnje. “Sv. Pavao je rekao ‘neka vam nikada ne dodija činiti dobro’. Neka nas to ispunja u našem karitativnom radu, jer tako se izgrađuje Kraljevstvo nebesko”.

Ove je godine koncert bio poseban i po sastavu izvođača, dok su prethodnih godina dječji zborovi obično nastupali u uvodnom dijelu, ove su godine mališani iz raznih dječjih zborova iz više istarskih župa svoju bravuru pokazali kao glavni izvođači, i pokazali su to onim nezamjenjivim dječjim entuzijazmom i iskrenošću koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Župni dječji zbor ,,Mali sv. Jurja” iz Starog Pazina, uz voditeljicu Vesnu Drndić, predstavio se s pjesmama „Ta tvoja barka mala“ i „Tamo gdje palme cvatu“.  Župni dječji zbor “Sv. Antuna Opata“ iz Rovinjskog Sela, kojeg vode Patrizia Sfettina i Karmen Uljanić, otpjevao je „Bog te ljubi“ i „ Hvala“. Zbor biskupijske gimnazije, ,J. N. Neumann” iz mjesta Češke Budejovice u Češkoj otpjevao je više pjesama između koji je bilo kako folklorne tako i filmske glazbe, a pjevali su na češko, engleskom, njemačkom te hrvatskom. Zbor Pazinskog kolegija ,,Collegium Cantorum” se predstaio s duhovnom skladbom „Prva ljubav“ te pjesmom „The winner takes it all“, s kojom su se predstavili na ovogodišnjoj Domijadi. Grupa „Emanuel” je na kraju otpjevala mozaik duhovnih skladbi.

Preč. Jakovljević: Bl. Bulešić u perspektivi karitativnog djelovanja

O karitativnom djelovanju bl. Bulešića govorio je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. mr. Ilija Jakovljević. „Svrha ovog koncerta je pomoći mladima u njihovu školovanju. Kako je važno imati nekoga tko ima otvoreno srce, posebno za mlade“, rekao je preč. Jakovljević te je nastavio, „I sam Miroslav Bulešić kao student u Rimu našao se u situaciji da nije imao čime platiti svoje školovanje. Njegova obitelj nije imala mogućnosti da plati. Miroslav svoj problem povjerava jednom svećeniku, p. Stjepanu Sakaču. Ako se ne nađe dobrotvor on mora prekinuti školovanje. Možemo li si uopće zamisliti takvu situaciju, obitelj ti ne može pomoći i moraš prekinuti školovanje. Taj svećenik piše pismo zagrebačkom nadbiskupu Stepincu i iznosi mu sudbinu mladog studenta Miroslava. Zagrebački nadbiskup šalje pomoć da se podmire svi troškovi. Bulešić se sinovski zahvaljuje nadbiskupu Stepincu te piše: ‘Mogu sada na miru učiti, dok sam prije morao puno misliti kako i od kuda ću moći platiti zadnja ova tri mjeseca. Puno ste mi dakle pomogli…’“

„Naš doprinos ovoj Zaklade želi biti upravo to: pomoći mladima u školovanju“, nastavio je preč. Jakovljević, „a u Istri ne bude ni jedno dijete ili mladi kome će financije biti zapreka za školovanje“.

„Druga gesta je bila gesta Miroslava Bulešića kao župnika. Važna je uloga župnika u ovoj Zakladi. Kad je vidio da siromah ima poderanu košulju rekao je majci: “Hodi mu dati odmah  moju košulju!”. Kad je majka donijela košulju rekao je siromahu: “I sad je odmah obucite!”. To je poziv i nama, imati oko za bližnjeg“, naglasio je preč. Jakovljević. „Isus kaže u evanđelju: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25, 45) Ta košulja koliko ima simbolično značenje ima još više značenja vraćanja dostojanstva. Ono što imam želim podijeliti s onim koji nema. Mi danas želimo dati dio sebe za dostojanstvo drugoga.“

„U ratu i nakon rata bilo je puno neimaštine. Puno je ljudi oskudijevalo. Nije još razvijen po župama karitativni rad. Miroslav je imao veliko srce za siromahe i ljude u potrebi. Župna kuća je uvijek bila mjesto gdje je siromah mogao svariti, te je tražio od svojih ukućana (majke, sestre i brata) da uvijek moraju siromaha primiti i ponuditi mu, dati ono što imaju. I on je malo imao, ali je to dijelio. U propovijedi u Kanfanaru je rekao: ‘K meni može doći svatko, bez ikakva obzira, za sve o čemu znate da vam mogu pomoći. Siromah nek se ne boji prekoračiti moj prag. Dok imam ja nešto, imat će i on. Siromahe sam uvijek volio, volim ih i volit ću ih, i pomoći ću im u mjeri mojih mogućnosti.’“, citirao je preč. Jakovljević te je zaključio poticajem „neka ovo bude i poticaj nama da pomognemo našu Zakladu kako bi ona mogla pomoći najranjivijima među nama. Svim veliko hvala i slijedimo primjer bl. Alojzija Stepinca i bl. Miroslava Bulešića i neka nas oni zagovaraju.“

Nakon preč. Jakovljevića nastupila su još dva zbora. Zbor biskupijske gimnazije, ,J. N. Neumann” iz mjesta Češke Budejovice u Češkoj otpjevao je više pjesama između koji je bilo kako folklorne tako i filmske glazbe, a pjevali su na češkom, engleskom, njemačkom te hrvatskom. Zbor Pazinskog kolegija ,,Collegium Cantorum” se predstavio s duhovnom skladbom „Prva ljubav“ te pjesmom „The winner takes it all“, s kojom su se nastupili na ovogodišnjoj Domijadi. Grupa „Emanuel” je na kraju otpjevala mozaik duhovnih skladbi.

Biskup Štironja je u ime Porečke i Pulske biskupije ravnatelju preč. Zecu za Biskupijsku zakladu uručio ček na iznos od 7000 eura, a, prema riječima organizatora, još je toliko sakupljeno od prodaje ulaznica.  

Obraćanje biskupa Štironje

Biskup Štironja je pozdravio sve prisutne i svima zahvalio: organizatorima, koordinatorima, izvođačima, gledateljima koji su kupnjom karte dali svoj doprinos u korist učenika i studenata na području Porečke i Pulske biskupije te ovu večer učinili večeri sjećanja, pomoći, zajedništva kao i duhovnom i karitativnom večeri. Posebnu zahvalnost uputio je ravnatelju Biskupijskoga Caritasa vlč. Željku Zecu i njegovim suradnicima koji su organizirali ovaj Humanitarni koncert kao dar bl. Miroslavu Bulešiću.

Posebno je zahvalio mladim izvođačima koji su svojom pjesmom uljepšali Humanitarnu večer te u sportsku dvorani Pazinskog kolegija donijeli proljeće. Zaželio im je da nastave cvjetati i rasti, donositi radost i ljepšu budućnost Crkvi i društvu u kojemu žive. 

Biskup Ivan je iskoristio ovu prigodu te je čestitao pedeset godina svećeništva vlč. Željku Zecu, zahvalivši mu za pedeset godina služenja i dušobrižničke brige, te mu zaželio dobro zdravlje i blagoslovljene daljnje korake u svećeničkom životu.  

„Posebno sam ponosan i radostan zbog toga što je naša Istra ovom humanitarnom večeri potvrdila empatiju prema onima koji su u potrebi“ rekao je biskup Štironja te dodao da je bl. Miroslav kao mladić, potom kao bogoslov i svećenik razvijao empatiju prema potrebitima. Ta sposobnost je ponajprije milosni dar Duha Svetoga koje mu je bio otvoren kao vjernik. On je taj dar razvijao u svojoj obitelji, uz pomoć Božju i uz pomoć svojih roditelja, zahvaljujući njihovu primjeru i on je imao široko srce. O tomu se može puno toga pronaći u njegovu „Duhovnom dnevniku“ kao i u knjizi vlč. Vjekoslava Milovana: „Miroslav Bulešić svjedok Kristov“.   

Biskup Ivan je na kraju pozvao sve nazočne, osobito mlade i djecu, da vođeni Duhom Svetim nastave rasti i širiti empatiju prema svima potrebitima te tako graditi bolje društvo u Istri i cijeloj domovini. Na kraju je zahvalio za rođendanske čestitke i dar naglasivši da rođendane ne slavi nego da taj dan koristi kao dan molitve i zahvale Bogu za život, kao i za zahvalu roditeljima, obitelji i svima onima koji su mu pomogli na životnom putu, u odgojnom pogledu i svakoj drugoj pomoći, od prvoga daha do današnjega dana.

Na poziv voditeljice biskup je izvođačima uručio zahvalnice.

Prije završne pjesme svi okupljeni u dvorani Pazinskog kolegija zdušno su biskupu Štironji pjesmom zaželjeli sretan rođendan, a dijecezanskom ravnatelju Caritasa čestitalo se 50. obljetnicu svećeništva. Djeca iz kuće milosrđa Majmajola uručila su im prigodne darove. Program je profinjeno i stručno vodila Meri Simičić Beato.

G. Krizman

od 11:28

Najave