Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Održan 2. nacionalni susret štovatelja Božjeg milosrđa

Ovogodišnji susret održan je u znaku obljetnice beatifikacije bl. Mihaela Sopoćkog, ispovjednika sv. s. Faustine, i bl. Miroslava Bulešića, našeg najmlađeg blaženika.Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio kako je milosrđe čin suobličavanja sa drugim čovjekom, kako bismo umjesto osude prema toj osobi mogli pokazati razumijevanje.

U subotu, 27. rujna 2014., u pulskoj Katedrali održan je 2. nacionalni susret štovatelja Božjeg milosrđa. Svečano misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, uz koncelebraciju više svećenika.

Susretu su prethodila dva dana molitvene priprave tijekom kojih je prigodne kateheze o sv. Faustini, bl. Mihaelu Sopoćkom, i slici Milosrdnog Isusa održao p. Mariusz Marszalek iz Vilna u Litvi, član Družbe Braća Milosrdnog Isusa. Prvu večer misno slavlje predvodio je o. Euzebije Knežević, pavlin iz Sv. Petra u Šumi, a drugu večer o. Tomislav Cvetko, duhovnik više zajednica štovatelja Božjeg milosrđa.

Prvoga dana, nakon kateheze uslijedilo je svjedočanstvo jednog štovatelja Božjeg milosrđa iz Poljske, Andreja Ziolkowskog o značaju Božjeg milosrđa u njegovom životu, sa posebnim naglaskom na praštanje.

Na kraju su članovi Udruge Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i Vodnjana simbolično obilježili desetu obljetnicu djelovanja Udruge, podijelivši svima nazočnima simbolične zapise sa duhovnim mislima bl. Mihaela Sopoćkog i sv. s. Faustine.

Prvu večer misno slavlje predvodio je p. Euzebije Knežević, pavlin iz Sv. Petra u Šumi, a drugu večer p. Tomislav Cvetko, duhovnik više zajednica štovatelja Božjeg milosrđa.

Druge večeri program je zaključen klanjanjem pred Presvetim uz prigodne meditacije i pjesme. Sva tri dana glazbenu animaciju sadržaja izvodili su Radnici Milosrdnog Isusa.

Dan susreta započeo je katehezom p. Mariusza na temu „Božje milosrđe u životu bl. Mihaela Sopoćkog”. Okupljeni sudionici otišli su potom u evangelizaciju na četiri frekventna gradska punkta gdje su molili krunicu Božjeg milosrđa i dijelili letke sa molitvama te sve popratili prigodnim pjesmama. Po povratku u Katedralu iznijeli su svoje dojmove sa tog izlaska među ljude. Prije misnog slavlja katehezu na temu „Božje milosrđe u životu bl. Miroslava Bulešića” održao je generalni vikar biskupije, mons. Vilim Grbac, koji je ujedno i župnik katedralne župe.

Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio kako je milosrđe čin suobličavanja sa drugim čovjekom, kako bismo umjesto osude prema toj osobi mogli pokazati razumijevanje. Spomenuvši Isusov susret s Martom i Marijom biskup je istaknuo kako milosrđe nije na svaki način nastojati dati čovjeku ono što mi želimo, već treba prije svega sagledati pravu potrebu. Božje milosrđe je nešto što nam od Boga dolazi posve nezasluženo, to nas obvezuje da se i mi međusobno ljubimo te pokazujemo milosrđe i oproštenje.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je čašćenje relikvija koje su bile izložene tijekom cijeloga dana: moći bl. Mihaela Sopoćkog i moći bl. Miroslava Bulešića, koje povezuje zajednički datum beatifikacije, obojica su proglašeni blaženim 28. rujna, bl. Sopoćko 2008. godine, a bl. Miroslav prošle godine.

Na ovogodišnjem susretu okupilo se više stotina štovatelja Božjeg milosrđa iz svih dijelova Hrvatske, te nešto iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Na izlazu iz Katedrale svim sudionicima susreta podijeljen je prvi broj „Glasnika postulature Miroslava Bulešića”.

Susret je održan u organizaciji Koordinacije zajednica, pokreta i udruga štovatelja Božjeg milosrđa, a domaćini su bili pulske sestre Družbe sestara Milosrdnog Isusa, Udruga Radnici Milosrdnog Isusa iz Pule i Vodnjana te Zajednica štovatelja Božjeg milosrđa iz Pule, Vodnjana i Rijeke.

G. Krizman

Najave