Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Obnovljena crkva sv. Mihovila u Kaštelu

Prigodom proslave svetkovine Velike Gospe u mjestu Kaštel, u Umaško-oprtaljskom dekanatu, ujedno je  proslavljen i završetak radova obnove crkve Sv. Mihovila. Svečanu misu su služili vlč. Bernard Jurjević, vlč.  Mladen Pranjić i gost vlč. Luka, koji je rodom iz Plovanije, a službuje u Sloveniji. Svečanosti je doprinio i crkveni zbor iz Kaštela, koji vodi Dean Visintin. Inače, ta crkva na području Vižinade nedaleko mjesta Kaštel bila je potpuno zarasla i prilično srušena, pa čak i devastirana. Sada je potpuno uređena, nabavljeni je novi kip Svetog Mihovila arkanđela. Na kraju mise uslijedile su zahvale i prigodni darovi don Bernardu za petogodišnji rad, a zahvalu je dobio kapelan Mladen Pranjić.

Posebno svečano o svetkovini Velike Gospe bilo je i u mjestu sv. Marija na Krasu. Svečanu svetu misu su služili vlč. Bernard Jurjević i vlč. Mladen Pranjić. U homiliji je vlč. Bernard govorio o štovanju Majke Božje kao Isusove majke, Majke Crkve i naše Nebeske Majke. Tijekom svete Mise pjevao je bračni par Davor i Vesna Terzić iz Rovinja, uz gitaru, a uključivali su se i brojni vjernici. Prije svete mise održana je procesija s kipom Velike Gospe, 30 minuta su brojni vjernici polako hodali od postaje do postaje po mjestu, moleći. Nakon svete mise župljani su zahvalili don Bernardu na petogodišnjem uspješnom radu u njihovoj župi te uručili mu i prigodne darove. Prigodno priznanje uručio mu je i gradonačelnik Grada Umaga, a prisustvovala je i donačelnica Floriana Basaneze Radin. Zahvalu uz prigodan dar župljani su uputili i kapelanu Mladenu Pranjiću.

 I u mjestima Krasica i Grožnjan su mise na svetkovinu Velike Gospe  ujedno oproštajne mise, zbog premještaja župnika Jurjevića i kapelana Pranjića. (Valerija Dešković Mirosav)

GHaleriju fotografija (autor V. D. M.) spomenutih misnih slavlja možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/58-kastel2015.html

Najave