Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Obljetnica zborovođe na jubilarnoj smotri zborova

U nedjelju, 25. studenoga, na blagdan Krista Kralja, u župnoj crkvi Gospe Fatimske održana je posljednja, šesta ovogodišnja dekanatska smotra zborova čime je zaključena 25. godina redovitog neprestanog održavanja dekanatskih smotri zborova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Susreli su se zborovi Labinskog i Vodnjanskog dekanata. Time. To je, kaže vlč. Rudi Koraca, jedna od najvećih biskupijskih projekata, koji je i ove godine okupio šezdesetak zborova.

Tom je prigodom Ljiljana Česnik, voditeljica Župnog zbora Gospe Fatimske iz Labina proslavila 30. obljetnicu vođenja zbora.

Smotra je započela klanjanjem pred Presvetim koje je prigodnim meditacijama vodio župnik domaćin, vlč. Blaž Bošnjaković.  Prije pojedinačnih predstavljanja zborova, biskupijski koordinator smotri vlč. Rudi Koraca, uz uvodne pozdrave podsjetio je na lik sv. Cecilije, zaštitnice pjevača.

U pojedinačnim nastupima prvi su se predstavili pjevači iz Svete Nedelje, pod vodstvom Nerine Ševrlice otpjevali su pjesme „Presvetom Trojstvu“ i „U Bogu mom“. Zbor iz Gornjeg Labina, pod vodstvom Franka Ružića nastupio je s pjesmama „Gledajte u Gospodina“ i „Hvala“. Župni zbor Presvetog Trojstva iz Čepića, sa zborovođom Sandrom Novaković predstavio se s pjesmama „Duše sveti, dobro došao“ i „Kirie eleison“. Deset malih pjevača iz Zbora Kerubini iz Raše pod vodstvom Kristijana Ćorića, otpjevalo je pjesme „Simbol“ i „Put u Raj“. Pjesmama „Prejasna Kraljice“ i „On je Ljubav koja ljubi“ predstavile su se članice zbora iz Filipane, uz zborovođu Ljiljanu Miljan. Župni zbor Majke Božje od Zdravlja iz Hreljići otpjevao je, uz orguljsku pratnju Marije Hauser, „Bože moj, što je jutro“, a uz pratnju Marice Pliško njezinu autorsku pjesmu posvećenu zaštitnici župe, „Majko Božja Hreljićka“. Potom je s glazbenom izvedbom Molitve vjernika i pjesmom „Panis angelicus“, uz pratnju Marije Hauser nastupio mladi tenor Mateo iz Raklja. Združeni zborovi iz Plomina i Kršana, sa zborovođom Lorenom Sergović otpjevali su „Klanjam ti se Isuse“ i „Samo Bog je ljubav moja“. Veliki i mali pjevači Zbora Kerubini iz Raše, pod vodstvom Kristijana Ćorića izveli su pjesme „Isus Bog i brat“ i „O, velik je Bog“. Župni zbor Župe Sveti Ivanac nad Rašom, pod vodstvom Helge Vrh, izveo je pjesme „Majko ljubežljiva“ i „Gospe ribara težaka“. Župni zbor Župe sv. Nikole biskupa iz Barbana, pod vodstvom Deana Visintina, otpjevao je pjesme „Klanjam ti se smjerno“ i „Čuj vruću molbu“.

Posljednji su nastupili domaćini, Zbor Župe Gospe Fatimske, s pjesmama „Mesija“ te Zdravo Marijo“. Nakon nastupa zbora domaćina obilježeno je 30 godina službe zborovođe Ljiljane Česnik, koja je tu službu započela upravo na blagdan Krista Kralja 1988. godine. Za ovu je prigodu u Labin došao i generalni vikar biskupije, mons. Vilim Grbac, koji je tada bio labinski župnik. On je, čestitavši zborovođi lijepu obljetnicu, podsjetio na to koliko je puta u tih 30 godina trebalo doći na probe, i po hladnoći i po vrućini. Istaknuo je zadovoljstvo što je zbor te župe proizašao iz župne zajednice, i poželio da tako budu i svi ostali župni zborovi, jer samo tako su ti zborovi ujedno i zajednice gdje se ljudi osjećaju dobro i prihvaćeno.  

Članovi zbora, osim darova i cvijeća, svojoj su voditeljici otpjevali i pjesmu iznenađenja, napisanu i uglazbljenu posebno za nju u toj prigodi. Slavljenica je potom, obraćajući se okupljenima, izrazila zahvalnost župnicima s kojima je surađivala, mons. Grpcu, preč. Željiku Zecu te vlč. Blažu Bošnjakoviću, svim svojim pjevačima te orguljašu. Naglasila je kako se ona toj crkvi osjeća doista – kao kod svoje kuće.

Na kraju su svi zajedno otpjevali „Krist na žalu“ a druženje je nastavljeno uz domjenak.

 

           

Najave