Srijeda, 19 lipnja, 2024
Izdvojeno

Obilježena obljetnica posvete pulske katedrale

U utorak, 12. rujna, svečanim koncelebriranim misnim slavljem u pulskoj katedrali, pod predsjedanjem župnika pulske katedralne župe vlč. Rikarda Lekaja, proslavljena je 1598. obljetnica posvete tog drevnog sakralnog zdanja, majke svih crkava Pulske biskupije, koja je posvećena 425. godine.

U prigodnoj homiliji, vlč. Lekaj se osvrnuo ne visoku obljetnicu, te je naglasio kako je katedrala unatoč teškoj povijesti u kojoj je i izgorjela i bila bombardirana opstala, te je sveto mjesto okupljanja žive Crkve koja ovdje slavi sakramente i kuša Božje milosrđe. Ona je i mjesto tišine, molitve i susreta s uskrslim Gospodinom.

 Osvrćući se na misno evanđelje u kojem Luka naglašava kako se Isus povukao, jer „ima potrebu za tišinom, ima potrebu biti s Ocem, ima potrebu moliti. I mi itekako imamo potrebu da nađemo mjesto molitve i zato ovdje smo se okupili da bi mogli biti s Gospodinom, da provedemo vrijeme u molitvi. I mi se trebamo malo povući od buke ovoga svijeta, od ekrana naših pametnih telefona i računala, televizije, radija… treba nam malo tišine. Treba nam Gospodin koji želi progovoriti u tišini našega srca, u molitvi. Živeći u svijetu primjećujemo da smo sa svih strana bombardirani riječima ovoga svijeta koje uznemiruju srce svakoga čovjeka, kršćanina, imamo potrebu Žive riječi, riječi Isusa Krista“.

Vraćajući misao na evanđelje u kojem smo čuli da Isus poziva apostole, propovjednik je posvijestio kako Isus poziva i izabire svakoga od nas.

Nakon izabranja apostola, Isus silazi s njima, a mnoštvo dolazi i traži Njega. „Mnoštvo ima potrebu čuti njegovu riječ, da ih dotakne, ozdravi.  Mnoštvo traži Isusa, a danas se mnoštvo udaljuje od Njega i prepušta se glasovima i buci ovoga svijeta. Zato mi danas otvorimo srca Gospodinu ih da posveti, da živimo ono što su živjeli apostoli, da mi budemo apostoli ovoga vremena i da druge dovedemo Kristu, da drugi mogu susresti Krista, da se drugi mogu njemu posvetiti“ rekao je propovjednik, te homiliju zaključio riječima „molimo za našu Crkvu i za našu biskupiju, molimo za obraćenje naših obitelji i mladih, molimo da Gospodin posveti naš narod, obitelji. Molimo i za nova duhovna zvanja, molimo također da nam Gospodin providi dobročinitelje da se ova katedrala počne obnavljati. Neka Gospodin obnovi ono što je srušeno u nama da budemo živa Crkva“.

G. Krizman

Najave