Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Obilježena obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića

Obilježavanje spomena četvrte obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića proslavljeno je u četvrtak, 28. rujna 2017.,  središnjim svečanim misnim slavljem koje je predvodio mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru, u zajedništvu s dvadesetak svećenika mahom iz pulskog dekanata.

Biskup je na početku prigodne homilije podsjetio na velebni događaj beatifikacije našeg najmlađeg Blaženika 28. rujna 2013. godine, te povezao okupljanja prvih kršćana na slavlje euharistije na grobovima mučenika i naša današnja okupljanja u raznim prigodama vezanim uz život i djelo Božjih ugodnika. 

To se događa jer su ti svijetli primjeri privlačni ljudima svakoga vremena. A znamo i zašto, pojasnio je propovjednik. Kao što su vrhunski i sportaši privlačni, osobito mladima, koji se onda lako i spremno zagriju i oduševe za pojedinu sportsku disciplinu, tako je i heroizam mučenika od početaka Crkve bio i ostao privlačan, zadivljujući, te poziva na nasljedovanje. Znamo također, kršćansko mučeništvo nije nikakav fanatizam, nego je ono nasljedovanje Isusa Krista, ono je upravo plod ljubavi i vjernosti prema Kristu i braći. Kada je netko, kao što je to bio naš Blaženik, suočen sa sistemom koji se može opisati kao „laž, mržnja i nasilje”, te iz takve životne situacije oporučno napiše „Moja je osveta oprost”, ili kad uslijed prijetnji za sam život izjavi „Ako me ubiju, ubit će me za Boga i vjeru“ (zapis iz Kanfanara 1946. ), ili se pred nasilnicima ispriječi ispred svetohraništa, riječima ,,Naprijed možete samo preko mene mrtvoga” (Buzet 1947.) -onda to nije pitanje fanatizma nego stav ljubavi, strpljivosti, opraštanja ali i dosljednosti, hrabrosti, spremnosti na sve; sve u skladu s Isusovom riječju: „Veće Ljubavi nitko nema od ove, da tko život svoj položi za svoje prijatelje”(Iv 15,13).

Propovjednik je u nastavku usporedio bl. Miroslava Bulešića i sv. Leopolda Bogdana Mandića čiji su zemni ostaci nedavno pohodili naše krajeve, te istaknuo kako ta dva Božja ugodnika, iako su bila tako različita vanjštinom, veže niz zajedničkih značajki, veličina duha, vjera, izgaranje za brata čovjeka. Veže ih, kao što je to prigodno o obilježavanju 50. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića uspoređujući njega i bl. kardinala Stepinca rekao kardinal Kuharić – “Ista vjera, isti duh.“

Spominjući riječi koje sv. Pavao piše Timoteju, „Spominji se Isusa Krista“, propovjednik je rekao „kao da su pisane našem bl. Miroslavu. „Zanj se ja zlopatim u okovima“, piše sv. Pavao, i bl. Miroslav je bio proglašavan narodnim neprijateljem, ali unatoč svemu tome Riječ Božja se i dalje širi. Sv. Pavao spominje kršćaninovu, dakle i svoju, sudbinsku povezanost s Kristom: s njim su-umrijeti u krštenju, s njim su-živjeti, s njim i su-kraljevati; jedinstvo je to koje se u našem životu ostvaruje po vjeri, molitvi i sakramentima. To je jedinstvo s Kristom blaženi Miroslav duboko i intenzivno živio. Tome u prilog naveo je svjedočanstvo mons. Jakoba Ukmara, djelitelja krizme u Lanišću tog kobnog dana u kolovozu 1947., o tome s kojom je pobožnošću Blaženik služio misu na oltaru Presvetog Srca Isusova, i nakon mise u dubokoj sabranosti molio-tek 15 minuta prije nego će podnijeti mučeništvo.

U evanđelju smo čuli Isusovu riječ „Ako su mene progonili i vas će progoniti.“, rekao je mons. Milovan. Vječno je pitanje: zašto zli progone dobre, zašto je Kain ubio Abela a ne obratno? Starozavjetni mudrac je napisao: Bezbožnik mrzi pravednika zato što je ovaj za njega živo spočitanje, i u isto vrijeme i svjedok Boga koga bezbožnik ne priznaje. Pravednik u progonima ostaje hrabar i strpljiv s nadom u Boga. I sam Isus u trpljenju pouzdaje se u Oca, moli za progonitelje i daje učenicima primjer ljubavi koja podnosi progone. On, Učitelj, pobijedio je svijet, i mi ćemo s njegovom pomoću pobijediti bezbožne progonitelje, zaključio je mons. Milovan te podsjetio okupljene da se svetih mučenika spominjemo i častimo ih, te im se utječemo u duhovnim i tjelesnim potrebama da nam oni izmole ustrajnost na putu vjere, u našim svakodnevnim potrebama i križevima u obitelji, na poslu, u društvu i u svim kušnjama života.

Na kraju misnog slavlja biskup je blagoslovio mladu obitelj Vladimira i Ane Horvat koji kao članovi Neokatekumenskog puta uskoro odlaze u misijsko poslanje u Bitolu, u Makedoniju.

Po završetku mise održano je čašćenje relikvije bl. Miroslava Bulešića.

Svečanom obilježavanju obljetnice beatifikacije prethodila je trodnevna duhovna priprava u svim crkvama Porečke i Pulske biskupije, a u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Puli su ta tri dana bila obilježena i raznim prigodnim sadržajima: prvoga dan je prikazan dokumentarni film o Blaženiku, drugoga dana je bilo euharistijsko klanjanje, a trećega dana je vicepostulator vlč. mr. Ilija Jakovljević predstavio nedavno objavljeni Duhovni dnevnik bl. Miroslava Bulešića.

Ove je godine upravo ta crkva izabrana za obilježavanje spomena beatifikacije jet su ondje, prije nekoliko mjeseci, prigodom posvete crkve, u oltar položene relikvije tog našeg najmlađeg Blaženika.

 Homilija i fotogalerija uskoro…

Najave