Subota, 23 rujna, 2023
Francesco Bonifacio

Obilježena 74. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacija

U petak, 11 rujna 2020. je u Krasici, u Umaško – oprtaljskom dekanatu, obilježena 74. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacia, mladog svećenika koji se je isticao svojom pastoralnom revnošću i radom s mladima u prvim poratnim vremenima kada je rasla mržnja prema vjeri. Krasica je posljednja župa gdje je djelovao bl. Bonifacio, kada su ga, 11. rujna 1946. na putu između Grožnjana i Krasice susreli pripadnici tzv. narodne straže i od tada mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je te noći mučen, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Dana 4. listopada 2008., u katedrali sv. Justa u Trstu, don Francesco Bonifacio proglašen je blaženim kao mučenik „iz mržnje prema vjeri”.  

Misno slavlje predvodio je vlč. Marcin Madej, župnik Župe sv. Servula u Bujama, uz koncelebraciju vlč. Lina Rakara, vlč. Dragutina Petrovića te župnika domaćina vlč. Miroslawa Paraniaka. Na misi su se okupili vjernici iz Krasice te okolnih župa.

U prigodnoj homiliji vlč. Madej je istaknuo da slaviti obljetnicu mučeništva ne znači slaviti povijesni događaj već se time nadasve slavi Božje djelo u životu Blaženika, zato je potrebno da molimo jedni za druge da Bog to Božje djelo nastavi i u nama, rekao je propovjednik. Gledajući njegov život, od rođenja preko odrastanja u brojnoj obitelji, vidimo kako ga je Bog pripremao na dijalog s Isusom Kristom. Blaženi Francesco Bonifacio je ozbiljno prihvatio dužnost koju primamo krštenjem, navještati evanđelje  svojim životom. Ukoliko čovjek vjeruje da je moguće da se njegov život promijeni tako da počinje naličiti na primjer koji nam je ostavio Isus Krist onda to postaje moguće, istaknuo je između ostalog propovjednik.

Bl. Bonifacio dobio prva dva istarska hodočasnika pješaka

Nakon što su članovi Katoličke akcije iz Trsata prije nekoliko godina registrirali priznatu europsku treking rutu s imenom Staza bl. Francesca Bonifacija koja prolazi kroz 3 države, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, blaženik je ove godine dobio svoja prva dva istarska hodočasnika pješaka. Dvoje vjernika, iz Pule i Valbandona, Violeta Đinić i Nenad Sabadi, hodočastili su jučer iz Poreča pješice do Krasice, oko 30 kilomentara, na čast bl. Francesca.

Najave