Subota, 20 srpnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Obilježena 6. obljetnica beatifikacije bl. Miroslava Bulešića

U subotu, 28. rujna, svečano misno slavlje povodom obilježavanja 6. obljetnice beatifikacije bl. Miroslava Bulešića predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Sukladno praksi da se obljetnica obilježi u nekoj od istarskih župa, ove je godine slavlje održano u pulskoj Župi sv. Josipa.

Uz mons. Milovana koncelebriralo je više svećenika iz pulskog i drugih dekanata. Među koncelebrantima je bio vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića vlč. mr. Ilija Jakovljević te pulski dekan preč. Milan Mužina. Na početku je sve okupljene pozdravio župnik domaćin vlč. Ivan Prodan. Na misi su se okupili vjernici iz više pulskih župa.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo izuzetan žar s kojim je bl. Miroslav, upravo poput svetaca, živio povezanost, prijateljstvo, savez s Bogom. Citirajući njegovu duhovnu oporuku napisanu u ožujku 1944. naglasio je njegovo predanje u Božje ruke te njegovu spremnost na žrtvu mučeništva za vjeru. Propovjednik je istaknuo da je naš blaženik znao veoma dobro procijeniti koje su bitne stvari za koje se vrijedi žrtvovati,  te isto tako, sukladno riječima „ne bojte se onih koji ubijaju tijelo“, znao je da je najvažnije sačuvati dušu, ostati, unatoč svemu, vjeran Bogu. Pamtimo blaženikove riječi, koje je izrekao kada su ga nagovarali da se tijekom ratnih strahota skloni u Italiju: ”Ako me ubiju, ubit će me za Boga i vjeru.” I kada su ga, dok je bio župnik u Kanfanaru optuživali da se bavi politikom, on se je samo revno držao svog vrijednog pastoralnog djelovanja, na spas povjerenih mu duša, do kraja vjeran svome poslanju, rekao je između ostalog mons. Milovan.

Misu je glazbeno uzveličao Župni zbor sv. Josipa po ravnanjem Jelene Orober Bastijančić. 

 

 

Najave