Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

O povijesnim istinama i lažima

U župnoj dvorani sv. Ivana Krstitelja, u ponedjeljak, 6. studenog, nakon večernje svete mise, održana tribina u organizacije novoosnovane Laičke udruge „Križ“. To je ujedno bilo prvo predstavljanje ove udruge javnosti. Zato je predsjednik, g. Vanja Božak, iznio glavnu svrhu i cilj djelovanja ove udruge, a to je  promicanje kršćanskih vrednota i povijesnih istina.

Kao prva konkretna inicijativa Udruge je „vratiti križ na Križ“. Na području Proštine bio je 1918. godine postavljen križ na raskršću „Križ“, na raskrižju smjerova Marčana, Krnica i Duga Uvala, kao zahvala Bogu preživjelih prognanika što su se iz Moravske živi vratili na svoja ognjišta. Nakon nemilih događaja nakon II svjetskog rata, križ je srušen, ali je ostalo postolje i na tom mjestu sada Udruga želi organizirati ponovno podizanje križa.

Svoje predstavljanje završio je crticom iz života sv. Majke Tereze iz Kalkute, u kojoj je opisao kako je jednom zgodom jedan novinar postavio pitanje Majci Terezi. Koja je korist od ovog njenog rada, i čemu sve to, što ona radi. Onda je ona odgovorila, „Ja ne namjeravam promijeniti ni spasiti cijeli svijet. Ja sam samo jedna mala kap vode u kojoj se odražava Božja ljubav i dobrota na ovome svijetu. Zar ne biste i Vi htjeli bit to isto?“ Novinar je odgovorio, „da“. Onda mu je rekla Majka Tereza, „eto onda smo već dvije kapi. A imate li ženu?“ Pitala ga Majka Tereza. On je odgovorio, „da, imam“. „Recite i njoj da i ona bude ista tako, eto već smo tri kapi. A imate li djece?“ „Imam, troje“, odgovorio je novinar. „Recite i njima da i oni budu isto. Eto već nas ima šest kapi. I druge potičite da tako čine, pa ćemo uskoro biti mali slap.“

Budući da je svrha Udruge promicanje kršćanskih vrednota i povijesne istine za tu je prigodu pozvan iz Zagreba g. Tihomir Dujmović i g. Igor Vukić, koji su predstavili knjigu razgovora koje je g. Tihomir Dujmić objavio pod naslovom „Povijesne istine i laži“. O knjizi je govorila i gđa Lili Benčik jer se i njezin prilog nalazi u toj knjizi. Ona je ujedno bila i moderator ove tribine, a ona je i tajnica Udruge.

Sam program započeo je izvođenjem istarskih pjesama, koje su izveli bračni par Draguzet Drago i Avelina.

Nakon toga je sve nazočne pozdravio župnik o. Đuro Hontić, citirajući odlomke iz Pastoralne konstitucije Gaudium et spes II. vatikanskog sabora o Crkvi u suvremenom svijetu, br. 82 i 83, „Srca ljudi valja odgojiti za nove mirotvorne osjećaje“. Nakon izlaganje g. Vukića i g. Dujmovića i gđe Lili Benčik, u dvorani s osjetila ozbiljnost, pa da ne bi na kraju slušateljstvo koje ispunilo dvoranu do posljednjeg mjesta ostalo opterećeno onim što su im predavači posvijestili, župnik je sve prisutne pozva da svoje misli usmjere prema Bogu i našem Gospodinu Isus Kristu, koji je jedina istina, put i život, i sve nazočne pozvao je da se molitvom i pjesmom uteknu nebeskoj Majci Mariji i zapjevao Zdravo Djevo, što su svi rado prihvatili. Nakon otpjevane pjesme svi su ostali u bratskom druženju.
 

(Sudionik)

Najave