Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

O blagdanu sv. Maura na večernjoj misi dodijeljena biskupijska priznanja

Svečano večernje misno slavlje o blagdanu sv. Maura, u ponedjeljak, 21. studenog 2022. godine,  u porečkoj je bazilici predvodio zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić. Koncelebrirao je splitsko-makarski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj  Porečke i Pulske biskupije te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražen Kutleša, kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić, katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić  te dvanaest svećenika koji su većinom dopratili svoje župljane kojima su na toj misi uručena biskupijska priznanja.  

Na početku je prigodne riječi pozdrava okupljenima uputio katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić.

Mons. Zgrablić je na početku homilije podsjetio i na druge svece koji se časte u Poreču, njihovi se likovi nalaze u apsidi bazilike, uz napomenu da se u sarkofagu uz sv. Maura čuvaju i relikvije sv. Eleuterija. Naglasio je nadalje da svece i blaženike častimo ne zato što to njima treba, već zato što nas to potiče na slijeđenje njihova primjera u nastojanju suobličavanja Kristu. Podsjetio je da nije bilo povijesne epohe u kojoj nije bilo progonjenih zbog vjere. Mi kada slavimo svece ne radujemo se njihovoj patnji nego se radujemo punini života u koju su oni ušli. Promatrajući svece promatramo Crkvu, zaručnicu Kristovu, kojoj je najljepši ures život vječni. Propovjednik se je u nastavku spomenuo jednog laika, koji je živio na području Zadarske nadbiskupije, koji je zbog svoje ustrajne i nepokolebljive vjere u zatvoru proveo 26 godina, preminuo je od posljedica mučenja u samici u zatvoru Stara Gradiška 1961. Godine. Mons. Zgrablić je pročitao pismo tog svjedoka vjere, Ive Mašine, kojeg iz zatvora piše majci neposredno pred Božić. Iako se nalazi u strašnim uvjetima i doživljava zlostavljanje njegovo je pismo ispunjeno radošću u iščekivanju Božića, „Raduj se, majčice, za ovaj Božić i ne plači što me nema da s Davorom kitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam velik, zlatan bor i jasle, što čekaju Malog Isusa. Doći će Pravednik u srce pravednika, jer je tako rekao.”, riječi su kojima taj kandidat za čast oltara završava svoje pismo ispunjeno radošću i nadom koje samo vjera može dati.

 1540760

„Spominjemo se onih koji su prolili svoju krv ne zato što želimo širiti mržnju i netrpeljivost, već da možemo s ponosom živjeti kao što su živjeli naši sveci. Ako mrzimo onda smo isti kao i onaj koji nam nanosi zlo. Mi možemo nositi u srcu mir koji spominje Ivo Mašina kada kaže ‘Što mi nažao može učiniti dušmanin moj kad ga ljubim.’. Ova nas euharistija uvodi u tu ljubav, čini nas dionicima te ljubavi, otvara naše srce da imamo srce poput ovih svetaca i blaženika da bismo mogli živjeti blizinu i prijateljstvo Božje, da bismo već ovdje i sada mogli biti Božji prijatelji“, istaknuo je mons. Zgrablić.

„Neka nam ova euharistija bude radosno slavljenje naših svetaca, naše Crkve, našega Tijela Mističnoga, nas samih, da svojim životom, ohrabreni i usprkos svih nevolja i poteškoća služimo Gospodinu i častimo ga kroz život i kroz cijelu Vječnost“, zaključio je propovjednik.

 1540787

Na kraju mise dobitnici su biskupijska priznanja primili iz ruku nadbiskupa Kutleše.

Dobitnici priznanja su:  Mirko Tomić iz Župe Sveti Pavao u Puli – za dugogodišnje pjevanje u župnom zboru i održavanje okoliša župne crkve, bračni par Vladimir i Nevija Smoković iz Župe Pićan – za dugogodišnje pomaganje u svim materijalnim i duhovnim – organizacijskim potrebama Župe, Liliana Žužić iz Župe Nova Vas Porečka – za dugogodišnje pjevanje u župnom zboru i uređivanje župne crkve, bračni par Aldo i Ljiljana Baša iz Župe Fažana – za dugogodišnje pjevanje, čitanje, uređivanje crkve i pomaganje svećenicima, Libero Pavletić iz Župe Roč – za dugogodišnje članstvo u župnom vijeću i pomaganju kod svih obnova u Župi, bračni par Darko i Silvana Žužić iz Župe Muntrilj – za dugogodišnji rad i zalaganje za vjerski život i pomaganje u svim potrebama u Župi, Graciela Vesnaver iz Župe Krasica – za dugogodišnje pjevanje, uređivanje crkve i pomaganje svećenicima te Lučana Radović iz Župe Šumber – za dugogodišnje pjevanje, uređivanje crkve i pomaganje svećenicima.

(Txt i foto: G. Krizman)

Najave