Subota, 27 travnja, 2024
Novosti

U Župi sv. Ivana Krstitelja proslavljen dijamantni bračni jubilej

Dana 11. siječnja 2021. župi sv. Ivana Krstitelja u Puli, Ljuba i Stanko Turčinović proslavili su dijamantni jubilej, 60 godina braka.
Vjenčali su se 12. siječnja 1961. u župi sv. Jurja u Starom Pazinu vjenčali su se Ljuba i Stanko Turčinović.
Uoči dijamantnog jubileja , sv. misom zahvalnicom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, u krugu župljana, Ljuba i Stanko zahvalili su za 60 godina zajedničkog života i proslavili svoj dijamantni jubilej braka.
Što zbog epidemioloških mjera, što zbog svoje skromnosti i jednostavnosti, oni nisu htjeli nikakvu svečanost, samo su htjeli Bogu zahvaliti.
Župnik je, nadovezujući se na dnevno evanđelje (Mk 1, 14-20), progovorio o njihovom braku kao odazivu na poziv Gospodinov na obraćenje. Današnje evanđelje govori kako je Gospodin započeo naviještati radosnu vijest i pozivati na obraćenje, pozvao je svoje prve učenike. I oni su pošli za njim. Znademo da taj njihov odaziv, nije prošao bez poteškoća i bez padova. Ali ustajali su i kajali se za svoje pogreške i molili Gospodina da im pomogne, sjetimo se samo sv. Petra kad počeo tonuti u vodu kako je molio Gospodina da ga spasi (Mt 14,30), a na drugom mjestu svi su molili „Gospodine umnoži nam vjeru“ (Lk 17,5). Ipak su ustrajali i ostali uz Gospodina i izvršili svoje poslanje, naglasio je župnik. Petar i Andrija, Ivan i Jakov i ostali apostoli to su učinili prije dvije tisuće godina. Tako su se Ljuba i Stanko prije šezdeset godina odazvali Gospodinu i pošli za njim i danas ga slijede. Zato je dobro da mu zahvale. Gospodinu nije naša hvala potrebna, niti on po našim hvalospjevima biva veći, ali mi stječemo milost i pomoć od Gospodina.
Stoga dok danas zajedno s našim jubilarcima Bogu zahvaljujemo na njegovim darovima i milostima kojima ih je pratio u njihovom životu, molimo ga da ih dalje prati, da u radosti i miru provode dane svoga zemaljskoga života oni i njihova obitelj, te da postignu sretnu vječnost.
Isto tako molimo za današnje naše mlade, da potaknuti primjerom ovih jubilaraca, osjete Gospodinov poziv i da stvaraju nove obitelji te da tako slijede Gospodina. U našoj župi prošle godine, na žalost, nije bilo ni jedno vjenčanje, rekao je župnik. Istina je da su mnogi mladi zbog socijalne i ekonomske situacije u cijeloj našoj Domovini, pa tako i u Puli, otišli po svijetu. Mentalitet svijeta ljudima nudi druge teme i odvodi ih od Gospodina, i zato se širi individualizam, osobenjaštvo i samoća. Ovih dana nas je sve potresao potres. I dok s tugom u srcu i suzom u oku slušamo vijesti o postradalima, poginulima i razorenim domovima i crkvama i ostalim objektima, ipak tješi nas pojava tolikih dragovoljaca i volontera, tolikih darovatelja i dobročinitelja. Ali, na žalost, odmah uz te pozitivne slike i vijesti već se na veliko počelo u javnim medijima iznositi ono negativno i govoriti o nespretnostima i negativnosti pojedinaca, isticati ono loše kao da ništa dobro ne postoji u svoj ovoj tragediji.
Zato je dobro da ovakav događaj dobije na važnosti, jer dok je prije bilo normalno da ljudi žive u braku, danas se to proglašava zastarjelim i zaostalim, a naglašava se samoostvarenje, karijera i ovosvjetska slava. Zato hvala Bogu da među nama imamo tako dobre i drage ljude koji žive svoj vjernički život i svjedoče kako su s Božjom pomoći doživjeli ove lijepe godine i da se sjećaju samo lijepih događaja iz života, a ono što je bilo teško danas ne izgleda tako strašno, zaključio je župnik. (G. Krizman)

turcinovic1

Najave