Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Novi kanonik Porečkog kaptola

U prigodi ovogodišnje proslave Sv. Maura uveden je u službu novi začasni kanonik Porečkog stolnog kaptola Sv. Maura. U predvečerje svetkovine zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, te svetkovine Krista Kralja, 20. studenog,  u porečkoj Eufrazijevoj bazilici mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup ordinarij predvodio je koncelebrirano misno slavlje i obred uvođenja u službu novog začasnog kanonika, mons. Ivice Kecerina, svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Mons. Kecerin  dugi je niz godina obnašao službu delegata za inozemnu pastvu u Kanadi  te bio župnik župe u Mississaugi, a sada je župnik župe sv. Marije na Dolcu u Zagrebu. Tijekom godina boravka u Kanadi bio je bliski suradnik i prijatelj sa dva istarska svećenika koji su također tada bili u Kanadi, mons. Vladimirom Stanišićem i vlč. Vjekoslavom Bankovićem.

Kako je i spomenuto tijekom obreda, počasna služba začasnog kanoništva dodjeljuje se svećenicima koji su na poseban način materijalno doprinijeli određenoj dijecezi. Mons. Kecerinu začasno kanoništvo u porečkom kaptolu dodijeljeno je zbog svesrdne materijalne i duhovne pomoći koju je pružio dvojici istarskih svećenika u njihovu radu sa iseljenicima, pok. vlč. Bankoviću pomagao je sve do smrti te je i na prekooceanskom putovanju dopratio njegov lijes kako bi bio pokopan u Juršićima, u Istri.

Predslavitelj, biskup ordinarij u svojoj se homiliji osvrnuo na važnost spomena prvih vremena Crkve, gdje svoje korijene nalazi i Porečka biskupija koju je sveti mučenik, biskup Mauro utemeljio već u prvim stoljećima kršćanstva.

O instituciji stolnog kaptola i službi kanonika govorio je kanonik preč. Ivan Kurelović, pićanski dekan, a život i djelovanje mons. Kecerina predstavio je prepozit kaptola, mons. Ivan Bartolić, lindarski župnik.

Na kraju misnog slavlja riječima zahvale obratio se mons. Kecerin zaključivši nakanom da za biskupiju koja ga je počastila začasnim kanoništvom moli na grobu bl. kardinala Alojzija Stepinca u zagrebačkoj Katedrali. (G.K.)

Najave