Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Najava: Iznenadno, Karmelijada u Istri!

Iznenadno: Karmelijada u Istri!

Iznenadnom promjenom lokacije, ovog će se vikenda, od petka, 8. 4. do nedjelje, 10.4. u našoj biskupiji održati Karmelijada. Nacionalni susret Karmelske mladeži. Susret je trebao biti održan u Budimpešti, no zbog prijetnji terorističkih napada odlučena je promjena lokacije. Sudjelovat će oko 150 mladih iz Hrvatske i BiH.  

Susret započinje zajedničkom misom u Sv. Petru u Šumi, u petak, 8. 4., u 19 sati.

U subotu su predviđene kateheze, radionice i druženje u Pazinskom kolegiju gdje će mladi biti i smješteni, a u nedjelju posjet Svetvinčentu, sudjelovanje na misnom slavlju u 11 sati i upoznavanje lika bl. Miroslava Bulešića. Susret će završiti poslijepodnevnim posjetom Rovinju i Poreču.

 Tema ove, XIII. Karmelijade je “Bl. Marija Terezija od Sv. Josipa i Godina Milosrđa”, a geslo “Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti!”. Moderator je s.. Marija Dijana Mlinarić.

Sa stranice Mladi Karmela BSI:

http://mladi.karmelbsi.hr/blog/2016/04/07/xiii-karmelijada-iznenadno-u-istri/

Ovog vikenda, od 8. do 10. 04. 2016. u Istri će se održati XIII. Karmelijada – nacionalni susret mladih u duhu Karmela. Sudjeluju mladi koju su članovi zajednica mladih Karmela Božanskog Srca Isusova, mladi koji su primili škapular i sudjelovali na duhovnim obnovama u Karmelu BSI.

Karmelijada je godišnji susret koji sadrži svoje geslo, logo i himnu i sve zajednice mladih prolaze pripreme za taj susret koji je uvijek veliko obogaćenje za mlade te sestre Karmelićanke BSI i braću Karmelićane. Zapravo Karmelijada ne traje samo 3 dana već čitavu godinu – ova 3 dana su kruna čitave pripreme i zajedničkog produbljivanja teme.

Ove smo godine planirali održati Karmelijadu u Budimpešti u samostanu naših sestara koji je osnovala naša majka utemeljiteljica Marija Terezija od Sv. Josipa. No zbog iznenadnih zastrašivanja i terorističkih prijetnji ipak smo iz sigurnosnih razloga odustali od odlaska u Mađarsku i 3 smo se dana pred polazak susreli s velikim upitnikom – gdje i kako organizirati Karmelijadu za 160 sudionika u tako kratkom roku. Tražili smo od Dalmacije do Slavonije sve moguće lokacije i svi su suosjećali s nama – neke su lokacije već imale sadržaj, a za druge smo bili prevelika skupina.

Nakon cjelodnevnog telefoniranja i traženja na naše iznenađenje i veliku radost Gospodin nam je bio milosrdan i otvorio nam vrata u Istri, točnije u Pazinskom kolegiju u kojem će se i održati Karmelijada.

Veliku veliku veliku zahvalnost dugujemo vlč Alejandru Castillo ravnatelju Pazinskog kolegija i svim suradnicima što su nas prihvatili kao braću i sestre u Kristu. Iako različiti i iz različitih krajeva – jedna smo Crkva i svima nam je stalo do Krista i mladih. Upravo u ovakvim iznenadnim situacijama živo smo osjetili Božju Ljubav i brigu, ljepotu naše Crkve i to sve jako konkretno – kroz braću i sestre – koji su nas primili u zadnji čas, koji su promijenili svoje planove, kojima smo zadali puno posla, koji iako ih ne poznajemo žele da se osjećamo kao kod kuće.

Osim Pazina posjetit ćemo i pavlinski samostan u Svetom Petru u Šumi gdje su se braća pavlini obradovali našem iznenadnom dolasku. Nedjelju dopodne provest ćemo u župi Svetvinčenat na nedjeljnoj Sv. Misi u zajedništvu s župljanima i u susretu sa našim mladim mučenikom i svećenikom – bl. Miroslavom Bulešićem. Osobito se radujemo tom zajedništvu i na poseban ćemo se način spremiti i na zadobivanje jubilejskog oprosta kojeg je moguće primiti baš u Svetvinčentu s obzirom da je ta Crkva dobila milost biti jubilejska crkva u kojoj se prolaskom kroz vrata milosrđa (uz Ispovijed i Sv. Pričest) može zadobiti potpuni oprost. Zahvalni smo na poseban način i župniku vlč. Darku Zgrabliću koji nas je, uz svu pomoć i podršku pri organizaciji Karmelijade, odmah bio spreman ugostiti u Svetvinčentu.  Tog dana planiramo posjetiti i grad Poreč. I već sad se radujemo svim susretima nadajuć se da će Bog izliti svoj blagoslov ne samo na nas nego i na sve s kojima ćemo se susresti.

Geslo naše Karmelijade jest BOGA U SVIMA GLEDATI, BOGU U SVIMA SLUŽITI, BOGA U SVIMA LJUBITI.

Još jednom zahvaljujemo dragom Bogu na obilnom blagoslovu, radosti i miru koji izlijeva na nas u ovoj pripremi, zahvaljujemo svim dobrim ljudima (osobito u Istri) na srdačnoj otvorenosti i pomoći i preporučamo u molitve čitav susret, sve mlade, sestre i sve ljude koje ćemo susresti u Istri.

Bog vas sve blagoslovio

s. Marija Dijana Mlinarić

Više o karmelskoj mladeži

Ideja karmelske mladeži provlači se još od 2004. godine od prvog godišnjeg susreta mladih kojim su sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusova počele okupljati mlade koji nose karmelski škapular te odrastaju uz sestre (preko duhovnih obnova, župske kateheze, animiranja liturgije, a neki još i od vrtića!).

Gospa Karmelska i Srce Isusovo onda i danas privlače mlade sa svih strana: Zagreb, Hrvatski Leskovac, Split, Bibinje, Gabela Polje, Slavonski Brod, Strmec, Punat, Požega, Belica…

Nakon dugogodišnjeg zajedničkog hoda, prijateljevanja s Isusom i jednih s drugima; susreta u pojedinim zajednicama i legendarnih Karmelijada, korijeni su već duboko u zemlji karmelskog vrta (na hebrejskom Karmel znači cvatući vrt, voćnjak).

Kruna je nastanak Statuta, službeni osnutak i prva obećanja Mladih Karmela BSI 14. prosinca 2010., na svetkovinu sv. Ivana od Križa, u Zagrebu. Karmel Božanskog Srca Isusova procvao je novim mladicama – mladima koji su postali njegovi pridruženi članovi – karmelski laici (laikići 🙂 )

Najave