Utorak, 25 lipnja, 2024
Hodočašća

Nadbiskup Rajič predvodio hodočašće Istrana na Trsat

U subotu, 1. rujna 2018., je održano hodočašće Istrana Majci Božjoj Trsatskoj. Već dugi niz godina vjernici Porečke i Pulske biskupije  organizirano hodočaste u to drevno marijansko svetište, „hrvatski Nazaret“, predvođeni svojim biskupima i svećenicima.

Jedna skupina redovito odlazi onamo kako su išle nebrojene prethodne generacije, pješice iz raznih krajeva Istre. Posljednjih desetljeća ustalila se praksa da se hodočasnici pješaci okupe dva dana ranije, u četvrtak, u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina te misom u podne započnu hodočašće na kojem u dva dana propješače šezdesetak kilometara. Točno 47 sati nakon okupljanja u Pazinu i ove se godine šezdesetak hodočasnika pješaka pridružilo ostalim hodočasnicima koji su stigli na Trsat u velikom broju, autobusima i osobnim automobilima, te su svi zajedno sudjelovali na misi u perivoju svetišta.

Ove se godine, unatoč izglednosti kišnoga vremena okupilo više od 2500 vjernika. Misno slavlje predvodio je nadbiskup mons. Petar Rajič, naslovni nadbiskup Sarsenteruma, trenutno na službi apostolskog nuncija u Angoli, Sv. Tomi i Principu. On se ovih dana nalazi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji pa mu je mjesni ordinarij mons. Dražen Kutleša kao pravi domaćin prepustio predvođenje hodočasničke mise. Koncelebriralo je sedamdesetak svećenika.

Nadbiskup Rajič je u prigodnoj homiliji napomenuo kako se Crkva rado okuplja u Gospinim svetištima oko Majke Božje jer je ona bila izabrana od Boga da postane prvo svetište i prebivalište na ovome svijetu za Božjega Sina. Ona je jedina od svih žena ikada na svijetu bila izabrana da postane Majka Božjega Sina, podsjetio je propovjednik. Bog ju je za tu ulogu pripremio sačuvavši je od njezina začeća u utrobi njezine majke Ane od svakoga grijeha, zato je ona za nas bezgrešna i vazda djevica, majka Božjega Sina. Stoga nju častimo i njoj se utječemo baš zato što nas ona zagovara kod svoga sina Isusa Krista.

Propovjednik je  napose istaknuo tri temeljna obilježja Majke Božje: čistoću, poniznost i vjernost. Marija je cijeli svoj život živjela u posvemašnjoj čistoći. Mi smo svi od Adama rođeni s u istočnom grijehu, zahvaljujući sakramentu krštenja briše nam se taj grijeh no ostaju tragovi naših grijeha za koje se moramo pokajati i redovito ispovijedati. Marija je jedinstvena po svojoj čistoći. Danas, kada je zavladao liberalizam, i kao da je sve dopušteno, kada suvremeno društvo čistoću smatra nečim zastarjelim, posebno je važno, da bi bili autentični suradnici Božje milosti, čuvati se grijeha i grešne prigode te u svim životnim okolnostima nastojati sačuvati čistoću duše i tijela, čistoću srca, naglasio je propovjednik. Bog koji je izvor naše svetosti poziva nas na svetost, to je temeljni kršćanski poziv. Neka naš cilj bude sačuvati svetost u obiteljima i u budućim naraštajima, pozvao je propovjednik te istaknuo važnost izbjegavanja verbalnog nasilja.

Nadalje, po uzoru na Mariju trebamo biti ponizni. Ona je jedinstvena po svojoj poniznosti, ona se nakon anđelova Naviještenja nije uzoholila već je ostala ponizna. Ona je otišla svojoj rođakinji Elizabeti i s njom dijelila tu radost. Time je svima nama dala primjer, kada nam ide dobro u životu da znamo ostati ponizni, da se ne hvalimo pred drugima i da ne tražimo da nas drugi hvale. Trebamo ostati ponizni, zahvalni Bogu te uvijek pripisivati prije Bogu zasluge nego sebi, jer Bog je onaj koji čini velika djela preko nas. Poniznost se danas, u svijetu kojim vlada bahatost, smatra slabošću, no Bog daje svoju milost onima koji mu služe u poniznosti. No, i u poniznosti je potrebno znati hrabro zastupati svoja uvjerenja, i smjelo reći ono što je istina i pravo.

 

Marija je jedinstvena i po svojoj vjernosti, nastavio je propovjednik, ona je vjerovala Bogu i njegovoj riječi, i slušala je. I mi smo dužni vjerovati Bogu kada nam progovara u evanđelju. Po toj Riječi Božjoj mi živimo, mičemo se i jesmo, citirao je propovjednik. Uvijek i svugdje smo, po uzoru na Mariju, pozvani biti vjerni Bogu, stalno, a ne samo povremeno, ili samo kada je to lako. Bog traži vjernost 24 sata u danu, ako želimo biti njegovi učenici traži da slijedimo Kristov nauk 365 dana, u svakom času, u svakom trenutku, bez prekida. Bez obzira koja je naša uloga, živimo li kao laici ili kao osobe posvećenog života, pozvani smo po uzoru na Mariju reći „neka mi bude po tvojoj riječi Bože“, pozvani smo živjeti po Božjoj riječi, da svaka Božja riječ bude za nas izvor života.

Marija je velika po tome što je bila čista, ponizna i vjerna – to je životni plan za svakoga od nas. Dao Bog da po zagovoru Blažene Djevice Marije i mi možemo biti čist naraštaj, ponizan narod i vjerni puk Božji svih dana našega života. U tome će se ispuniti velika radost u nama samima i onda ćemo i mi zajedno s Marijom moći veličati Boga u našemu životu za velika djela što nam učini Gospodin, zaključio je nadbiskup Rajič.

Na kraju misnoga slavlja predvoditelj je, u ime svih hodočasnika, izmolio zavjetnu molitvu pred likom Majke Božje Trsatske.

Na kraju se riječima zahvale nadbiskupu predvoditelju te svima okupljenima obratio porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša. Nakon mise koncelebranti i puk su se u procesiji uputili prema crkvi gdje su se u ophodu oko glavnog oltara poklonili pred slikom Gospe Trsatske. (G. Krizman)

 

Najave