Srijeda, 22 svibnja, 2024
Poruke biskupa

Na izbore iziđite i za Domovinu molite!

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije prigodom izbora zastupnika u Hrvatski sabor

Dragi vjernici, obraćamo vam se u povodu predstojećih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj koji će se održati u nedjelju 25. studenoga 2007. godine. Toga dana Crkva slavi svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga. Svečano predslovlje te nedjelje podsjeća vjernike da su pozvani biti suradnici njegova kraljevstva “istine i života, svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira”.

To su vrednote općeg dobra za koje se istinski vjernici zdušno zauzimaju. A doprinos općem dobru ostvaruje se i izlaskom na izbore čime se očituje i ljubav prema domovini. To je i razlog zašto vas pozivamo da se pripremite i pristupite izborima s moralnom sviješću i odgovornošću kako bi i na taj način učinkovito pridonijeli daljnjem razvoju domovine Hrvatske.

1. Časno je sudjelovati u političkom životu. Politika skrbi za opće dobro pa je časna i prijeko potrebna u služenju zajednici. Stoga želimo ohrabriti sve koji imaju sposobnosti i dara, posebice mlade, da se odvažno posvete političkom životu, svjesni kako je to jedan od dragocjenih načina služenja svome narodu. Potičemo i političke stranke da im dadnu priliku i uključe ih u svoje redove. U demokraciji Crkva prepoznaje mogućnost širokog sudjelovanja građana u donošenju političkih odluka, ukoliko demokracija jamči mogućnost birati i nadzirati one koji su izabrani. Prava demokracija sastoji se u prihvaćanju vrednota među kojima su dostojanstvo osobe, poštivanje ljudskih prava te opće dobro kao cilj i kriterij za uređenje zdravoga političkog života.

2. Zašto glasovati i koga birati? U ovo predizborno vrijeme spontano se javlja pitanje: Zašto glasovati i koga birati? Kad dođe dan izbora, netko se može naći pred dvojbom: “izići ili ostati kod kuće”. Mnogi birači, međutim, ne koriste svoje građansko pravo. Na taj način prepuštaju drugima da u Hrvatskom saboru u njihovo ime odlučuju o njima, o njihovoj djeci, obiteljima i cijeloj državi. Predstojeći izbori tim su važniji što se, nakon postignuća vidljivoga gospodarskog i drugog napretka, što priznaje i međunarodna zajednica, nalazimo na povijesnoj prekretnici ulaska u europske integracije i oblikovanja pravnog ustroja koji će dugoročno odrediti društveni razvoj i vrijednosno ozračje naše zemlje. Hrvatski sabor kao najvažnija zakonodavna ustanova zemlje, drevna institucija koja je stoljećima čuvala pravni kontinuitet hrvatske države i izražavala suverenitet naroda, treba i dalje biti mjesto u koje ćemo birati sposobne, moralne, stručne i časne osobe.
No, izići na izbore i birati nije samo pravo, nego i moralna obveza i dužnost. Katekizam Katoličke Crkve izričito naglašava da vjernici trebaju aktivno sudjelovati u javnom životu, te hvali one države u kojima većina građana sudjeluje u vođenju javnih poslova. Uz pitanje o potrebi glasovanja, važno je pitanje komu od stranaka i kandidata dati svoje povjerenje. Potrebno je stoga što bolje poznavati kandidate i program stranaka.

3. Kriterij za prosudbu stranaka i kandidata. Briga za opće dobro, a posebice opredijeljenost za život, solidarnost sa siromasima i obespravljenima, temeljni je kriterij po kojem vjernici trebaju prosuđivati “svoga kandidata”. Vjernik će u prigodi izbora birati kandidata i stranku koji brane i štite ljudski život, od začeća do naravne smrti, promiču dostojanstvo braka i obitelji i pravo roditelja na cjelovit odgoj svoje djece. On će birati one koji podupiru demografsku obnovu zemlje, zalažu se za slobodni izbor vjerskog odgoja i vjeronauka u školi, promiču pravo na zaposlenost, na rad, na primjeren dom (stan), na dječji dodatak, na neradnu nedjelju, kao i porezni sustav u korist obitelji, kulture i općega dobra. Vjernik također očekuje da se “njegov kandidat” zalaže za socijalnu pravdu, za pravo na informaciju u službi cjelovite istine o čovjeku, da se suprotstavlja drogi, ovisnosti, korupciji, pornografiji i prostituciji. Vjernik će dati svoj glas onom kandidatu koji se zalaže za mir, za cjelovitu istinu o hrvatskoj prošlosti, Domovinskom ratu i braniteljima te za poštivanje Božje prirode.

4. Na izbore iziđite i za Domovinu molite! Poštovani i dragi vjernici! Sve vas pozivamo da iziđete na izbore te tako iskoristite svoje građansko pravo i odgovorno ispunite kršćansku dužnost.
U svojoj kršćanski odgojenoj savjesti dobro prosudite kojim osobama i kakvim programima ćete dati svoj glas. I ovom prigodom podsjećamo svećenike neka paze da se crkvene prostore ne upotrebljava za stranačku promidžbu.
Pozivamo sve na molitvu da ovogodišnji parlamentarni izbori učvrste slogu i pospješe istinski napredak naše Domovine, koju preporučujemo zagovoru one koju vjekovima nazivamo Kraljicom i Odvjetnicom Hrvatske.

Vaši biskupi
Gospić, 18. listopada 2007

Najave