Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem, u četvrtak 18. siječnja 2007. godine u pulskoj prvostolnici započela je ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja se već više godina obilježava u pulskom dekanatu slaveći mise na tu nakanu kroz sedam dana u pulskim župama.

Svečanu euharistiju u Katedrali predslavio je biskup ordinarij porečki i pulski mons. Ivan Milovan u suslavlju nadbiskupa u miru mons. Ante Jurića, fra Bernardina Filinića, te desetak svećenika pulskog dekanata.  Na samom početku misnog slavlja okupljenim vjernicima obratio se fra Bernardin Filinić u svojstvu povjerenika za ekumenizam pulskog dekanata. U prigodnoj homiliji mons. Milovan osvrnuo se na temeljno značenje molitve za jedinstvo kršćana sa posebnim naglaskom na ovogodišnje geslo Osmine. Tema pod naslovom «Gluhima daje čuti, nijemima govoriti» (Mk 7,37) potekla je iz afričkih katoličkih zajednica, točnije iz Umlazija, mjesta u Južnoj Africi gdje je AIDS poprimio razmjere pandemije, a upravo ti veliki socijalni problemi potiču, prema riječima pape Benedikta XVI.,  «duboku potrebu da slušaju Božju riječ i hrabro progovore». U kršćanskoj perspektivi zajedno slušati Božju riječ i prenositi je drugima ima prioritet u domeni ekumenskog zauzimanja, jer «govoriti i slušati predstavljaju bitne uvjete za izgrađivanje civilizacije ljubavi», kako je rekao Sveti Otac tijekom svečane Večernje molitve u Bazilici Sv. Pavla izvan zidina prigodom završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Svi kršćani, kao zajednica i pojedinačno dužni su se zalagati za jedinstvo, upravo kako je i sam Isus Krist molio «…da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u meni, i ja u tebi, tako neka i oni u nama budu jedno, da svijet vjeruje da si me ti poslao!». Spominjući Isusovo čudo iz Evanđelja biskup Milovan je naglasio kako je Isusova riječ «Efata!» poticaj kršćanima u ekumenskim nastojanjima jer znači «Otvori se!», poticaj je to na slušanje Božje riječi i propovjedanje te iste Riječi.

Slijedećih dana misna slavlja na nakanu molitvene osmine za jedistvo kršćana održana su i u ostalim puskim župama: u župi Krista Spasitelja, Sv. Antuna Padovanskog, Sv. Josipa, Sv. Ivana, Gospe od Mora i Sv. Franje Asiškog.

Završni dan Osmine obilježen je svečanim koncelebriranim misnim slavljem u župi Sv. Pavla na blagdan obraćenja tog velikog sveca, 25. siječnja. Vjernici ove župe za taj su se blagdan na poseban način pripremali molitvenom devetnicom. Svečanu euharistiju predslavio je vlč. Vilim Grbac, ravnatelj Pazinskog kolegija, uz koncelebraciju više svećenika. Misnom slavlju, uz veliko mnoštvo vjernika, nazočili su nadbiskup u miru mons. Ante Jurić te biskup u miru mons. Antun Bogetić. U lijepoj, nadahnutoj propovijedi vlč. Grbac osvrnuo se na temeljno značenje obraćenja, kroz perspektivu obraćenja svetog Pavla naglasivši pritom smisao obraćenja u životu čovjeka danas, u vremenu ekstremnog liberalizma i zla koje prečesto nalazi savršena opravdanja. Obraćenje svetog Pavla je proces koji započinji u trenutku i prva reakcija svetog Pavla je pitanje «Što mi je činiti, Gospodine?». Obraćenje nalazi ispunjenje svog najdubljeg smisla tek kada čovjek, po uzoru na svetog Pavla i druge duhovne velikane, posveti svoj život svjedočenju Evanđelja i žive vjere. Takva je vjera daleko iznad suhoparne tradicije ograničene na isprazne simbole koji nemaju odraz u duhovnom životu pojedinca, i daleko je od trenutnih moda odricanja u pojedinim momentima crkvene godine. To je vjera koja prije svega znači živjeti i svojim životom svjedočiti, i neumorno, i u teškim vremenima, navještati istinu Isusa Krista. Po završetku misnog slavlja koje je lijepim pjevanjem uzveličao župni zbor, vjernici su se, ispunjeni srećom i blagoslovom, polako razilazili noseći u srcima ojačanu vjeru u Boga.

G. Krizman

Najave