Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Hodočašća

Mofardini (Kringa): Hodočašće kapelici Milosrdnog Isusa

U nedjelju, 7. kolovoza, nadomak sela Mofardini, nedaleko Kringe, u Pazinskom dekanatu, održano je hodočašće kapeli Milosrdnog Isusa. Oko petstotinjak osoba okupilo se na misnom slavlju koje je predvodio mons. Ivan Milovan, biskup u miru, u suslavlju s nekolicinom svećenika. Osim hodočasnika iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije misi je nazočila i skupina hodočasnika iz Zadarske nadbiskupije, koji su stigli s manjim autobusom u organizaciji tamošnje Molitvene zajednice Štovatelja Božjega Milosrđa. Misa je započela procesijom od kraja sela poljskim putem prema kapelici koja se nalazi dvjestotinjak metara dalje na rubu šume.

Biskup Milovan se u prigodnoj homiliji osvrnuo na simboliku iz Isusovog života koja očituje Božju ljubav prema čovjeku: od jaslica i čuda Utjelovljenja pa sve do Raspela i Uskrsnuća. Mons. Milovan je podsjetio na ulogu svetog pape Ivana Pavla II.  u širenju kulta Božjega Milosrđa. Propovjednik je potom naglasio važnost marijanskih svetišta i njihov nemjerljivi značaj za vjernike današnjeg vremena, Marija, po svome milosrđu i milosti, vraća ljude svome Sinu. Na svim slikama i kipovima Marija spušta svoj sažalni pogled prema ljudima ovoga vremena koji su ranjeni raznim iluzijama suvremenog svijeta koji veliča samo ugodu, zabavu i uživanje a niječe vrijednost rada, žrtve te potrebitost poštivanja temeljnih ljudskih vrednota. Odgovor na sve rane koje mentalitet današnjeg vremena ostavlja na ljudima potrebno je tražiti u molitvi, na Izvoru, kod Boga, jer, slikovito je podsjetio biskup, voda se bez straha može piti samo na izvoru.

Na kraju misnoga slavlja domaći župnik, vlč. Stipan Bošnjak je, uz zahvale predvoditelju i koncelebrantima, te svećenicima koji su više sati bili na raspolaganju za ispovijed, posebnu zahvalu izrazio vlč. Josipu Kalčiću, župniku Sv. Lovreča Pazenatičkog, a koji je nekada dugi niz godina bio župnik u Kringi i Muntrilju. Vlč. Bošnjak se je sa zahvalnošću prisjetio pomoći i podrške koju mu je vlč. Kalčić iskazao u njegovim prvim danima službe u Istri.

Kapelica Milosrdnog Isusa u Mofardinima podignuta je 2012. na inicijativu i zalaganjem skupine vjernika, na zemlji koju je poklonila jedna mještanka. Kapelicu je blagoslovio vlč. Bošnak krajem prosinca iste godine. Članovi molitvene zajednice Štovatelja Božjega milosrđa često dolaze na molitvu ispred kapele, a misna slavlja se održavaju nekoliko puta godišnje.

Najave