Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Mlada misa vlč. Zorana Cetinića u znaku bl. Marije Propetoga

Blato na Korčuli: Mlada misa našeg mladomisnika Zorana Cetinića na prvi dan devetnice uoči blagdana bl. Marije Propetoga Isusa Petković.

Ovogodišnja devetnica uoči blagdana blažene Marije Propetog Isusa Petković, u njezinu rodnom Blatu na otoku Korčuli, započela je za Blato i župu Svih svetih izvanredno lijepim događajem – mladom misom njihova sumještanina don Zorana Cetinića u nedjelju, 30. lipnja 2019. godine. Mladomisnika je 8. lipnja u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina za svećenika Porečke i Pulske biskupije zaredio mjesni biskup mons. dr. Dražen Kutleša.

Slavlje je započelo pobožnošću krunice slavnih otajstava s razmatranjima bl. Marije Propetoga u njezinu svetištu, odakle se svečana procesija zaputila na Plokatu ispred župne crkve gdje je mladomisnik slavio svoju mladu misu. Prije procesije mjesni župnik don Željko Kovačević blagoslovio je mladomisnika, a u procesiji su sudjelovali bratimi obiju blatskih bratovština, sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih, kumpanjoli, sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa, župni zbor, ministranti, svećenici i mnoštvo vjernika. Orkestar Hrvatske glazbene udruge »Sv. Vincenca« pridonio je značenju i velebnosti slavlja. Propovjednik je na mladoj misi bio vlč. Piergiorgio De Angelis, ravnatelj Biskupijskog misijskog sjemeništa »Redemptoris Mater« u Puli koji je istaknuo važnost nesebičnoga darivanja u svećeničkoj službi, jer bi svako traženje vlastitoga priznanja značilo udaljavanje Isusovih službenika od njega. Tumačeći misao iz evanđeoskog ulomka u kojem Isus govori nekom mladiću da pusti mrtvima da pokapaju svoje mrtve i da ide za njim bez odgađanja, propovjednik je upitao: Tko su ti mrtvi? I odgovorio je da su to oni koji su se udaljili od Boga, izašli iz zajedništva s njim, koji su zaboravili da su njegova ljubljena djeca. Završavajući svoju propovijed pročitao je ulomak iz jedne od blaženičinih pouka sestrama:

»Stanite pred ovim propetim Spasiteljem, pogledajte križ i onoga tko je na njemu. Zadubimo se malo tu u razmatranje. Zaručnici Isusovoj mora biti slatko kad može kleknuti pred križem, obujmiti ga svojim rukama i zahvaljivati božanskom Spasitelju, koji je za nju muku podnio. Pod križem naučit ćete se stupati putem križa, putem trpljenja i požrtvovnosti. To je kraljevski put, to je najodličniji vođa izabranih duša. Prije nego je Spasitelj posvetio križ svojom smrću na njemu, križ je bio drvo sramote, stratište određeno za najgore razbojnike. Ali nakon presvete muke Isusove, križ je postao slavan, križ je geslo svetaca, križ je knjiga života. Križ je učitelj poniznosti, samoprijegora, ljubavi i svake kreposti« (Pouka bl. Marije Propetoga O Kristovu križu, 14. rujna 1930.).

Zaželio je da se mladomisnik i svi prisutni poput bl. Marije Propetoga ugledaju u križ i na njemu se uče istinskoj mudrosti vjerničkoga života.

Nakon euharistijskoga slavlja procesija se uputila u blaženičino svetište gdje je mjesni župnik predvodio zagovornu molitvu, a provincijalna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa s. M. Emila Barbarić i mjesna predstojnica s. M. Janja Jurman misniku su, uz misnicu koju su izradile njihove sestre, darovale i relikvije bl. Marije Propetoga. Slavlje se nastavilo u zahvalnom zajedništvu za obiteljskim stolom na Plokati i u Konobi.(Ured za medije Dubrovačke biskupije/ s. M. Jasna Crnković,tajnica provincije Družba Kćeri Milosrđa)

  

    

Najave