Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Misa ređenja mons. Dražena Kutleše, 10. 12. 2011.

Papa Benedikt XVI. imenovao je 17. listopada 2011. mons. Draženu Kutlešu, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije i djelatnika Kongregacije za biskupe u Vatikanu, biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije. Svečanost biskupsko ređenja održana je u porečkoj prvostolnici, Eufrazijevoj bazilici, 10. prosinca. Na ređenju mons. Kutleše uz mnogobrojnu rodbinu ređenika bili su i njegovi roditelji i brat, te brojni župljani iz rodne župe Prisoje, kao i prijatelji te 180 svećenika.

 Svečano misno slavlje i biskupsko ređenje mons. Dražena Kutleše, biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije održano je 10. prosinca u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Predsjedatelj misnog slavlja i glavni zareditelj bio je pročelnika Kongregacije za biskupe kardinala Marca Ouelleta, a suzareditelji porečki i pulski biskupa Ivan Milovan i biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić. Slavlju su nazočili hrvatski kardinali te 25 nadbiskupa i biskupu. Do oltara mons. Kutlešu dopratili su don Ante Kutleša i don Marko Kutleša.

Na početku misnog slavlja pozdravnu riječ i dobrodošlicu svim prisutnima uputio je mjesni ordinarij mons. Ivan Milovan, te na poseban način pozdravio kardinala Oueletta i roditelja ređenika. „Upućujem poseban pozdrav novoimenovanom biskupu koadjutoru mons. Draženi Kutleši, kome čestita, i koga ćemo usrdnom molitvom pratiti u svetom činu ređenje kod ovog bogoslužja“ – istaknuo je biskup Milovan.

Nakon navještaja Božje Riječi, svi okupljeni u Bazilici predvođeni Biskupijskim mješovitim zborom, zazvali su snagu Duha Svetoga na ređenika, te je potom mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u Hrvatskoj, pročitao apostolski nalog o imenovanju mons. Kutleše.

U homiliji mons. Ratko Perić najprije je govorio o Bogatstvu evanđelja kao blage i radosne vijesti.  Ono je ponajprije riječ istine, ono je evanđelje nade u budući život za kojim težimo, te je evanđelje spasenja – ne samo u smislu oslobođenja od prošlih grijeha i zasluženih kazna, nego kao Božja snaga u nama da pobjedonosno živimo zauvijek. Svoje slušatelje Isus je pozvao da se obrate i vjeruju Evanđelju, a to znači promijeniti način svoga umovanja, svoju ljudsku logiku uskladiti s Božjom logikom, Logosom, rekao je biskup Perić, dodajući da “vjerovati znači prihvatiti misao i istinu da je Bog toliko ljubio svijet da nije žalio učiniti ni najveću žrtvu da nas privuče k sebi. Vjerujemo doista u nešto što zvuči nevjerojatno a da bi bilo istinito, a upravo je to božanska istina i dobrota!” U ostvarenju svoga nauma o Kraljevstvu Božjemu Isus je pozivao suradnike u čija je srca upisivao svoju božansku poruku da je oni prenose drugima, sve do krajeva zemlje, te ih potaknuo da budu “ribari ljudi”.

Govoreći o Isusovu pozivanju učenika na Genezaretskom jezeru, biskup Perić istaknuo je da nigdje nije bilo tako spontana Isusova poziva s jasnim ciljem i tako jasnog odaziva učenika. Niti ga novoizabrani uopće pitaju: Koji ti je, Isuse, program? Gdje su ti ministarstva? Parlament? Mediji? Infrastruktura? Nade i šanse u uspjeh? U svim duhovnim zvanjima taj Isusov stil poziva apostolima Crkva je zadržala samo u izboru biskupa, rekao je biskup Perić, te podsjetio kako svi drugi naslovnici duhovnih zvanja pišu i potpisuju molbe za sjemeništa i javljaju se u bogosloviji za đakonat i prezbiterat, ali kad je u pitanju biskupstvo, nema molbe, nema samoponude. Namjesnik Kristov i ako te pozove, hrabro se i neopozivo odazovi!
Obraćajući se don Draženu, rekao je kako je njega sadašnji nasljednik ribara Petra pozvao da bude “ribarom ljudi” na najvećem hrvatskom poluotoku Istri.

Nisi mogao ni slutiti koje je more nepoznatosti i kopno poteškoća. Prihvatio si izbor u vjeri u Krista Spasitelja i u vjernosti njegovu vidljivom Namjesniku Papi, stojeći mu na raspolaganju svojim darom i svojim radom, rekao je, te podsjetio kako su u Isusovoj teološkoj školi učenici slušali dva temeljna sustava disciplina. Jedan je bio sustav raznih istina, a drugi sustav zapovijedi. “Mi sve te istine cjelovito prihvaćamo s dubokom zahvalnošću Bogu i njegovoj Crkvi, s ljubavlju i poštovanjem, i propovijedamo ih svom snagom i zauzetošću. K tomu, ne možemo sami sobom, nego samo s Bogom i njegovom milošću. Kakve god bile ljudske kreposti, uvijek je Bog onaj koji u svojoj dobrohotnosti u nama izvodi i “htjeti” i “djelovati”. Tomu je sustavu Isus dodao svoj sustav svetih sakramenata, posvetiteljskih znakova, lijekova i sredstava”, istaknuo je biskup Perić u propovijedi.

“Ti, don Dražene, danas primaš puninu sakramenta sv. reda svećeništva. Ima još jedan sustav – sustav zapovijedanja ili upravljanje odnosno ravnanje institucijama i karizmama. O tim darima govori u današnjem drugom čitanju sv. Pavao vjernicima u Korintu, gdje su nicale različite karizme, a Duh Sveti dao da rastu. O svima u Crkvi donose svoj sud oni koje Bog postavi “prvo za apostole, a onda dosljedno i njihovi nasljednici. Evo, don Dražene, Duh te postavio po Papinu izboru nositeljem velikih zadaća: docendi, sanctificandi et gubernandi. Nećeš moći sam, nego u suradnji s biskupom Milovanom, s ostalim biskupima Riječke metropolije i Hrvatske biskupske konferencije, sa svim istarskim svećenicima, s narodom Božjim. U tebe se polažu nemale nade. Dano ti je veliko povjerenje. Ti ćeš danas izreći svoje obveze Bogu pred cijelom Crkvom”, rekao je biskup Perić.

Potom je novoređenik pred kardinalom Oelletom i svim prisutnima izrekao obećanja da će svoju službi nastojati ostvariti najtemeljnije istine vjere i navještaja Evanđelja, da će svoju službu vršiti do kraja života poput apostola, da će čuvati istinsku vjeru, da će graditi Crkvu u zajedništvu s drugim biskupima i Svetim Ocem, da će biti poslušan Svetom Ocu, da će očinski brinuti za narod Božji.

Prije samog čina polaganju ruku i posvetne molitve, ređenik se prostro ispred oltara i zazvan je zagovor nebeske Crkve (pjevane su Litanije Svih svetih). Na novoređenika svi nazočni kardinali, nadbiskupi i biskupi položili su ruke i izmolili posvetnu molitvu. Nakon toga kardinal Ouellet je novom ređeniku predao znakove biskupske službe: prsten, mitru i pastoral (štap). Svi kardinali i nad/biskupi su izmijenili s novoređenikom cjelov mira. Misno slavlje je nastavljeno s Ispoviješću vjere i euharistijskom službom.

Nakon popričesne molitve, dok se pjevalo „Tebe, Boga hvalimo“ biskup Kutleša u pratnji biskupa Milovana i biskupa Perića podijelio je svoj prvi biskupski blagoslov svima nazočnima na ovom slavlju.

Na kraju misnog slavlja novozaređenom biskupu čestitku je uputio u ime svih kardinala i nad/biskupa mons. Marin Srakić, predsjednik HBK, te istaknuo: „Vi kao biskup želite biti svjedok nade, utemeljene na Gospodinu, u okolnostima nedorečenosti ljudskih rješenja i odluka, želite uz dijecezanskog biskupa u miru voditi biskupijsku zajednicu, sačuvati jedinstvo prezbiterija… Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom… Držite se, dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelja mira!… Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju – kako savjetuje sv. Pavao“.  

Čestitku u ime svećenika, redovnika i redovnica uputio je preč. Marijan Kancijanić, moderator kurije u Poreču te istaknuo: Preuzvišeni Oče biskupe Dražene ! Raduje se biskupija Porečka i Pulska, jer se je u našoj drevnoj katedrali – bazilici Eufrazijani dogodio  važan i svečan čin: Vaše ređenje za biskupa koadjutora.

U ime svih svećenika, redovnika, redovnica i kandidata za duhovna zvanja pozdravljam Vas i srdačno  Vam čestitam.

Naša je Istra kroz svoju povijest doživjela lijepe ali  i teške časove, slično kao i Vaš rodni zavičaj. Povijesni crkveni i narodni događaji nas približuju i ujedinjuju. Dolazite nam kao koadjutor našem preuzvišenom Ordinariju i Ocu mons. Ivanu Milovanu, koji se već 13 godine neumorno trudi i brine u vršenju svoje pastirske službe sa svojim suradnicima, prateći i animirajući razne biskupijske ustanove, promičući pastoralne i materijalne djelatnosti da se život ove mjesne Crkve što  svestranije unaprijedi. On razborito i strpljivo promiče duhovni život klera i naroda Božjega, usmjerava materijalna sredstva za obnovu župnih crkava i stanova kao i za gradnju novih i adaptaciju starih objekata od opće koristi.

Vjerujemo, preuzvišeni  Koadjutore, da ćete uz Božju pomoć, u suglasju s Ocem Ordinarijem i uz našu suradnju dati svoj veliki doprinos: Bogu na slavu i našem dragom narodu na duhovnu i narodnu korist. Mi se svi tome čvrsto nadamo, za to molimo i u to vjerujemo, jer svi se mi „Gospodine, u Tebe  uzdamo!“.

Potvrđujemo spremnost nas svećenika, redovnika i redovnica kao i naših vjernika aktivnih katolika, da živimo potpuno zajedništvo s našim biskupom Ordinarijem i s Vama koadjutorom, trudeći se u poslanju naviještanja Radosne vijesti današnjem čovjeku.

Neka Vas prati u Vašem pastirskom poslanju Marija, Majka Crkve, i naši istarski sveci i zaštitnici, uz naše najsrdačnije čestitke i dobre želje! NA MNOGAJA LJETA !

U ime vjernika laika čestitku je novozaređenom biskupu uputio ing. Stjepan Lukavečki iz Rovinja i poželio da novozaređeni biskup Kutleša zajedno s biskupom ordinarijem Ivanom Milovanom zajedno potiče duhovni rast vjere među vjernicima te uključuje u pastoralne programe Biskupije.

Na kraju svoju riječ zahvale i pozdrava izrekao je mons. Kutleša, ponajprije zahvaljujući Bogu na daru svećeništva i odanost blaženoj Djevici Mariji u čije ruke je predaje sebe i svoju pastirsku službu. „Također, izražavam osjećaje sinovskog poštivanja i zahvalnosti prema Svetom Ocu Benediktu XVI. koji mi je iskazao svoje povjerenje imenujući me biskupom koadjutorom ove drevne biskupije.“ – istaknu je biskup Kutleša. Zahvalio se svojim roditeljima na daru života i katoličkog odgoja. Pozvao je sve svećenike, redovnike na zajedništvo i jedinstvo radi boljeg služenja ovoj mjesnoj Crkvi, a bolesne i umirovljene svećenike je pozvao da prikažu „svoje žrtve i patnje za duhovno dobro svoje subraće u pastvi i za nova duhovna zvanja.“ Zahvalio se svojoj rodnoj župi Prisoje, te napose kardinalu Marcu Ouelletu na predvođenju misnog slavlja i biskupskog ređenja.

Najave