Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

KUMI susret pod okriljem sv. Peregrina

Redovito dvomjesečno okupljanje članova nekadašnje Udruge KUMI – Katoličke udruge mladih Istre, održano je u nedjelju, 27. kolovoza 2023. u Umagu, u crkvi sv. Peregrina. Nakon dugogodišnje pauze njihova su redovita okupljanja započela ponovno početkom rujna prošle godine i od tada se održavaju dvomjesečno po ustaljenom programu.

Okupljanje u crkvi sv. Peregrina započelo je od 15 sati. Za susret s Gospodinom prije svete mise sudionici su se pripremili moljenjem Gospine krunice te uz nekoliko pjesama. Prije mise bila je mogućnost za pristupanje sakramentu pomirenja. Misno slavlje je predvodio vlč. David Sebastian Castillo Gallardo.

U duhu misnoga evanđelja, propovjednik je posvijestio kako svatko ima svoj poseban odnos s Bogom. Na pitanje koje je Isus uputio apostolima, Petar odgovara „Ti si Mesija, poslan si od Boga da nas spasiš“. Uistinu, potrebno je imati pravu sliku o Mesiji. Nije njegovo doći i sve popraviti. On Mesija, Krist je drugačiji: bit će odbačen, mora umrijeti, ali i treći dan uskrsnuti. To nisu ni apostoli razumjeli. I mi često ne razumijemo zašto trpljenje. No, On nam želi reći kako je On Bog, i da moramo maknuti sve krive ideje koje imamo o Njemu. Da bi se to ostvarilo, mora imati poseban odnos sa svakim od nas, rekao je propovjednik, te dodao „dakle, moramo raditi na normalnom odnosu s Bogom. Iako često padamo u napast, moramo biti istinski svjedoci“.

Upozorio je, kako vidimo krizu u Crkvi, krizu vjere, a tomu je razlog taj, što jedno slušamo u Crkvi, a drugo živimo izvan nje. No, „Isus neće dozvoliti da Njegova Crkva propadne, jer je i sam rekao ‘ni vrata paklena neće je nadvladati’“.

„Gospodin nas ljubi, i Božja volja je da svi uđu u nebo. Euharistija, susret s Kristom prilika je da produbimo i učvrstimo odnos koji imamo s Kristom da i mi možemo jednoga dana reći “Ti si Mesija, Ti si moj Spasitelj, Bog koji će mi dati snagu da idem naprijed. Ako nismo imali to iskustvo, Bog će dati malo po malo. Zato smo u Crkvi, jer nam ona daje temelj, a to je vjera“, rekao je propovjednik, te homiliju zaključio riječima „uzdajući se u Boga,  zahvalni smo da smo dio Crkve, da možemo imati odnos s Kristom i da je vjera dar, koji čuvamo i koji će nam pomagati u raznim životnim situacijama“.

Nakon molitve vjernih koje Crkva dodjeljuje, sudionici su još, kako je to na tim susretima uobičajeno, spontano molili, zagovarali i zahvaljivali na razne nakane. Molilo se za dar rada, za dar godišnjih odmora, za susret različitih kultura, za domaću i stranu radnu snage, za domaće i strane turiste, da jedni u drugima prepoznajemo i nosimo Krista. Molio se za obitelji, za bolesne, za starije i nemoćne, za sve koji teško podnose vrućinu, za pokojne, za početak nove školske i studentske godine, za sve nakane ljudi koji im se preporučuju u molitve kao i za sve koji nisu mogli biti s njima, a htjeli su, za svetost svećenika i biskupa te za papu. 

Nakon pričesti sudionici su se kratko zadržali u šutnji i molitvi. Nakon mise domaćin vjeroučitelj Davor Mirković kratko je okupljenima govorio o legendama, pričama, ali i životu i mučeništvu sv. Peregrina,  zaštitnika Umaga iz prvih kršćanskih vremena. Mučili su ga izvan mjesta, na periferiji, kako mučeništvo ne bi bilo vidljivo i tako potaklo kršćane na jačanje svoje vjere, no danas je tu Crkvica kao svjedočanstvo.

Nakon mise susretu se pridružilo još nekolicina te su svi zajedno ostali na plaži družeći se sve do noći, uz kupanje, sunčanje, razgovore te zakusku sezonskih jela.

Po završetku susreta sudionici su se razišli, kako je zaključio jedan od organizatora, svjesni da „ostaje nam živjeti naše normalne živote posvećujući svoje dane do sljedećeg susreta.“

D. Pokrajac/G. Krizman

Najave