Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Križni put na Gornjem Kamenjaku

Prve korizmene nedjelje, 9. ožujka 2014., održana je pobožnost Križnog puta duž 4 kilometra duge staze na Gornjem Kamenjaku, dijelu Parka prirode nadomak najjužnije točke istarskog poluotoka, rta Kamenjak.

Procesija, od oko dvjestotinjak vjernika, krenula je od kamenog križa na ulazu u Premanturu, nastaviviši 4km dugom stazom duž obale i kroz šumu, netaknutom prirodom Gornjeg Kamenjaka te završivši hod kod crkve Majke Božje u Volmama. Procesiju su predvodili: vlč. Jovan Vojin i župnik domaćin vlč. Joel Catary, nekadašnji župnik Premanture vlč. Milan Milovan, župnik župe Gospe od Mora u Puli te fra Tomislav Hrstić, župnik pulske župe sv. Antuna Padovanskog.

U razmatranja tijekom pobožnosti bile su uključene mnoge aktualne problematike osobne i društvene naravi. Vjernici, koji su se okupili iz svih dijelova Pulskog dekanata, izmjenjivali su se u čitanju razmatranja, predvođenju desetica krunice, nošenju križa, a sve je popraćeno prigodnim korizmenim napjevima.

Vjernici Premanture, Banjola, Pomera i okolnih župa već nekoliko godina na Veliki Petak, te uoči Velike Gospe mole tom stazom Križni put na otvorenom. Tako se na poticaj župnika Cataryja rodila ideja o postavljanju postaja Križnog puta, a suradnjom župe i Općine Medulin, ideja je urodila plodom. Realizacija je povjerena kiparskoj Udruzi Cavae Romanae 95 pod vodstvom kipara Šime Vidulina, koji je ujedno bio i umjetnički voditelj projekta. Autori postaja su kipari Jelena Šimunović, Ivan Briski, Ljubo de Karina, Eros Čakić, Denis Sardoz, Tihomir Hodak, Janko Mošnja, Đildo Bonaca, Karlos Monge, Vincent Di Vincenzo, Marčelo Starčić i Iva Fonović. Šime Vidulin autor je velebnog petmetarskog križa, urešenog isklesanim pleterom koji je postavljen na pola puta između Premanture i Volma na brdo s kojeg se vide sva mjesta i zvonici Općine Medulin. Figure na temu postaja križnog puta klesane su u tehnici reljefa na kamenim blokovima veličine oko 1 m. a Svaka skulptura teži između dvije i tri tone.

Postaje križnoga puta svečano je blagoslovio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša 14. kolovoza 2013. godine.

Općina Medulin već dugi niz godina oplemenjuje svoj prostor kamenim skulpturama, te ih je tako na prostoru općine s ovim Križnim putom sveukupno 50-ak, čime se malo koja općina u Hrvatskoj može pohvaliti.(G. Krizman)

DSCN0483

Najave