Subota, 20 srpnja, 2024
Miroslav Bulešić

Korizmeni hod s Blaženikom – IV. korizmena nedjelja

Uzaludan bi bio naš život, uzaludna naša djela, naše trpljenje, naše veselje – kad ne bi imali vjere. Blago nama, braćo, koji imamo živu vjeru. Zahvalimo se Bogu što se je udostojao nas pozvati za Kristom, da budemo uz Krista u muci a i u uskrsnuću. Jer po vjeri možemo, dapače moramo nadjačati sve poteškoće, sve neprilike! Vjera nam je usađena u srce od dragoga Boga. I „sve što je rođeno od Boga“ – kaže sv. Ivan – „pobjeđuje svijet“. U svetom krštenju mi smo se „rodili od Boga“. Dakle možemo i moramo pobijediti svijet, tj. moramo biti nad svijetom i svjetovnom taštinom. Sve što je na svijetu: požuda je tijela, požuda očiju i oholost života – veli sv. Ivan (usp. 1 Iv 2, 16).

Naša vjera je ta pobjeda koja pobjeđuje svijet. „Tà tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji?“ – veli sv. Ivan (1 Iv 5,5)… Što je ova vjera dublja i što više oživljava dušu, tim se savršenije uzdiže nad svijet i nad sve što je prolazno.

Zahvalimo se dakle Bogu za taj dar, za taj biser, koji je postavio u naše srce, za tu svjetlost koju je htio da bude u našem razumu. Bez vjere mi smo nesretni, osobito u današnji dan.[1]


[1] AP, Kauza, sv. 4, Propovijedi, str. 12-15.

Najave