Petak, 19 srpnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Kopar: Večer u čast bl. Miroslava Bulešića

U koparskoj katedrali je 23. kolovoza 2015. u 10,00 sati koparski župnik dr Primož Krečić vodio svečano bogoslužje u spomen na mučeništvo blaženoga Miroslava Bulešića. Na sv. misi pjevao je katedralni zbor, a nakon mise predstavljen je život i djelo mučenika bl. Miroslava Bulešića.

Istoga dana poslijepodne pedesetak župljana laniške župe pod vodstvom župnika vlč. Dalibora Pilekića i vlč. Marija Žmaka odazvalo se pozivu Koparske biskupije i Hrvatske katoličke misije u Sloveniji da na svečanoj večernjoj misi u spomen bl. Miroslavu Bulešiću pjevaju starohrvatsku “lanišku” misu. U nazočnosti mnoštva vjernika sv. misu vodio je vlč. Bogdan Vidmar u koncelebraciji s vlč. Daliborom Pilekićem. Vlč. Marijo Žmak vodio je pjevanje.

Vlč. Bogdan Vidmar u propovijedi je opisao evanđeoski lik blaženoga Miroslava Bulešića. Istaknuo je kako je Miroslav Bulešić svoje srednjoškolske godine proživio u koparskom sjemeništu gdje je dobio odličan vjerski i intelektualni odgoj.

Nakon sv. mise u koparskoj katedrali nastavljeno je druženje, razgovori i evociranje uspomena. Druženju i razgovorima pridružio se i koparski biskup Jurij Bizjak.

Prije odlaska u koparsku katedralu župljani laniške župe pohodili su najprije župnu crkvu u Dekanima gdje je svoje posljednje godine svećeničke službe proveo vlč. Stjepan Cek, župnik u Lanišću od 1946. do 24. kolovoza 1947. godine. U crkvi su zapjevali pjesmu “Pozdravljena Marijo” koju je 1947. vlč. Stjepan Cek uveo u crkveno pučko pjevanje u Lanišću. Potom su “laniški hodočasnici” posjetili grob pok. vlč. Stjepana Ceka, uz molitvu i paljenje svijeća.

Župljani laniške župe vratili su se u kasnim večernjim satima u svoje domove u Lanišću obogaćeni susretom s vjernim pukom koparske biskupije koji se bl. Miroslavu Bulešiću obraća s poštovanjem i zahvalnošću. (tekst i foto: V. Ž. Š.)

Najave