Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Kćeri Milosrđa bl. Marije Propetog Isusa Petković

Povodom Godine posvećenog života, u kapeli Milosrdnog Isusa u Kući skrbi sv. Polikarp u Puli,  jednom mjesečno, na poziv sestara Družbe Milosrdnog Isusa, različite redovničke družbe i zajednice koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije predstaviti će svoj red, karizmu i utemeljitelja  na molitvenom susretu Štovatelja Božjeg milosrđa, koji se održava svakog petka.

U petak 13. ožujka, prve su svoju družbu predstavile dvije redovnice iz reda Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje: s. Nevena Gadža, predstojnica pulskog samostana i s. Edita Zeko.

Uvod i pozdrav izrekla je s. Jaira Udovičić, predstojnica pulskog samostana Družbe sestara Milosrdnog Isusa. Sestre kćeri milosrđa govorile su o nastanku i povijesti svoje družbe, koja je nikla u Blatu na Korčuli, rodnom mjestu njihove utemeljiteljice bl. Marije od Propetog Isusa Petković. Rođena je u brojnoj i veoma pobožnoj obitelji. U njihovoj se kući uvijek čitalo evanđelje, ali posebno joj se urezalo u srce evanđelje po Luki, redak 10,42: “…a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.”

 Papa sv. Ivana Pavao II. je prigodom svojeg  trećeg posjeta Lijepoj Našoj (kako i ona govori) proglasio Mariju od Propetog Isusa Petković, blaženom. Svojim je sestrama često govorila ” Neka vam prvo bude na srcu odgoj djece…”  Tako su 01.rujna 2003. sestre toga reda došle u Pulu, na Veli Vrh, gdje je i danas smješten dječji vrtić. Sestre djeluju i unutar župe. U cijeloj RH imaju 280 djece, u  Zagrebu, Splitu, Puli, Blatu na Korčuli, Subotici… Radeći što je ispunja ona je križ prihvatila i u križu našla okrepu!

Kćeri Milosrđa svoje poslanje u Crkvi nastoje ispuniti svjedočenjem milosrdne ljubavi nebeskog Oca, nasljedujući raspetoga Isusa po uzoru sv. Franje Asiškoga i svoje blažene utemeljiteljice. Družbinu karizmu sestre oživotvoruju u odgoju i izobrazbi djece i mladih, napose siromašnih, vjerskoj pouci i župnom pastoralu, u apostolatu milosrđa i misijama; u franjevačkom sestrinstvu uzajamne ljubavi, jednostavnosti, žrtvenosti, radinosti i životne radosti, vjerne Crkvi i njezinim Pastirima i zalažući se za dostojanstvo ljudske osobe.

Matična kuća Družbe Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje je u Blatu na Korčuli. Družba je papinskog prava i Vrhovna uprava je u Rimu. Oko 350 njenih članica djeluje u pet provincija: hrvatskoj, talijanskoj, argentinskoj, peruanskoj, paragvajskoj, koje su rasprostranjene u dvanaest zemalja: Hrvatskoj, Sloveniji, Vojvodini, BiH, Italiji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Kanadi, Argentini, Paragvaju, Čileu i Perüu. Hrvatska provincija Krista Kralja sa provincijalnim sjedištem u Zagrebu ima 29 zajednica u kojima djeluje oko 160 sestara. Duhovno središte provincije je svetište blažene Marije Propetog u Blatu na Korčuli.

Sestre družbe Kćeri milosrđa stigle su u Pulu još davnih Četrdesetih godina prošloga stoljeća, u tadašnji samostan uz malu crkvicu sv. Josipa. Nakon toga su bile i drugim župama, a sada djeluju u župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu gdje osim pomaganja u župi vode i Dječiji vrtić Marija Petković, jedinu katoličku predškolsku ustanovu na području Porečke i Pulske biskupije.

Susret je nakon predstavljanja Kćeri milosrđa zaključila s. Jana Komenda.

Najave