Petak, 26 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Prezentacija projekta: Mali sakralni objekti u župi Svete Lucije

Kao izraz pučke duhovnosti, uz puteve i na raskršćima krajem 19. i sredinom 20. stoljeća u ruralnim dijelovima Istre razvija se mala sakralna arhitektura u vidu kapelica i raspela radi zavjetovanja ili zahvalnosti svecima ili Bogorodici. Većina je vrlo jednostavne koncepcije i grube izradbe, rad mjesnih majstora. Naručivali su ih i podizali pojedinci i obitelji, ali i manje seoske zajednice zajedničkim financiranjem.

Na satima vjeronauka u ovoj pastoralnoj godini, posjetilo se i popisalo sve male sakralne objekte u župi Sv.Lucije. U projektu kojeg su vodili župnik vlč.Željko Zec, Mirjana i Nataša, sudjelovala su vjeronaučna djeca od 3. – 6. razreda osnovne škole. Projekt je započeo u studenom 2015.godine kada su se posjetili Heki, zatim Žbrlini i Slokovići, Grubiši i Munci, Veli Ježenj i Ježenjski Vrh, Mali Ježenj, te zaključno Guštini u svibnju ove godine.

Dana 22.svibnja 2016.godine, nakon Euharistijskog slavlja, djeca su u crkvi Sv.Lucije prezentirali što su sve saznali i dokumentirali. Ovim se projektom posjeta kapelica i raspela nije htjelo samo pasivno pogledati te znamene, već dokumentirati ih, dovesti slova i fotografije na papir jer iako nije prošlo dugo vremena od njihove gradnje, zbog usmene predaje mnoge su podlegle vremenu zaborava što se ne smije dopustiti. Treba se promisliti što su one značile našim precima kada su ih gradili stavljajući svoje životne puteve pod višu zaštitu, te poštovati njihov trud i vjeru.

Još je važnije da se tim projektom htjelo okupiti ljude iz naše zajednice, upoznati se sa župljanima koji se brinu i uređuju ove vrijedne male sakralne objekte, zahvaliti im i time potaknuti duhovni rast naše župe. Zahvalilo se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu, posebno onima koji su djecu velikodušno primili, ispričali im svoja saznanja, te ih na kraju i počastili.

N.L.

Najave