Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Izjave hodočasnika u Lanišću

 Izjave hodočasnika:

Marija Poropat (Rijeka, župa sv. Ivana Krstitelja).

Rodom iz Lanišća u vrijeme Bulešićeva ubojstva imala je 9 godina, la je krizmanica, uz ostalih 247, na dan kada je bl. Bulešić podnio mučeništvo.

„Danas, na svetoj misi probudile su mi se emocije, i morala sam se suzdržavati da ne počnem plakati.“

„Danas se moram radovati. Narod koji je doživio tolika progonstva, trpljenja, zatvore, vremena kad se nije smjelo govoriti što se dogodilo…. I onda vidjeti ovo slavlje koje se ponavlja iz godine u godinu! Srce mi je ispunjeno radošću i zahvalnošću Bogu za ove mlade. Bog je velik. Moramo imati pouzdanje i vjerujem da je ovaj događaj  ostavio mnogo duhovnih plodova u mnogim srcima i dušama, jer ako su naši stari mogli izdržati zatvore, i sve, a mi imamo slobodu i nitko nam ništa ne brani, iako je svako vrijeme teško, ali ako uzmete Bibliju i čitate, uvijek je bilo teško, no uvijek su se pojedinci uzdizali i tješili narod“.

Sanela Rac, Pula

Na ovo hodočašće došla je na nagovor 11-godišnjeg sina Rafaela koji je ovdje prošle godine bio sa župnikom i vratio se pun dubokih utisaka.

„Pod dubokim sam dojmom kako je mlad čovjek i svećenik živio tako veliku vjeru, i umro za Krista“ rekla je Rac, te nastavila „razmišljam o njegovoj majci kako je njoj bilo kad je izgubila sina. No sve je to na slavu Božju i za obraćenje, za nas“. I ona je na hodočašće došla s jednom nakanom, moliti zagovor blaženika za obraćenje jedne obitelji.

Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta

Na pitanje što lik bl. Miroslava Bulešića i svi događaji vezani uz njega u Lanišću znače za žitelje Buzeštine danas, on je odgovorio:

„Nema obitelji u ovom kraju koja na neki način nije bila dotaknuta ovom tragedijom, pa tako i moja. U Buzetu, dan prije ubojstva, s jedne strane očeva obitelj trebala je krizmati mog oca i njegovu sestru, s druge strane obitelj po majci trebala je krizmati nju i njene dvije sestre. Događanje u Buzetu bilo je predskazanje što se može dogoditi drugi dan na području Lanišća“ rekao je, te upozorio kako je događaj Bulešićeva ubojstva „zasigurno izraz postrevolucionarnog primitivizma kojega nitko ne može pravdati i na kojemu se i dan danas građani Buzeta okupljaju i u intimi jedan drugom pripovijedaju što se dogodilo, kako je pošlo po zlu i zašto.“

Podsjetio je, kako je Čičarija nakon Drugog svjetskog rata sva bila poharana. „Tisuće zgrada, što obiteljskih, što gospodarskih bilo je zapaljeno, ali je nedopustivo i neshvatljivo da ljudi koji su bili toliko bliski tom narodnooslobodilačkom pokretu, koji su ga podržavali u duhu Milanovićeve maksime ‘da narodi ostaju, a da se režimi mijenjaju’, na kraju naprave ovakav nesretni događaj“.

Davor Peharec, obitelj po majci rodom iz Lanišća, rođen i živi u Puli.

Prisjeća se priča starijih, i to doživljava upravo onako kako je ispričano. „Nemam riječi kojima bi mogao opisati koji su to osjećaji, jer mi koji smo odmalena bili vezani uz Crkvu to smo slušali i u nama je ostavilo dubok trag. Jedno veliko hvala za sve ono što su nas roditelji učili. Ovo okupljanje je nagrada svima nama, jer to je samo vjera nitko drugi mogao učiniti“.

U kratkom razgovoru je otkrio, i kako je njegova obitelj povezana s događajem krvave krizme.

Naime, krizmanici su bili njegova pokojna majka i pokojni ujak, a pokojni djed s dvojicom sumještana je nakon ubojstva prao tijelo bl. Miroslava Bulešića. „Tako da je to nama u obitelji dodatno ostavilo velikoga traga“ dodao je.

Elvis Macan, Svetvinčent

Hodočasnik iz rodne župe bl. Bulešića ističe, kako je ovaj događaj obogaćenje i ispunjenje u svim teškoćama života koje nas prate. „U Bulešiću vidim jedan putokaz prema Isusu, vječnom životu. U Bulešiću imamo uzor i poticaj da možemo uspjeti, ali ne sami, već zajedno s Isusom doći do tamo gdje je sad bl. Miroslav“.

S. Blaženka Delonga, Trilj,  Družba sestara Milosrdnica-Provincija Navještenja Gospodinova – Split, djeluje u župi Prikazanja BDM, Kistanje (s. Smiljana Delonga, HKŽ Sakville, Kanada)

S. Blaženka je na hodočašće u Lanišće stigla sa sestrom, također redovnicom na službi u hrvatskoj župi u Kanadi.

Ističe, kako do sad nije mnogo znala o bl. Miroslavu, no „za vrijeme mise imala sam osjećaj da je doista Božja providnost što sam došla ovdje. Svetost je izražavala iz svega rečenoga, kao i iz obilaska mjesta. Kao da se neki oblak svetosti nadvio na sve“.

Roberta Medica, načelnica Općine Lanišće

Naglasila je, kako za žitelje mjesta i za nju osobno, lik Miroslava Bulešića mnogo znači.

„On nam može biti uzor,  a njegova velika žrtva poticaj da sačuvamo vjeru. On nam može biti inspiracija kako se živi, jer iako je kratko živio, živio je plodonosno i ostavio duboki trag“.

Najave