Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Žive jaslice

Uprizoriti rođenje Isusovo u ambijentalnim specifičnostima svoga kraja lijepa je nakana koja ima svoju vrijednost napose ako iza toga stoji želja da se svoju svakodnevicu približi Isusu, i da se Isusa što prisnije „uvede“ u ovu našu stvarnost, u ove naše društvene i povijesne okolnosti.

U subotu, 11. siječnja 2014., u Momjanu je održano posljednje uprizorenje živih jaslica u ovogodišnjem božićnom vremenu. U Momjanu je to druga godina održavanja, no u više istarskih mjesta ta je manifestacija kroz višegodišnje održavanje prerasla u pravi blagdanski događaj.

Mnoge se općine ponosno diče kako su upravo njihove jaslice po nečemu naj: najduže tradicije, prostorno najšire, najoriginalnije… Kako god bilo, dugogodišnje ili tek pokrenute, velike ili male, najveća vrijednost uprizorenja živih jaslica je upravo zajedništvo koje povezuje mještane, župljane u veoma zahtjevnim pripremama za taj događaj. Uprizoriti rođenje Isusovo u ambijentalnim specifičnostima svoga kraja lijepa je nakana koja ima svoju vrijednost napose ako iza toga stoji želja da se svoju svakodnevicu približi Isusu, i da se Isusa što prisnije „uvede“ u ovu našu stvarnost, u ove naše društvene i povijesne okolnosti. U tom smislu iskrena pohvala svima onima koji na bilo koji način sudjeluju u realizaciji živih jaslica u svojim mjestima.

Žive jaslice ove su godine na području Porečke i Pulske biskupije uprizorene u Sv. Lovreču Pazenatičkom, Gračišću, Momjanu, Marčani, Barbanu…

Najave