Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Istarski ministranti hodočastili u Ludbreg i Varaždin

U ponedjeljak, 17. lipnja 2019. ministranti Porečke i Pulske biskupije, u organizaciji dijecezanskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih, hodočastili su u Varaždin i Ludbreg. Oko 170 ministranata s 3 autobusa i jednim mini busom, iz raznih dijelova biskupije krenulo je u ranim jutarnjim satima prema Ludbregu, prema Svetištu Predragocjene Krvi Kristove.  

Misu su slavili u Ludbregu, predvodio je vlč. Rikard Lekaj, pročelnik Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i pastoral mladih, a prigodnu homiliju izrekao je p. Gaudencije Vito Spetić, pavlin. Propovjednik je na početku spomenuo Ludbreško čudo, a potom u, djeci prilagođenoj homiliji, istaknuo da društvo pozornije procjenjuje ponašanje i život onih koji su bliže oltaru, svećenika, ali i ministranata. Istaknuo je, obraćajući se ministrantima, da oni nisu na oltaru samo radi sebe, i samo radi toga da donesu vino i vodu, već da su tu da poslužuju, da služe Isusu, toga trebaju biti svjesni. Napomenuo je da Bog ne voli kada smo blizu oltara, a ne ponašamo se kao da smo pred Bogom. Kao što se pred ravnateljem ili nekom drugom vlašću  ponašamo dostojanstveno, jednako tako treba i u crkvi biti dostojanstvenog ponašanja, istaknuo je o. Gaudencije, te nastavio naglasivši da Boga boli kada ga povrijede oni koji su mu najbliži, koji su najbliži oltaru. Jednim autobiografskim detaljem naglasio je neprocjenjivu važnost hostije. Vi ste Bogu važni, jednoga dana ćete doći pred lice Božje, i neka vas tada Bog prepozna kao svoje ministrante, zaključio je.

Slijedeća destinacija bila je Varaždin. Nakon obilaska središta grada uputili su se u crkvu sv. Nikole, te samostan sestara uršulinki gdje ih je dočekala s. Damjana i izrekla kratko svjedočanstvo. Posjet Varaždinu završen je molitvom u varaždinskoj katedrali.

Dva autobusa iz Pule, te iz Župe Krnica, s 90ak ministranta, pratili su: preč. Milan Mužina, vlč. mr. Maksimilijan Buždon, vlč. Ivan Prodan, vlč. Gracijano Životlić, vlč. Joško Listeš, o. Leopold Mičić, i vlč. Rikard Lekaj. Četrdesetak je bilo ministranta iz Pazinskog dekanata, iz župa sv. Petar u Šumi, Žminj, Sv. Lucija Pazinska i Lindar, te jedna mini bus s 35 hodočasnika iz Buzetskog dekanata, a u pratnji su bili vlč. Maksimilijan Ferlin, preč. Dalibor Pilekić, vlč. Josip Mašina, o. Vito Gaudencije Spetić,  pavlinski brat laik iz Svetog Petra u Šumi fra Jakov i časna sestra iz Žminja s. Augusta. (G. Krizman)

 

    

Najave