Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Istarska pasionska baština

U nedjelju, 22. ožujka, u crkvi sv. Franje u Puli,  održan je zajednički koncert više zborova pod nazivom „Pred tobom padam nice…“. Pučke napjeve središnje i sjeverne Istre za najznačajniji period liturgijske godine, Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs, izveli su Župni Zbor Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi, pučki pjevači iz Lindara, pjevačice Vokalne skupine Lanišće te Župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja.

Uvodnu riječ pozdrava okupljenima je uputio Vitorio Prenc, iz supetarskog zbora, koji se zahvalio gvardijanu samostana fra Đuri Vuradinu na gostoprimstvu te Davoru Peharcu na organizaciji koncerta. Prenc je nadalje iznio kratku povijest tog glazbenog scenarija te ukratko najavio sadržaj programa. Ideju o takvom predstavljanju istarske korizmene glazbene baštine pokrenuo je 2010. godine etnomuzikolog Joško Ćaleta te je taj projekt po prvi puta prezentiran u Zagrebu u sklopu „Pasionske baštine“ u crkvi Srca Isusova.  Istarskoj publici taj glazbeno-scenski sklop predstavljen je prvi put u ožujku 2012. godine u Eufrazijevoj Bazilici u Poreču. Dr. Ćaleta potpisuje izbor pjesama te scenarij koncerta, koji je svakako specifičan, sa čestim kretanjem zborova po crkvi i pjevanjem iz različitih pozicija prezbiterija i bočnih strana crkve. Program je kasnije izveden još dva puta, prošle godine u Žminju, te pretprošle u Lanišću.

U pedesetak minuta, koliko je sveukupno trajao glazbeni sadržaj večeri, publika okupljena u samostanskoj crkvi  imala je prilike poslušati starocrkvene pučke napjeve, dijelove starinskih misa te pomni izbor iz istarskog pučkog vokalnog naslijeđa za vrijeme korizme, Velikog Tjedna te Vazmene dane.

Koncert je započeo simboličnim ulaskom pjevača u crkvu u procesiji za križem sa maslinovim grančicama u rukama tijekom čega su zborovi iz Žminja, Sv. Petra u Šumi i VS Lanišće izveli svoje varijante napjeva „Slava čast i hvala ti“ te „Na gori Maslinskoj molio se Ocu“. Koncert je nastavljen pučkim korizmenim napjevima i lokalnim etnomuzikološkim posebnostima križnoga puta, a potom su zborovi predstavili pučke napjeve iz svojih sredina iz sprovodnih obreda i Mise za mrtve. Pučki pjevači iz Lindara Vito Štefanutti i Noel Šuran predstavili su vrlo karakteristične vokalizacije iz Lindarske mise za mrtve, dok su žminjski i supetarski zborovi izveli staru tradicijsku pjesmu“Dan od gnjeva“, koja je prisutna u pučkoj glazbenoj baštini mnogih krajeva, i u svakoj svojoj varijanti ističe se specifičnim, prepoznatljivim sonoritetom.

Uslijedili su napjevi  iz Obreda Velikog petka, pri čemu su pjevači simbolično inscenirali i obred ljubljenja križa. U tom su dijelu supetarci izveli „Tvome križu klanjamo se“, a ostali dijelove svojih napjeva iz Prijekora Velikog petka i Puče moj.

Zatim su se izredale izvedbe Vele večernje i psalama gdje su se posebno istaki laniški napjevi „Uzveliči duša moja Gospodina“ i „Na Janca piru kraljevskom“. Koncert je završen vazmenim pjesma, a „Kraljice neba raduj se, aleluja“ bila je zajednička izlazna pjesma svih sudionika.

Na samom kraju izvođačima je gvardijan Vuradin zahvalio na lijepom i sugestivnom nastupu te pohvalio njihovo zalaganje kao i zauzimanje njihovih župnika koji ih okupljaju i potiču u tim nastojanjima očuvanja tradicijskog crkvenog glazbenog izričaja. Njegovanje glazbene baštine, kao i svih drugih oblika nematerijalne kulture, najbolji je način očuvanja vlastitog identiteta, napose u ovim vremenima sve intenzivnije globalizacije, u cilju vlastite afirmacije, ali i kako bi buduće generacije mogle naslijediti nešto svoje, autentično.

Najave