Nedjelja, 14 travnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Humanitarni koncert Caritasa i podjela stipendija Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“

Na humanitarnom koncertu Caritasa Porečke i Pulske biskupije u Pazinu uručena pomoć Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Hoću – mogu“. Podijeljene 443 stipendije Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“, u iznosu oko 1.600.000,00 kuna. 

U subotu, 2. prosinca 2017. u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija održan je tradicionalni humanitarni koncert u organizaciji Caritasa Porečke i Pulske biskupije, ove godine pod geslom   „Istra biskupu Dragutinu Nežiću“ na spomen obilježavanja 70. obljetnice uspostave Pazinske Apostolske administrature (1947.) i 40. obljetnice ujedinjenja Istarske Crkve (1977.). Ove je godine prihod koncerta bio namijenjen pomaganju Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću-mogu“ iz Pazina. Nakon koncerta podijeljene su stipendije Zaklade „Bl. Miroslav Bulešić“ učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima i doktorantima. Do sada je, u četiri godine djelovanja Zaklade, kroz 1205 stipendija, podijeljeno sveukupno nešto više od 5.000.000,00  kuna.

                Program je, pred ispunjenom dvoranom, započeo intoniranjem državne himne u izvedbi Limene glazbe Pazin. Nakon uvodnog pozdrava Melite Gržić Pincin, skupu se obratio ravnatelj dijecezanskog Caritasa, preč. Željko Zec koji je, uz zahvalu svima koji su omogućili održavanje ovogodišnjeg koncerta, ukratko podsjetio na povijest održavanja humanitarnih koncerata u organizaciji biskupijskog Caritasa te na četiri godine djelovanja Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“. Ovo je sveukupno osmi takav koncert, od kojih su prva tri održana u porečkoj dvorani Žatika, a pet u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija. Prihod koncerta, kroz godine je doniran za pomoć različitim potrebama: prve godine pomoć je podijeljena na po jednu potrebitu obitelj iz svakoga od devet dekanata Porečke i Pulske biskupije, druge godine prihod je doniran za potrebe liječenja jedne teško bolesne mlade profesorice iz Štinjana, a treće godine održavanja koncerta u Poreču prihod je bio doniran Službi palijativne skrbi Istarske županije. Prve godine održavanja u Pazinu, prihod četvrtog koncerta doniran je za potrebe osiguravanja kvalitetnijeg života i liječenja autistične djece na području Istarske županije, na petom koncertu sakupljana su sredstva za pomoć slabovidnim osobama, šestim koncertom pomoglo se jednoj obitelji s osmero djece koja je ostala bez svoje obiteljske kuće, a prošle godine donirana su sredstva za pomoć pri kupnji specijalnih kreveta za potrebe palijativne skrbi Istarske županije.

Svake godine se nastojalo progovoriti o jednom velikom čovjeku naše crkvene povijesti. Tako je kroz godine koncert bio posvećen biskupu Jurju Dobrili, blaženom Miroslavu Bulešiću, nadbiskupu Josipu Pavlišiću, monsignoru Boži Milanoviću, blaženom Francescu Bonifaciu te ove godine biskupu Dragutinu Nežiću. Željelo se time podsjetiti na njihov rad, utjecaj i značenje njihovog lika i djela za povijest Crkve u Istri.

Ravnatelj Caritasa je podsjetio nazočne i na četiri godine djelovanja Biskupijske zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“. Godine 2014. su podijeljene 104 stipendije, 2015. godine 237 stipendija,  2016. godine 421 stipendija, te ove godine, kroz 443 stipendija podijeljeno je oko 1.600.000 kuna. Sveukupno, kroz četiri godine postojanja Zaklade, podijeljeno je 1205 stipendija, sveukupnog iznosa preko 5.000.000,00 kuna, rekao je preč. Zec, a publika je reagirala oduševljenim pljeskom. Istaknuo je potom da se time želi pomoći mladima, koji nemaju potrebne materijalne mogućnosti, u postizanju boljih školskih i studentskih uspjeha. Podsjetio je primatelje da, iako ne postoji konkretna ugovorna obveza za primatelje stipendija, primljena pomoć obvezuje ih na posvećenost u učenju, pažnju u obiteljskom okruženju, te na jednu konkretniju svijest o pripadnosti svojim župnim zajednicama. U tom kontekstu  potaknuo je primatelje stipendija da se jave svojim župnicima, koji su im potpisali zamolbe, i ponude svoju pomoć u nekom aspektu života župe, bilo kroz neku pomoć u uredu, u uređenju sakralnih objekata, kroz aktivnost u nekoj od župnih udruga ili zajednica. „Dar koji ste primili traži jedno vaše takvo angažiranje i prisutnost u životu Crkve koja vam pomaže“, naglasio je preč. Zec. Ove godine Crkva u Istri želi progovoriti posebno o starijim osobama pa je stoga pozvao stipendiste da u tom smislu tijekom školske godine povremeno posjete nekog starca ili bolesnika.

                Glazbeni dio koncerta potom je započela Limena Glazba Pazin, pod ravnanjem dirigenta Alda Foška,  izvedbom jedne skladbe nedavno preminulog velikog istarskog skladatelja naših dana Nella Milottija, u čast 90. obljetnice njegova rođenja. Druga skladba Limene glazbe bila je “Portret Carlosa Santane”. Nakon toga na scenu su stupili mladi izvođači, a ove su godine upravo mladi talenti obilježili Caritasov koncert. Razigranim, veselim stilom prva se predstavila mlada glazbenica Nina Fakin dijalektalnim skladbama „Ča je život“ i „Sagdi pojdi“- koju je otpjevala sa sestrom Anom. 

                O biskupu dr. Dragutinu Nežiću  potom je kroz kratko izlaganje progovorio vlč. prof. dr. sc. Josip Grbac koji je istaknuo da se veličina čovjeka, u povijesnim razmjerima, ne mjeri isključivo po njegovim materijalnim dostignućima, već nadasve po idejama koje je svojim promišljanjem i djelovanjem začeo i time obilježio budućnost područja kojim  je upravljao. Dr. Grbac je istaknuo ulogu biskupa Nežića u djelovanju dr. Bože Milanovića, koji zasigurno ne bi bio mogao realizirati sudbonosne akte za povijest Istre bez placeta svoga ordinarija. Mons. Milanović jednako tako ne bi bio mogao uspostaviti prevažne plodonosne  kontakte s ideološki suprotnim državnim uređenjem, u cilju očuvanja opstojnosti Crkve u Istri i njezinih dobara, da mu u tome nije bio podrška biskup Nežić, čovjek isto tako velikih diplomatskih sposobnosti. Predavač je istaknuo dalekosežne vizije dr. Nežića, napose na području medija, te naglasio kako su današnje postojanje Radio Istre, Ladonje, Danice i drugih medijskih realnosti plod njegovih želja koje je, svjestan mogućeg doprinosa medija Crkvi, već tada nastojao usaditi svojim svećenicima. Dr. Grbac se prisjetio riječi pok. mons. Antuna Heka, ključne ličnosti koja je dala nemjerljiv doprinos medijskom, ali i mnogim drugim segmentima prosperiteta Crkve u Istri, koji je govorio da je on učenik biskupa Nežića. Osim mudrog upravljanja životom biskupije u koju je stigao iz svoje matične Zagrebačke nadbiskupije, biskup Nežić je, slijedom ogromnog interesa i predanog proučavanja postao jedan od ponajboljih poznavatelja povijesti Crkve u Istri, i neumorno se bavio pisanjem kako povijesnih, tako i teoloških tekstova, jer je smatrao da svaki čovjek mora biti upoznat s temeljnim istinama vjere. Još jedan od njegovih prioriteta bio je odgoj mladih, nastavio je dr. Grbac te je podsjetio na velike poteškoće s kojima su se biskup Nežić i mons. Milanović susreli u nastojanju očuvanja zgrade Pazinskog sjemeništa. Zaključio je kako su mnoge realnosti i projekti Crkve u Istri danas potekli upravo iz ideja i tekstova biskupa Nežića te podsjetio kako mu se  Znanstvenim skupom u listopadu ove godine i ovim koncertom nastojalo odati dužnu počast za sve što je učinio za ovu mjesnu Crkvu.

U nastavku glazbenog programa nastupio je Vokalno instrumentalni sastav „Kerubini“ iz župe sv. Barbare u Raši s pjesmama „Kumba yah“  i „Moj Isus“. Osim glazbom, večer je bila obilježena i recitacijama, Nina Fakin izrekla je dijalektalnu recitaciju „Kako se delaju beside“ a Nina Buršić „Noć božićne radosti“.

Uslijedile su tri glazbene točke limene glazbe, a publiku su posebno oduševile tradicionalna koračnica „Vojnička straža“ i orkestralna obrada pjesme „Glory, glory aleluja“.

Slijedeća mlada nada istarske glazbene scene, Dominik Draguzet, publici se predstavio pjesmom kojom je njegov brat Gianluca Draguzet nastupio na MIK-u, „Istra mi je sve na svitu“.

Uslijedio je obiteljski nastup, dvije sestre, Nikolina i Petra Kuhar kao vokali, te njihov brat Marko Kuhar na harmonici, izveli su pjesmu „Jedan život malo je“, a potom je Nikolina Kuhar otpjevala „Malo mi za sriću triba“. Veliko glazbeno iznenađenje večeri bio je superiorni vokal Luke Krulčića, koji je uz instrumentalnu pratnju Nikole Lovrinića, iznenadio publiku izvedbom poznate uspješnice „My way“, a nekoliko oduševljenih spontanih pljesaka tijekom izvedbe poznate arije „O sole mio“ nedvojbeno je potvrdilo da ovom mladom glazbeniku, ukoliko bude izabrao glazbu kao svoj životni put, predstoji impozantna solistička karijera. U glazbenom dijelu posljednja je nastupila Grupa mladih „Sv. Mihovil“ iz Žminja koja je publici podarila pjesme „Moj me otac daruje“ i „Silan Bog“.

Potom se okupljenima obratio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Osim zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji koncerta te sakupljanju pomoći za Udrugu „Hoću – mogu“, zahvalio je i svim fizičkim i pravnim osobama te župama koje su sudjelovale u sakupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije Zaklade „Blaženi Miroslav Bulešić“. Zahvalu za primljenu pomoć izrekla je predsjednica Udruge Klarita Radoš Matijašić. Ona je naglasila da će donacija biti iskorištena za nastavak već započetih projekata, od kojih neke jedino oni provode u Istri, kao što je primjerice Vojta terapija. Progovorila je ukratko o poteškoćama s kojima se suočavaju roditelji djece s poteškoćama u razvoju, jer se njihov život u potpunosti mora prilagoditi terapijama i drugim potrebama djece kako bi im se omogućilo što je moguće kvalitetniji život u zdravstvenom i društvenom smislu. Spoznali smo da su djeca s teškoćama jedan biser u društvu, zbog njih smo mi roditelji postali bolji ljudi, naučili su nas njegovati najvažnije životne vrijednosti, rekla je Radoš Matijašić te pozvala sve okupljene da poštuju različitost i da podrže takvu djecu i njihove roditelje.

Biskup je zatim predsjednici Udruge „Hoću – mogu“ uručio ček s iznosom od 50.000,00 kuna koliko je te večeri sakupljeno.

                Potom su pročitani donatori Zaklade, a program je  je završio pjesmom “Zdravo Djevo” u izvedbi Limene glazbe Pazin. 

Uslijedila je podjela stipendija u zgradi Pazinskog kolegija. Osnovnoškolci su dobili po 2.500,00 kuna, srednjoškolci po 3.500,00 kuna, studenti po 5.000,00 kuna, te doktorandi po 10.000,00 kuna.

Popis dobitnika stipendija, 2017.

 

Prezime i ime
Buršić Daniela
Delzotto Ireneo
Tomić Marinko

Anđić Tomislav
Aničić Đeni
Aničić Petar
Baf Danica
Baf Martina Milica
Banko Ana
Banko David
Banko Rino
Bartolić Livio
Bartolić Mia
Bašić Valentina
Belić Dalen
Blašković Mateo
Blažanović Nikolina
Blažević Lea
Bose Raissa
Božić Lara
Brčić Aleks
Brozan Stefano
Buždon Ana
Celić Matteo
Čapalija Nikolina
Čeh Karla
Dagostin Miriam
Daić Aleksandra
Del Omo Hernandez Joanna Franciska
Deltin Paolo
Dunatov Suzana
Dušek Kristinka
Dušić Sandi
Fabris Anika
Fabris Filip
Falsetti Matteo
Fazlić Mateo
Flanjak Lana
Flegar Sara
Franjul Ana
Golja Nicol
Grgić Ivo
Grgić Katarina
Gržić Stojanović Marija
Hrelja Nikolina
Ivančić Anita
Jurišić Ivana
Jurišić Nikolina
Jurman Ivan
Kalčić Mišel
Karamatić Petra
Kliman Doris
Kokić Samuela
Kovačić Josip
Kranjčić Matea Nina
Krbavac Robert
Krošnjak Natalija
Kurelović Sara
Licardo Josip Tomo
Lovrečić Veronika
Lovrinić Paolo
Lukež Antonio
Lukež Nikola
Lukin Mario
Mališa Matej
Mardešić Paula
Marić Stefani
Maržić Antonija
Matijević Antonio
Meden Maria
Mikelić Ana
Milovan Ana
Milovan Franko
Miljak Iva
Mirt Daniela
Mofardin Dora
Orbanić Fumica
Oršolić Branimir
Pavić Danijela
Posavac Ivana
Puž Valentina
Rabak Valentina
Ravnić Ante
Ribarić Martina
Rokić Nataša
Rude Katia
Rusac Dominik
Srblin Antonia
Starić Rene
Stojšić Gabriela
Sučić Martina
Širol Andre
Škrlj Nikolas
Škrlj Petra
Šolić Katarina
Štefanić Maja
Štefanuti Nina
Tanković Mihaela
Tomišić Marko
Tomišić Melani
Tomišić Tea
Travešić Ana Marija
Tumpić Martina
Udovičić Mateja
Vagaja Samanta
Vareško Karla
Vinko Ivan
Vinko Marin
Vivoda Karla
Vujica Paula
Vuleta Morena
Zubonja Mihael
Železnik Alen
Žulić Leonardo

 

Andrejević Mirjam
Baltorić Raca Filip
Barišić Iva
Bažon Lovro
Belac Leana
Belac Lucian
Berković Maroje
Bertetić Andrija
Bertoša Mate Josip
Bilkić Nediljko
Bilkić Stjepan
Biloš Tihana
Blažanović Leonarda
Blažević Bitić Erik
Bolterstajn Lara
Borić Patrik
Brčić Luka
Brenko Kristina
Budić Marija
Buić Patrik
Bulešić Lana
Buršić Leon
Buždon Filip
Buždon Matteo
Cvitko David
Cvitko Petra
Cvjetković Paola
Ćosić Lorenzo
Ćosić Maria Antonia
Damijanić Enrico Dean
Dobrila Mihael
Dobrovac Jan Eric
Dobrovac Lucas
Drandić Tea
Dubravac Tena
Đurđa Darin
Đurđa Viktorija
Falco Bruno
Federici Matteo
Ferenčić Gabrijel
Filipović Dario
Filipović Ivan
Flego Sara
Franičić Damir
Franičić Gabrijel
Golčić Petra
Golomejić Nikol Magdalena
Goreta Tomislav Antonio
Grabovac Filip
Grabovac Matija
Greblo Gloria
Grgurević Ivana
Hadžiefendić Amel
Hočevar Antea
Hočevar Nika
Hrvatin Nika
Ivančić Petra
Jakus Gabrijel
Jakus Noemi
Jedrejčić Mihael
Jeromela Ivan
Jozić Lukas
Jurcola Ivan
Jurić Martina
Jurkota Mihael
Kahrimanović Hari
Kasap Marko
Knežević Adam
Kodelja Marta
Kodrnja Noa
Kolarik Stjepan
Kolić Jakov
Košir Hana
Krištić Mihael
Kumer Leon
Kumer Roberto
Lakošeljac Dino
Lazar Luana
Lekaj Leona
Lovrečić Lucija
Lovrinović Elena
Lucić Luka
Lucić Petar
Lučić Jozak Luna
Lučić Jozak Stela
Majcan Nino
Marinić Marija
Matika Erika
Medvid Tomislav
Mezej Mia
Mijojnić Mila
Mikulić Josipa
Mikulić Michaela
Miletić Karin
Miličević Klara
Miličević Laura
Milohanić Lucija
Milotić Entony
Milovan Mihaela
Mormer Nikolina
Muješić Matija
Mušanović Julia
Nikolić Antonio
Nikolić Ivana
Novak Antonio
Omerović Benjamin
Omerović Valentino
Oplanić Sabina
Orbanić Iva Leana
Osmić Teo
Perišić Leo
Perišić Niko
Peteh Toni
Petričević Anđela
Petričević Mihael
Pilat Erik
Pilat Lucija
Poljak Gabriel
Poljak Kristijan
Poljak Kristina
Prenc Erik
Prodanović Mihael
Puh Nino
Ritošša Vid
Ročan Donovan
Rojnić Dominik
Selar Antonio
Sirotić Luka
Sirotić Massimo
Sošić Erin
Sošić Erol
Starić Nikolina
Starić Simon
Sučić Lovro
Šimara Marina
Šimičić Sendi
Šimonović Marina
Šimonović Roberto
Škrlj Dominik
Šoš Nicol
Štefanuti Matej
Tenčić Rajan
Tončić Ana
Tončić Eva
Trogrlić Magdalena
Trogrlić Mirjam
Tumpić Carla
Udovičić Andrea
Ujčić Marko
Vidali Samuel
Vidalli Ryan
Vlah Antonio
Vlahović Mladen
Vrh Dora
Zahtila Teodor
Zahtila Vlatka
Žgela Leon
Žufić Eva
Žufić Nikolina
Žulić Emil
Žužić Ivana

 

Baltorić RacaPetar
Baničić Ana Marija
Baničić Kristina
Banko Lucija
Barišić Daniel
Bartolić Dina
Bažon Lea
Biškup Moreno David
Blašković Maja
Blašković Vedran
Blažević Sara
Bose Chiara
Božić Deborah
Brčić Nika
Brenko Karmen
Bubić Larisa
Budić Marin
Budimir Jana
Buić Iva
Buić Melani
Bulešić Elena
Bulešić Samanta
Bulić Emili
Buršić Leana
Buršić Nina
Buždon Vanessa
Celić Carolina
Cukrov Lina
Cukrov Marko
Cvitko Matea
Cvitko Mihael
Čeh Petra
Da Ponte Gabriele
Diminić Leonarda
Dolgoš Tin
Drandić Paola
Družetić Rafael
Dubravac Niko
Duka David
Dušek Lorena
Đusić Olga
Erlić Veronika
Erman Martin
Fabris Nina
Filipović Lorena
Flego Natali
Funtak Alen
Funtak Valentina
Gašparini Andrea
Gavrić Marko
Gračanin Josip
Gregorović Marko
Gržanić Tatijana
Hrvatin Lena Katarina
Hrvatin Toni
Ivančić Daria
Jeromela Andi
Jozić Matej
Jozić Sara
Jugovac Diana
Jurcola Anea
Jurić Monika
Jurišić Ana
Jurkota Mej
Jurman Antonia
Jurman Marko
Čeh Kristina
Kadić Marina
Kahrimanović Ema
Kasap Lucija
Kelava Antonio
Kelava Draženka
Kelava Ivona
Kelava Maja
Kokić Marija Veronika
Konović Emanuel
Košeto Elizabeta
Košir Mirjan
Krčalić Dominik
Krulčić Emil
Kuprešak Elena
Kurelović Ena
Laganis Erik
Lakošeljac Deniz
Latifović Andrea
Lazar Loren
Lazarić Paola
Lukež Noemi
Lunko Laura
Lušetić Nolan
Mandić Luka
Mandić Nino
Manin Lovro
Matijašić Denis
Matijašić Helena
Matošević Laura
Mijojnić Aleksandar
Mikić Josip
Mikić Valentina
Mikulić Ivana
Milohanić Jelena
Milotić Andy
Milovan Marija
Milovan Rafaela
Mirković Carol
Mofardin Andrea
Momić Mateo
Momić Stefani
Oplanić Nikolina
Otočan Jakov
Paškvalić Antonija (Marija)
Percan Magdalena
Peruč Leo
Peteh Antonia
Petrović Mateo
Pilat Klara
Poljak Larisa
Poropat Gea
Prenc Jan
Pucić Eduard
Puh Emili
Puž Erika
Rabak Lara
Rabar Aurora
Rabar David
Radman Roberta
Ravnić Mihael
Ritoša Ana
Rudan Katarina
Sergo Karin
Severović Eni
Simčić Diana
Sirotić Antonio
Sirotić Erika
Smoljan Gordana
Smoljan Mihovil
Soldo Valentina
Starić Gabriela
Sverić Andrea
Šćira Agata Zita
Šimara Karlo
Šimičić Petra
Šimonović Ana Marija
Šiško Jure
Šverko Ivana
Tamburini Clara
Tenčić Tina
Tomišić Lana
Tonković Marko
Turčinović Sara
Udovičić Sofia
Ujčić Melani
Ukotić Gaja
Vilić Matea
Vivoda Tina
Vujica Tena
Zaharija Luka
Zidarić Matija
Zović Ema
Zubin Deni
Žmak Vilma Grazia
Žufić Ania

 

SPISAK DONATORA ZA ZAKLADU “BLAŽENI MIROSLAV BULEŠIĆ” 2017/2018.

Dubravka Rački Grubiša                                  

Jasna Vinčić                                                         

Samostan Sv. Ivana Krsitelja

Barbara Kuharić – Buzet                                      

Petar Gršković, Orbanin 59, Pula                    

Župa Krista Spasitelja, Creska 7, Pula            

Župa S. Pavla – Pula                                            

Župa Gospe od mora – Pula                              

Župa Rođenja Marijina  – Labin                        

Tomislav Sadrić – Vrsar                                        

Župa Gospe Fatimske – Labin                          

Župa Rovinj                                                          

Župa Trviž                                                            

Župa Kašćerga                                                         

Župa Sv. Petra i Pavla Gologorica                    

Župa Sv. Mihovila Pazinski Novaki                       

Župa Šušnjevica                                                      

Vlč. Drago Petrović i njegovi                                                                    

Župa Sv. Jurja Stari Pazin                                   

Župa Sv. Lucija pazinska                                   

 

 

 

 

 

Najave